Салих Селимовић: Како да будем Бошњак кад сам Србин

Милена МАРКОВИЋ

16. 09. 2018. у 12:20

Професор историје из Сјенице деценијама истражује порекло муслимана. Доказао сам своје српске корене. Страни фактор увек користио верску различитост

Салих Селимовић: Како да будем Бошњак кад сам Србин

Фото приватна архива

ЗА историјску науку нема дилеме, већина муслимана у Рашкој области, као и у Босни и Херцеговини су пореклом Срби, који су сачували свој језик и обичаје. То потврђује архивска грађа западне и источне провинијенције, такође, литературе многих страних и домаћих историчара. Посебно су тим доказима богати архиви у Ватикану, Венецији, Бечу, Дубровнику, Константинопољу - Истанбулу, Петербургу... На основу свега овога, не може се говорити о Бошњацима као о некаквом посебном народу, нити о посебности језика.

Ово, за "Новости", тврди професор Салих Селимовић, историчар из Сјенице који деценијама истражује порекло муслимана, посебно у Старој Рашкој, али и на просторима бивше Југославије. Тако је доказао и своје српске корене, истичући их више пута: "Не могу да будем оно што нисам, како да будем Бошњак кад сам Србин?!"

* Како је, професоре, уопште дошло до тога да се Бошњаци, по ко зна који пут, промовишу као посебан народ и чији су то интереси?

- Сви освајачи и окупатори радили су на томе да разбију, уситне и српски народ и његову државну целину, како би лакше одржали своју власт. Страни фактор је посебно користио верску различитост, јер су људи ту најосетљивији. Тачно је да су муслимани лутали у тражењу свог новог идентитета, јер, прихватањем ислама били су одбачени од својих хришћанских сународника, а и сами су се идентификовали с турским окупатором, мада то нису могли да буду ни по пореклу ни по језику.

* Сваки пут, а то се дешава и ових дана, када се позивате на српско порекло муслимана, садашњих Бошњака, у Сарајеву и Новом Пазару дочекују вас готово на нож. Зашто не желе да вас чују?

- То што у Сарајеву и Новом Пазару не желе да ме чују много више говори о њима. Друго сазнање, осим њиховог личног уверења и мишљења осим сопственог, за њих је неприхватљиво. А многи знају праву истину о свом пореклу. Сам процес исламизације није био тако једноставан како се често говори. Има и много незнања око тога шта је вера, а шта је нација. Те две историјске категорије често се поистовећују, што неким политичким и верским елитама одговара како би на тој основи хомогенизовали народ и то користили за остваривање својих интереса. Они се тада представљају неуком народу као велики верници и патриоте. Мада је ту присутан и наш пословични инат.

РАЗОРНА ЈЕ ЕНЕРГИЈА МРЖЊЕ * ШТА бисте поручили Србима и Бошњацима кад сагледате сва историјска факта која сведоче о међусобном страдању. Зар последњи рат није био довољна опомена? - На сву нашу жалост и несрећу, ништа нисмо научили ни из једног, па ни из овог последњег трагичног рата. Посебна опасност је у незадовољству и бесперспективности младих људи, незадовољних статусом. Они због тога постају одличан материјал, којим се вешто манипулише како би се њихово оправдано незадовољство усмерило у опасном правцу. Индоктринација је веома успешна и развија се у разорну енергију мржње коју екстремисти у одређеном тренутку могу да искористе за нове неспоразуме и сукобе. Државна, и посебно страначка руководства морала би да буду много одговорнија и ефикаснија у деловањима на сузбијању утицаја страног фактора и његових организација. Такође и на правовременој и ефикаснијој примени постојећих закона према онима чије деловање наноси огромну штету животно потребним добрим односима Срба и Бошњака.

* Ко је и када Рашку, језгро најстарије српске државе, преименовао у Санџак и куда води стално потирање историјске истине о српским коренима Бошњака?

- После коначног освајања Старе Рашке, Турци Османлије су тај простор прикључили такозваном Скопском крајишту. Освојивши Босну, највећи део некадашње Рашке укључили су у Босански санџак. Око 1790. године, од тог дела Рашке основали су Новопазарски санџак, који је престао да постоји 1902, али је у политичко-дипломатским манипулацијама Аустроугарске, Турске, Немачке остао у употреби само Санџак за овај поменути простор. У старој литератури и картографији, међутим, овај простор је углавном и даље именован као Regnum Rasciae (Рашко краљевство, Краљевина Рашка, или, само Рашка - све до краја 19. века). Тако је постепено нестајало памћење имена Рашка, као старе српске државе.

