ЊЕГОВО преосвештенство новоизабрани епископ франкфуртски и целе Немачке Григорије устоличен је у Храму Светог Саве у Диселдорфу.

У чин епископа увео га је епископ шабачки Лаврентије, а уз њега је свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотиНак свештеника.

- Верујем да ће, након што нас упознају кроз разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења - рекао је владика Григорије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Устоличен нови владика нишки Арсеније

Он је подсетио да се судбина српског народа неретко преплитала са судбином немачког народа.

- Није тајна да смо се кроз протекла времена и сукобљавали, али исто тако није неистина да смо се и пре и после тога, али и кроз саме трагичне сукобе упознавали, те да смо једни од других учили - истакао је Григорије.

Устоличењу су присуствовали бројни званичници из Немачке и РС. Међу њима је био и председник РС Милорад Додик који је рекао да је уверен да ће владика Григорије бити мост између Српске, Србије и Немачке.