Тим студената Машинског факултета у Београду освојио је прво место у трци бродова за превоз тешког терета и четврто место у надметању пловила за превоз лаког терета на међународном такмичењу Hydrocontect 2018 у Француској.

Хидроконтект такмичење окупља студенте бродоградње из целог света, са циљем истраживања и промоције енергетске ефикасности пловила, а на овогодишњем такмичењу учествовало је 40 студентских тимова са водећих светских универзитета.

Студенти имају задатак да самостално испројектују и израде једно или два пловила са којима се надмећу против пловила других тимова у три трке: превоз тешког терета (200 кг на 400 м), превоз лаког терета (20 кг на 600 м) и трци издржљивости.

Сви учесници од организатора добијају електромотор снаге 1200W, а које ће пловило бити најефикасније, зависи искључиво од знања, компетенција и вештина студената да испројектују и направе брод са најбољим хидродинамичким карактеристикама.

Овогодишњи тим Машинског факултета чинило је петнаесторо будучих бродограђевних инжењера: Матија Василев, Игор Ђордевић, Божидар Дулић, Немања Шурбатовић, Милица Стојановић, Марко Вег, Лука Градинац, Алекса Ковинић, Анђела Орловић, Филип Лакић, Ђорде Бранковић, Александар Субић, Саша Стјепановић, Петар Караџић, Анделка Лештанин и Стефан Зецевић.

Студенти Машинског факултета су, додаје се, прошле године први пут учествовали на Хидроконтект такмичењу, када су постигли велики успех - друго место у трци превоза лаког терета, и треће место у трци превоза тешког терета.