* Из Пазара ових дана дувају неки "врели ветрови". Угљанин инсистира да се преименују називи државних институција у више општина Рашке области. Зашто се вођа Бошњачког националног већа определио да управо сада то чини?

- Предстоје избори за нови сазив Бошњачког националног већа и сва та Угљанинова галама је да би добио што више гласова, јер осећа да све више губи подршку. Ни народ, ни ученици, ни наставници ништа не добијају променама имена школа и других институција, ако су и даље у ситуацији да се боре за голу егзистенцију. Сигурно је да има заслужних Бошњака да нека од институција понесе и њихово име, али је непримерена и контрапродуктивна "сеча" толиког броја постојећих имена која су школе добиле по оним људима чији је допринос велики и добро познат.

* А да ли вас је изненадио позив Приштини са исте адресе да "заштити интересе Бошњака у Санџаку"? Може ли се ова најсвежија Угљанинова авантура ставити у контекст најновијих односа Анкаре и Београда?

- Није ме изненадио. Нема ту неких посебних изненађења. То се све, највероватније, меси у истој кухињи и са истим циљем. Не одговарају свима добри односи Београда и Анкаре.

* Колико је држава Србија суштински заиста присутна у Рашкој области, ако отуд стижу поруке да су спорни српски просветитељи, писци и научници... а с друге стране, да је Аћиф-ефендија сасвим пожељан, чак вредан спомен-белега, а Стефан Немања није?

- Србија је у веома сложеној друштвено-политичкој и економској ситуацији. Они који је не виде као своју државу настоје да то искористе у сепаратистичке сврхе, што није никаква новост. Мислим да бошњачко руководство у Новом Пазару и краткорочно, а посебно дугорочно гледано, прави велику штету, пре свега муслиманима, због упорног одбијања да се у граду постави биста Стефана Немање, утемељивача српске средњовековне државе. Аћиф-ефендија је настојао да Нови Пазар одвоји и прикључи "великој Албанији", али, за његово обележје у граду има места! Питање је до које границе све то држава може да толерише?

* Какви су заиста односи између Срба и Бошњака, обичних људи, имају ли Бошњаци разлог за незадовољство, на које се позива Угљанин?

- Обичан свет се бори за егзистенцију. Сарадња и солидарност између Срба и Бошњака постоје. Показало се, међутим, да то неким бошњачким вођама не одговара. Тада истичу, наводно, угрожена национална и људска права како би се пореметили добри односи, а те вође се преставили као заштитници и некакви спаситељи ислама и бошњаштва. Угљанин често износи личне и произвољне ставове. Он се, вероватно, осећа угроженим када уочи да губи подршку у свом бирачком телу. Ја не видим да су у било чему угрожена права Бошњака, осим што све грађане покађају економски проблеми. Пад наталитета, појачана динамика одласка младих и чиста депопулација Старе Рашке и целе Србије. Депопулација, дакле, није присутна само у четири града, међу којима је и Нови Пазар. Исти проблем захватио је и целу Србију.


ПРИЛОЗИ ПРОШЛОСТИ

* ПРОФЕСОР Селимовић, истражујући порекло, исламизацију, хришћанске и предхришћанске традиције муслимана, миграционе процесе у Старој Рашкој, па и на читавом простору бивше Југославије - до сада је све то сабрао у тринаест књига.

* ОБЈАВИО је, на исте теме и више од 100 стручних и научних радова. Његова књига "Прилози Старој Рашкој" управо је објављена. Допуњена је новим, драгоценим документима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (42)

Direkt gde treba

16.09.2018. 12:53

Lepo profesore, Podrska vama i Gospodinu Kusturici, jedini trezveni i posteni. Nek' ste zivi i zdravi...

Monte

16.09.2018. 13:55

Niti oni imaju bliznje no nas, niti mi bliznje no njih. Ako to sto prije ne svatimo, nestace nas. Neprijatelji su se vazda sladili nasom podijelom. Zato nam i jeste kako nam je.

Шумадинац73

16.09.2018. 17:11

@alfa...! - А види се да си ти велики Србин, а пишеш и даље латиницом :) Због таквих као што си ти и настају проблеми!

