Пузовић: Спреман детаљан план ако нафтна мрља стигне у Србију

Танјуг

12. 10. 2018. у 10:20

Пузовић: Спреман детаљан план ако нафтна мрља стигне у Србију

Print screen Youtube

"Србијаводе" су припремиле детаљан план "хватања" нафтне мрље која се појавила на Сави после експлозије у рафинерији у (Босанском) Броду, ако буде ушла у Србију

"Србијаводе" су припремиле детаљан план "хватања" нафтне мрље која се појавила на Сави после експлозије у рафинерији у (Босанском) Броду, ако буде ушла у Србију, изјавио је директор тог јавног предузећа Горан Пузовић.

За сада се, ипак, не очекује да нафтна мрља уђе у нашу земљу, рекао је Пузовић за Танјуг и навео да све надлежне службе и инспекције прате ситуацију и да су обучени људи спремни у сваком тренутку да реагују, како би се спречило загађење.

"Ако се нафтна мрља појави на уласку тока Саве у Србију, предузећемо мере да се у најкраћем року спречи несрећа. Осматрање се врши и са воде и са копна, као и из ваздуха. Све надлежне инспекције су на терену", додао је Пузовић.

Како је рекао, "Србијаводе" имају потребну опрему, механизацију и агенсе којима се решавају такви проблеми.

"Србијаводе" у Сремској Митровици имају више од 300 метара мреже која служи за прикупљање и локализацију нафтне мрље, као и два "скимер" апарата и сву додатну опрему, пловила и обучене људе који би могли да прикупе и безбедно уклоне нафтну мрљу, нагласио је Пузовић.

Објашњавајући поступак за евентуално елиминисање нафтне мрље, он је рекао а се поставља "плутајућа завеса" између два или више чамаца, у зависности од ширине и дужине мрље.

"Развуче се и буквално се мрља опколи и прикупља скимер уређајима. Врши се њено физичко одвајање, пошто нафта плута по површини воде. Затим се пакује у специјалну бурад и транспортује на даљу обраду", рекао је Пузовић.

За везивање и прикупљање онога што преостане, користе се еколошки безбедни хемијски агенси.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕКОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Масна мрља у водама луке у Рисну

"Ако и тада нешто евентуално прође, поставили би низводно још једну завесу како би и то прикупили", објаснио је Пузовић.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић је рекао Тањугу да та агенција врши континуирани мониторинг и реке Саве на улазу у Србију.

"То за нафтну мрљу је још на нивоу спекулација, јер наш мониторинг показује да никакве промене нема на Сави. Да ли ће се и када то догодити да стигне у Србији не можемо рећи, пошто не постоје технике којима се то може прецизно утврдити".

Додаје да када дође до акцидентне ситуације, када Агенција детектује загађујуће материје у води, обавести о томе јавност путем свог сајта.

Радовић каже да Агенција редовно објављује све анализе и информишемо све релевантне институције у ланцу одговорности, како би предузеле одговрајуће мере и смањиле могућност загађења и последице загађења, као и заштитиле наше грађане.

Нафтна мрља уочена је на Сави 10. октобра ујутру после експлозије која се догодила током ноћи у рафинерији у Броду. Том приликом је једна особа погинула, а девет је повређено.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nikola Milanovic

12.10.2018. 11:07

nije Bosanski Brod vec samo Brod i nalazi se u Rep. Srpskoj u kojoj je vec 25 godina samo Brod, a po sadasnjem zakonu nema vise prefiksa Bosanski, a ni Srpski. To bi bilo kao da napisete Titograd mjesto Podgorica...