Почела изградња станова за избеглице у Убу

Танјуг

четвртак, 06. 09. 2018. у 18:30

Почела изградња станова за избеглице у Убу

Depositphotos

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић присуствовао је у Убу полагању камена темељца за 20 станова за интерно расељене из Хрватске и БиХ
Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић присуствовао је у Убу полагању камена темељца за 20 станова за интерно расељене из Хрватске и БиХ, чиме, како је рекао, Србија потврђује да води политку солидарности и разумевања за све тешкоће са којима су расељени суочени.


"Радови вредни 415,6 хиљада евра требало би да буду завршени у јуну. Део стамбеног програма у Убу омогућио је и куповину 17 сеоских кућа за избеглице у вредности од 187.000 евра, као и доделу 20 пакета грађевинског материјала у вредности од 180.000 евра која је у току", рекао је Дачић.

"Србија води политику солидарности и разумевања за све тешкоће са којима се суочавају расељени. Решавање стамбених питања је важно, али представља само један, важан аспект квалитета живота у новој средини", рекао је Дачић, наводи се у саопштењу МСП.

Дачић је додао да са поносом истиче да су све локалне заједнице у Србији, укључујући и Уб и Колубарски округ, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у борби са недаћама живота у избеглиштву, као што и данас помажу напоре за хуманом интеграцијом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Станови за избеглице: У Ветернику закуп, а онда откуп

Потредседник Владе захвалио је руковдству општине Уб, Комесаријату за избеглице и миграције за напоре и координацију Регионалног стамбеног програма. Такође, захвалио је и земљама донатрима и међународним организацијама.

"Успешна реализација Регионалног стамбеног програма додатно даје на значају доброј сарадњи и комуникацији земаља у региону и доприноси процесу помирења", оценио је он.

Према његовим речима, изградња тих ставнова којим ће бити збринуто 55 људи, једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма, најважније регионалне иницијативе за решавање проблема насталог као последица сукоба на територији бивше Југославије.

Изградња станова у Убу се одвија у оквиру Потпројекта 5 чија је укупна вредност 52 милиона евра, од чега је 38,8 милиона средстава обезбеђено из међународних донација, док је Србија обезбедила 13,2 милиона, рекао је министар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уговор о изградњи 276 станова за избеглице у Новом Саду

Дачић је додао да ће у оквиру тог дела стамбеног програма бити изграђено укупно 1.847 станова и то у 27 јединица локалне самоуправе.

"Од тог броја, већ се гради 270 станова у Камендину у Земуну, које ће бити завршени на пролеће", рекао је Дачић и подсетио да је и у Ветернику у Новом Саду положен камен-темељац за највећи стамбени објекат у региону намењен избеглицама из БиХ и Хрватске од 276 станова, као и у Старој Пазови где се гради 169 станова.

Дачић је подсеито да је у оквиру тог пројекта реализована додела 250 пакета грађевинског материјала као и да је купљено 200 сеоских кућа у двадесетак средина.

Коментари (1)

Ivana

07.09.2018. 06:58

i za izbeglice i rome i raseljene i manjine .... samo za nas koji smo rodjeni u Srbiji sipak