Milovic milos

16.09.2018. 14:26

Ha ha ha Salih pa Srbin. Ha ha ha jeste Srbin samo sto ti i mnogi drugi treba da naterate sebe da ponesto i naucite. Ha ha ha.

Vuco

16.09.2018. 14:47

@Milovic milos - Kakve veze ima ime sa nacijom i poreklom. Ja mogu da se zovem Dzedaj ali i dalje sam Srbin. Mogu da postanem budista ali opet sam Srbin. Ne mogu da postanem preko vere Kinez ili Indijac.

Serbia forever

16.09.2018. 14:26

Profesor je samo izučavao poreklo i došao do zaključka da su muslimani Srbi! To nije nikoga iznenadilo, ali mnogi beže od svog porekla i lakše im je da beže od istine, nego da je prihvate! Salih je profesor i on zna, a dovoljno je načitan i hrabar da to javno prizna!

Горан

16.09.2018. 14:36

Браво професоре. Коначно да неко каже истину о Србима исламске вероисповести. Србин муслиман, Србин хришћанин, Србин атеиста ...

Gospodon

16.09.2018. 14:52

Postovana Gospodo , Profesor je sigurno upravu jer svi smo mi svi i sve . S‘postovanjem

MILORAD

16.09.2018. 14:56

Postovani Profesore , hvala vam na velikoj javno iskazanoj istini , hvala na vasem trudu, toliko istrazeni i napisanih naucnih radova i knjiga, jednostavno to je za iskreno postovanje . Duh jednog te istog naroda silom prilika ,nastalih novih vera ipak se ne moze sakriti to se vidi, to se oseca.

Politeista

16.09.2018. 18:12

@MILORAD - Osnivanje novih religija je proporcionalno porastu ludila u svetu jer je religija organizovano ludilo na kome se uzima veliki novac da se lakoverni drze pod kontrolom.

Tarantino

16.09.2018. 15:40

Danas je 21. vek, svako na jednostavan način može da dokaže svoje poreklo preko DNK testa. Za sada je poznato da su Srbi, muslimani iz Bosne i najveći deo Hrvata štokavaca jedan narod. Muslimani iz Sandžaka su mnogo bliži Albancima nego ostalim južnim Slovenima.

Šta su ti botovi

17.09.2018. 12:24

@Tarantino - Evo, mogu i na sajtu Poreklo videti da su Muslimani iz Sandžaka genetski Albanci, al' ne vredi... Srbin je to.

mascho

16.09.2018. 15:44

pa i ja da odem u kraljevo ili cacak nebih smio drugacije se izjasnjavat nego kao profesor selimovic ,bila bi mi egzistencija ugrozena ,eto zato se on izjasnjava tako

Saban

17.09.2018. 21:15

@mascho - @mascho.Hoces reci represija,ugnjetavanje..Nemoj bolan sebe lagati..a ni druge pokusavati sa tim neistinama..jer laz nije nikakav argumenat,to zna svako ko ima tri ciste u glavi..Dobro,nije malo ni ovih drugih..

Vatro Marx

16.09.2018. 16:22

Na svijetu ima samo dobra i losa osoba a sve drugo sam je covijk izmislojo. Egoizam, fanatizam, ljubomorstvo mrznja sto je naj gore. Nismo svesni sve ono lose sto uradimo.

Ljuba

16.09.2018. 16:39

Svaki obrazovan čovek mora verovati nauci.Profesore hvala Vam,daj bože da se naša braća druge vere poslušaju nauku i da ko braća žive zajedno.

Milorad

16.01.2019. 10:07

@Ljuba - Vera i nauka ne mogu zajedno. Ako si izabrao veru, zaboravi na nauku i obrnuto. Za mene lično , nauka je suština i jedino logično rešenje i ako nije uvek sto posto tačna.

Dragan Jovanović

16.09.2018. 16:46

Браво професоре. Од Вас многи могу доста да науче.

Petar Vasojevic

16.09.2018. 17:25

Bosnjaci i Srbi su jedan narod , dijelimo isti prostor, imamo isti jezik, kulturu..u proslosti smo bili iste vjere ...ne govorim o proslosti od prije par vjekova kad su Bosnjaci prihvatili islam , ni o hriscanskom periodu , vec o periodu i prije negi sto smo mi Srbi prihvatili hriscanstvo ... na nasem primjeru se najbolje vidi ovo zavadi pa vladaj ...

