Зашто страдају роде и како им помоћи?

Танјуг

19. 09. 2018. у 21:35

Зашто страдају роде и како им помоћи?

Фото: Н.Живановић

Људски фактор све чешће је узрок страдања рода у Србији, каже Сандра Јовановић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије

Људски фактор све чешће је узрок страдања рода у Србији, каже Сандра Јовановић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Њихова је популација за сада стабилна, додаје, али и напомиње да је упркос чињеници да су роде омиљена врста птица код нас, било случајева да су на њих пуцали.

Већи део рода које се гнезде у Србији је у Војводини, где налазе храну и довољно места за гнезда, каже за Танјуг Сандра Јовановић и наводи да се, рецимо, беле роде често гнезде на стубовима за пренос електричне енергије, што није безбедно и може да доведе до тога да страдају или да буду повређене.

Она наводи и да су фактори који угрожавају роде многобројни, од исушивања влажних станишта до коришћења пестицида, али каже и да су димњаци и кровои старих кућа били примаљивији за роде од ових савремених.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Prvoje prvi stigao u Taraš

"Роде су сналажљиве птице и лако се прилагоде урбаним срединама, те се могу приметити и у градовима", објашњава и додаје: "У новом Саду, код великог Рода маркета се налазе два пара, јер је у близини градска депонија, односно, храна. Роде праве велика гнезда, са пречником од једног метра, па су стубове те шерине тамо пронашле".

фото М.Лабудовић

Она каже и да се, с обзиром да се гнезда налазе на великим висинама, дешава да младунци испадну и буду повређени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Zrenjanin: Rode donose i devize

"Уколико угледате младунче које је испало из гнезда, осмотрите околину и покушајте да пронађете гнездо или се обратите за стручну помоћ", саветује Јовановићева.


фото М.Лабудовић

А ако пронађете повређену роду...

"Најбоље је контактирати орнитологе Покрајинског завода за заштиту природе, који је надлежан за заштиту и збрињавање птица, а повређене птице касније се смештавају у Зоо-врт Палић", каже Јовановић и додаје да се у том случају може позвати и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.фото М.ЛабудовићПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Hercegov Grad

20.09.2018. 15:32

U selu Vilovo,kod Titela,AP Vojvodina,dve rode su nastradale spustajci se na baru u luku i pri tom zakacile dalekovod u blzini sletanja!Nazalst nije im bilo spasa!