ИЗЛЕТ до Радмиловца 1.000 динара, посета фарми код Панчева 1.200, излет на Авалу 2.500 динара... Ово су цене једнодневних излета за ученике београдских основних школа.

Дужи боравци, односно седам дана рекреативне наставе на Гочу треба платити 23.400 динара, у Орашцу 22.500 динара...

За тродневни излет старијих основаца на Тару, на пример, мора се издвојити 11.800 динара. Ако из унутрашњости Србије дете путује у Суботицу где ће преноћити једну ноћ, то кошта 9.100 динара.

- Пред полазак на рекреативну наставу детету треба да се спакују сапун, папирне и влажне марамице, тоалет папир, пластичне чаше за воду. Ту су и четкица и паста за зубе, креме за сунце - каже једна мама која се јавила нашој редакцији.

Наравно, деци се даје и џепарац, а о износу се договоре родитељи. То је обично 2.000 динара.

Цена путовања је огромна, и родитељи сматрају да је оно што деца за њега добијају - скромно.

ДРЖАВА ДА СЕ ОДРЕКНЕ ПОРЕЗА АЛЕКСАНДАР Сеничић каже да би цене екскурзија могле да буду мање уколико би се држава одрекла пореза на уговоре, који износи 57,5 одсто. - Такође, држава би могла да субвенционише путовања по Србији, да школа аплицира за субвенцију и таако би трошак био мањи, а родитељи би радије бирали путовање по Србији него по иностранству.

* Коме и где иду родитељске паре?

- Постоји читав ланац услуга и сви у том ланцу морају да буду плаћени - каже, за "Новости", Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Он набраја:

- Лекар мора да буде присутан све време. Ретко који објекат има свог лекара, па он мора да се плати, а цена је од 50 до 100 евра дневно. Обавезан је и пратилац групе у аутобусу, који кошта 20 евра, као и рекреатор, коме се даје 20 или 30 евра дневно. Ту је и превоз, а цена зависи од дестинације. Наставницима иде обично 5.000 динара по детету. Наставници, рекреатори и пратиоци плаћају се по уговору о повременим и привременим пословима, где је порез чак 57 одсто. Најмању зараду имају туристичке агенције, не више од седам одсто.

* Када се све распореди, каже Сеничић, рачуница изгледа овако:

- На хотел иде 50 одсто новца, 20 одсто на превоз, 30 одсто су остали трошкови, а агенцији остаје између шест и седам одсто.

Прочитајте још - ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА О ЂАЧКИМ ЕКСКУРЗИЈАМА: У иностранство само матуранти

Рекреативну наставу, истиче наш саговорник, поскупљују и гратис места, јер велики број школа неку децу води бесплатно.

Прочитајте још - Наставници више неће моћи да организују приватна путовања

- То не плаћа држава, а хотел та места не признаје, што значи да неко мора да их плати - истиче наш саговорник.

С друге стране, за директоре школа организовање оваквих путовања врло често представља ноћну мору и они једва чекају да Министарство просвете донесе правилник којим ће се ова област регулисати.

- Цене су огромне, и знамо ко све живи од тога и ко се уграђује у ту цену - каже Наталија Матић, директорка ОШ "Веселин Маслеша". - Овај проблем се годинама не решава и ми једва чекамо да Министарство просвете донесе правилник, а којим ће све бити прописано. Друштво директора годинама је покушавало да нађе решење, али нисмо успели.

Као један од проблема, наша саговорница наводи и реакције родитеља који се деле у две групе - оне који имају и могу да плате, па инсистирају на екскурзијама, и оне који немају и не могу да плате. Проблем су, каже она, и јавне набавке које у овом случају нису примењиве на родитељски динар.

Хотелска услуга чини само пола цене аранжмана Фото Анђела Стевановић Живковић

Што се тиче висине дневница за наставнике, директорка каже:

- Ако су дневнице велике, и одговорност је велика. Али ни то питање нико није покушао да реши. Не може се једнако платити дневница када је наставник са децом осам сати и када је са њима 24 сата. Он о њима брине од момента када уђу у аутобус до момента када се врате кући.