Коме смета снажан Телеком Србија?

В. Н.

субота, 15. 09. 2018. у 09:30

Коме смета снажан Телеком Србија?
Жесток медијски напад на план националне телекомуникационе куће да куповином мањих оператера повећа свој тржишни удео. Удео државне компаније тек четвртина, док приватна фирма има половину тржишта

ИАКО је још пре два месеца "Телеком Србија" најавио да планира аквизиције мањих кабловских оператера, тек крајем петка у појединим електронским медијима критички се осврнуло на овај план. Телевизија "Н1" је објавила да овом потезом држава жели снажније да контролише који ће се канали налазити у понуди тих оператера.

Проблематизује се што држава жели већи удео у власништву оператора, иако "Телеком Србија" контролише једва четвртину овог тржишта, док се потпуно прећуткује чињеница да један оператер има више од половине учешћа или скоро, па монополску улогу на тржишту Србије.

"Телеком Србија" је на сва незванична сазнања телевизије Н1 одговорио да је још пре два месеца јавно саопштио да планира аквизиције кабловских оператера, како би компанија ојачала своју позицију на конкурентном тржишту:

- Тада није било реакције ни јавности, ни очигледно нелојалне конкуренције, пошто је свима који се баве телекомуникацијама јасно да је реч о легитимном и уобичајеном пословном потезу, који није био стран ни осталим учесницима на тржишту. Самим тим сасвим је јасно да то није повод за сва незванична сазнања, за која, оправдано тврдимо нису добронамерна ни тачна - каже се у саопштењу "Телекома". - Питамо се како монополистичке намере може да има компанија која тренутно има 25% учешћа на тржишту дистрибуције телевизијског садржаја, а не компанија која већ има натполовични удео на истом том тржишту.


Прочитајте још - Предраг Ћулибрк: "Телеком" купује кабловске оператере


Из националне телекомуникационе компаније поручују да је због нетачних навода на рачун "Телекома Србија" важно да јавност зна да је у току спровођење најзначајнијег инвестиционог плана "Телекома Србија", чијом ће реализацијом "Телеком" доћи до милион домаћинстава у Србији, најсавременијом оптичком инфраструктуром:

- Стога се још питамо да ли је то прави повод за напад на "Телеком Србија" и пласирање нетачних информација или је разлог чињеница што ових дана све већи број корисника напушта конкуренцију и своје поверење указује услугама "Телекома Србија". Надамо се да је ова исхитрена реакција само последица збуњености конкуренције изазвана интензивним пословним активностима "Телекома Србија" у намери да корисницима пружи најквалитетнију и најповољнију услугу и позиционира се као телекомуникациони лидер у региону.


РАТЕЛ: СББ 54, "ТЕЛЕКОМ" 25 ОДСТО

ПРЕМА званичним информацијама Регулаторне агенције за телекомуникацијске услуге РАТЕЛ, у другом кварталу 2018. према броју претплатника кабловске телевизије убедљиво највећи проценат - 54 одсто има СББ, а "Телеком" је други са 25 процената, док је "Пошта" трећа са осам одсто. Када се пореди са последњим званичним подацима за комплетну 2016. годину у којој је СББ имао 48 одсто тржишта, а "Телеком" округло четвртину, јасно је да је приватна компанија остварила раст броја претплатника и тржишног учешћа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

willy

17.09.2018. 09:19

nazalost, bahati "lelekom" smeta najvise korisnicima. treba ispitati koga je sve sbb 'podmazao' pa ce se mnogo toga resiti.