ПРОЈЕКАТ НИСТЕ САМИ: Потражите помоћ и кад вас нешто тишти

В. Н.

четвртак, 11. 10. 2018. у 15:47

ПРОЈЕКАТ НИСТЕ САМИ: Потражите помоћ и кад вас нешто тишти

Фото Танјуг

Председница парламента Маја Гојковић поводом почетка пројекта "Нисте сами". Обратите се стручњацима за ментално здравље

ПИТАЊЕ менталног здравља младих заслужује велику пажњу и бригу читавог друштва, јер се ради о популацији која представља будућност наше земље. Зато је важно да се разговара, а не да се окреће глава, посебно имајући у виду да ризици и проблеми који могу довести до поремећаја менталног здравља постају све бројнији у условима савременог начина живљења.

Ово је у четвртак председница парламента Маја Гојковић поручила отварајући конференцију у Дому Народне скупштине поводом почетка пројекта "Нисте сами". Ова кампања за циљ има превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Dejanović: Alarmantno je što toliko mladih želi da ode

Председница Скупштине је напоменула да се због тих предрасуда посебно млада популација и њихове породице тешко одлучују да потраже стручну помоћ, чак и онда када су свесни или барем наслућују да имају проблем. Са друге стране, како је указала, и када поделе проблем који имају, суочавају се са стигмом околине, што их неретко гура на маргине друштва и продубљује осећај нерешивости унутрашњих проблема.

- Сви идемо код доктора кад нас нешто заболи, међутим важно је да постанемо подједнако спремни да потражимо стручну помоћ и када су у питању ментални проблеми. Важно је да се млади охрабре да потраже стручну помоћ када се суоче са осећајем да у себи имају проблем који их тишти. Са друге стране, морамо бити свесни да, у страху од негативне реакције околине, код младих често превлада осећај нелагоде и срамоте која постаје несавладива баријера да ту помоћ потраже. И зато као друштво морамо хитно да се са овим суочимо и почнемо да мењамо овај начин размишљања - рекла је Гојковићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: SVE VIŠE GRADOVA U SRBIJI TRAŽI RADNIKE: Gde i kako do posla bez muke i čekanja

На представљању пројекта, који се спроводи под покровитељством председнице Народне скупштине и у сарадњи са Уницефом и Министарством за социјална питања, говорили су министри Зоран Ђорђевић и Славица Ђукић Дејановић, амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и представница Уницефа Северине Леонарди.

НИЈЕ СРАМОТА

НЕОПХОДНО је да се младима пошаље порука да су проблеми менталног здравља саставни део људског функционисања и да нема ничег срамотног у тешкоћама које су у вези са менталним здрављем, те да разговор са стручним лицем не треба да представља никакав баук - рекла је Маја Гојковић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zorano

11.10.2018. 21:01

Prestani da vrsis bioloske eksperimente nad nama Srbima, sta smo ti ucinili? To sto ti radis ni Hitler nam nije radio. Prestani molimo te.