НОВА школска година почела је јуче за око 800.000 ученика основних и средњих школа у Србији. У клупе је село и више од 65.000 ђака првака - што је за око 2.500 мање него прошле године, за које су старији другари припремили приредбе, а поједине локалне самоуправе их обрадовале ранцима, свескама, качкетима... Највише је малих школараца у престоници - 16.744, али је и у главном граду приметан пад броја уписане деце, па је 404 првака мање. Основна школа "Никола Тесла" у Винчи и ове године је рекордер по броју ученика који су кренули у први разред - чак 285, или 11 одељења.

Ни ове године први наставни дан није протекао без штрајка, који су организовали Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат радника у просвети, ГСПРС "Независност" и Синдикат образовања Србије. Према подацима синдикалаца, у више од 1.000 школа часови су били скраћени на 30 минута. Нове штрајкове најављују за 11, 19. и 27. септембар. Основни захтев је да просветни радници буду у деветој платној групи, заједно са лекарима, социјалним радницима, глумцима, а не у осмој, како је најављено.

Прочитајте још:Првака 2.500 мање

Не оспоравајући право синдиката да тражи бољи материјални положај, чињеница је да уназад две деценије бар једном годишње просветари штрајкују. Разлог је увек исти - мале плате (49.500 динара плата наставника почетника). До обуставе наставе или скраћивања часова стално долази на почетку или током школске године. Није се догодило да се професори и остали запослени у школи за своја права боре током летњег распуста или после наставе. Због тога ђаци морају и суботом у школу, како би надокнадили часове.

- Тек смо пре две недеље сазнали у ком смо платном разреду, тако да није било времена да раније организујемо штрајк - објашњава Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети. - У 2013. години, протест је почео у марту и трајао је шест месеци.

Професори и директори школа с којима смо разговарали, који нису желели да им се помињу имена, кажу да би протест током распуста прошао неопажено. Они додају да, иако посредством својих школа имају чланство у синдикатима који се буне, настава је била редовна и часови нису скраћивани.

Осим плата, у просвети има и других проблема. Тако наставници и професори нису јавно дигли свој глас када су из наставних програма избачене поједине лекције, када су приватни издвачи преузели монопол у издавању уџбеника и тако Завод за уџбенике ставили у запећак, када је просечан број изостанака по ученику достигао 100, када се у средњу школу долази са незнањем таблице множења... Такође, знање осмака на завршном испиту из године у годину је све слабије.

- Наставни планови и програми не зависе од нас, за њих је задужен Завод за унапређење образовања и васпитања, који је посебна држава - наводи Брајковић. - Бунили смо се против продаје књига преко агенција, и то је сада укинуто. Што се тиче изостанака, нама су поводом тога везане руке. Професори не смеју ништа да кажу ученику нити родитељу, јер одмах следе пријаве. Просветним радницима је протеклих деценија уништено достојанство.


Прочитајте још:Ана Брнабић из школе у Ади пожелела ђацима срећну нову школску годину

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишли су обновљену ОШ "Чех Карољ" у Ади и присуствовали првом часу на почетку нове школске године. Зграда школе је, после више од сто година, реконструисана у потпуности.

- Током летњег распуста завршили смо реконструкцију 18 школа широм Србије, а ова школа у Ади је једна од њих, у чију је реконструкцију уложено 82 милиона динара - рекла је Брнабићева. - Образовање је један од највећих приоритета Владе Републике Србије.

Шарчевић је оценио да је улагање у образовање улагање у будућност Србије. Ученицима је успех у новој школској години пожелео и председник Покрајинске владе Игор Мировић.


ДРУЖЕЊЕ СА ЂАЦИМА

Градоначелник Београда Зоран Радојичић разговарао се јуче са ученицима IV/1 ОШ "Дринка Павловић" и поделио са њима утиске о свом школовању. Он је рекао да ће до 2020. године Град уложити више од три милијарде динара за реконструкцију и улагање у образовне установе.

Заменик градоначелника Горан Весић поклонио је интерактивну таблу ђацима ОШ "Ћирило и Методије".