Шоне

16.09.2018. 17:51

Коначно неки Србин муслиман који размишља својом (Србском)главом.

Draga

16.09.2018. 21:30

Sve "muslimanske" porodice tačno znaju svoje poreklo. Nekome je bilo u interesu da to prikriva i negira.

Ruben

17.09.2018. 17:45

A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo... A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!

Deana

20.09.2018. 10:58

@Ruben - Divno rečeno o borbi suprotnosti pa i plemenitom stremljenju ka iskorenjivanju nepravde i zla u nama, a opet da se ne uzdignemo previše i ne pretjeramo i ne povjerujemo da mi na ista uticemo. Maktub.

RR

12.12.2018. 00:23

@Amir Čamdžić - Amire , arapin nisi sigurno i ako ti je ime arapsko(ali prezime samo poarapljeno), niti na njih licis niti ti je arapski maternji, u svakom slucaju si sloven, a veroispovest nije bitna ili bar ne bi trebala da bude

pp

14.12.2018. 07:25

@Amir Čamdžić - RR sta ti mislis o zakonu prve bracne noci kod Turaka koji su bili u Srbiji 500 Godina molim objasnjenje ko ste onda ti i Salih verovatno POTOMCI NEKOG TURCINA koji je bio sa vasim bakama i pra bakama tesko je to prihvatiti ali sta da se radi sa tim vam je ziveti a znam da vam nije lako

Milojko

28.12.2018. 00:38

@Amir Čamdžić - ppSta ti znas o tome ? To su turci pokusali i mozda im je usmelo u nekoj meri u pocetku, ali znas li ti zasto srbi u Srbiji menjaju prezimena kao koslulje ? I zasto ne mogu da znaju iz kog "plemena" poticu ? Pa zato kad bi doslo vreme svadbe i "prve bracne noci", veci deo famiije je vec bio otseljen, a za "prvu noc" su ostajali samo najjaci i najbrzi - da odrze privid dok turcin ne iskrvari ... a mladenci i familija su vec bili u drugom delu zemlje i s d r u g i m p r e z i m e n om

Dux

28.12.2018. 16:26

@Amir Čamdžić - PP saberi se covece. Srbija nikada nije bila 500 godina pod Turskom, i ovde se ne radi o Turcima, vec o Srbima koji su iz raznoraznih razloga morali ili hteli da promene veroispovest, sto opet nema nikakve veze sa nacionalnoscu. Znam da ces shvatiti, samo ti treba malo vremena.

Смрда

24.12.2018. 06:06

Један смо народ, које су други поделили, а ми сами то прихватили. Не оспоравам ником да се осећа како жели, али је ту много политике и никакве користи за народ. Муслимани знају да су им преци славу имали, и како су се некад презивали, али нека своју веру чувају. Бог је један, исти за све. Православни би први требало да их прихвате као браћу рођену, па би се они као браћа осећали и изјашњавали. Свако добро, добрим људима.

Stojan

16.01.2019. 10:00

@Смрда - Bravo!!! Ali ko u Srbiji za to mari.Ipak, svaki dan i na svakom mestu treba da se ovako govori! Tek onda nadati se. Pogledaj, sve sami navijači. Bitno je da se izdelimo, po bilo kom osnovu, i pobijemo. Narod prost a oni zli su baš zli, bilo koje vere i/ili nacije bili, ...

zoran j.

01.01.2019. 19:43

Zna se u velokom broju kad su Srbi iz Drvara i okoline prelazili u islam i ikone ostavljali u crkvi. Zasto to niko ne spomene?

Jovo Caruga

17.01.2019. 18:28

@zoran j. - Zna se i zasto,, Srbi su takav narod da bi za interes prodali i donji deo ledja...

Peki

17.01.2019. 17:39

Salih je jedan od poštenih i istinoljubivih muslimana. Nemam ništa protiv islama, naprotiv pravoslavci i muslimani u Srbiji treba da žive u slozi jer su im zajednički koreni. Pri tom mislim na ogromnu većinu muslimanskog življa. Salihu i njegovoj porodici želim svako dobro!

BORKO

04.02.2019. 07:15

SALIHE SVAKA TI ČAST. SVE SI REKO , A NISAM NIŠTA PROČITAO. DOVOLJAN JE NASLOV. KOJOJ GOD VERI PRIPADAO NEKA TI JE BLAGOSLOVENO.