Директори школа који су запошљавали родбину, узимали мито, сакривали имовину или на било који други начин прекршили законе, више неће седети у директорским фотељама. Такође, биће примењене и све препоруке Агенције за борбу против корупције за смену директора школа.

То је, за “Новости”, најавио и министар Младен Шарчевић.

На списку Агенције за борбу против корупције, с препоруком за разрешење са функције, налази се више од 30 директора основних и средњих школа у Србији. Ту су руководиоци школски установа из Ниша, Пирота, Вршца, Лесковца, Прокупља, Зајечара, Бујановца, Доњег Милановца и других градова и села из свих делова Србије. На истом списку има и директора предшколских установа, али и високих школа.

Прочитајте још - Шарчевић: Плате у просвети порашће за 35 одсто

- Препоруке Агенције већ се примењују, а чиниће се то и надаље - каже Шарчевић. - Неки директори су смењени због тога, а ни остали неће остати на челу школа ако се испостави да су прекршили закон. Постоје неки случајеви где нисмо послушали препоруку Агенције, јер се они ригидно држе правила, а ја гледам сваки случај појединачно.

Међу директорима за које је Агенција дала препоруку за смену је први човек Економско-трговачке школе у Новом Пазару Сеад Љајић. За њега је препорука изречена чак три пута, и он ће, по свему судећи, отићи с функције.

Прву препоруку за смену Љајића, Агенција за борбу против корупције донела је у октобру 2016. године, јер је запослио двоје деце тадашњег председника школског одбора. Годину касније уследила је друга мера, пошто је запослио своју блиску рођаку као наставницу енглеског језика и књижевности. Трећа мера је уследила ове године, због сумње да није пријавио имовину.

Министар Шарчевић истиче да је упознат са тим случајем.

- Конкурс је у току, и такав човек, са више препорука Агенције за борбу против корупције, сигурно неће остати на челу школе - наглашава Шарчевић.

Такође, у Крагујевцу је пре два дана ухапшен директор Прве техничке школе Н.А., који је осумњичен за примање мита. Сумња се да је он преко посредника тражио 400 евра, како би утицао на једног наставника да ученику да прелазну оцену на поправном испиту. Такође се сумња да је преко истог посредника тражио прво 300, а потом 200 евра, како би позитивно одлучио по молби једне мајке да њена ћерка буде премештена на други смер у Првој техничкој школи у Крагујевцу.

Министар Младен Шарчевић Фото Ж. Кнежевић

Шарчевић каже да је затражио све податке о овом случају, који истражује полиција, и да ће сачекати да они кажу своје па онда донети коначан суд.

Прочитајте још - Шарчевић: Најквалитетнији наставници не морају да брину за свој посао

Он, ипак, наводи да се “неке ствари ту не уклапају”, и појашњава:

- Директор је из веома имућне породице, новац за који га терете да је примио као мито није нађен, и делује да ту прича није сасвим чиста. Зато не бих за било шта оптуживао човека док истрага не буде завршена. За то време, он је суспендован, а ако се докаже да је крив, неће бити само смењен, него ће добити отказ. Био сам у тој школи, која је врло узорна, а он ми се чини као озбиљан човек.

Подршку овом директору дао је колектив Прве техничке школе.

Шарчевић сматра да је важно што директори по новом закону, ако направе озбиљан прекршај, одмах остају без лиценце и више неће моћи да раде тај посао ни у једној школи.

СИН, НАЈБОЉИ КАНДИДАТ

МИНИСТАР Шарчевић каже да постоји и препорука Агенције за борбу против корупције за смену директора једне школе из Пријепоља зато што је за наставника физике примио свог сина.

- Али у том случају његов син је био једини кандидат, тако да шта је требало да ради, да остави школу без наставника физике? Чак и у ситуацијама где има више кандидата, а изабран је онај који је у сродству са директором, неће бити последица ако је тај кандидат био заиста најбољи - упозорава Шарчевић.