АДА – Потпуно реконструисана ОШ “Чех Карољ” у банатском градићу Ада, изграђена пре 118 година, била је јутрос место са којег су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар просвете Младен Шарчевић, свим ђацима и наставницима пожелели срећну нову школску годину.

Школа коју похађа 900 ученика, наставу изводи на српском и мађарском језику, а зграда у центру Аде обновљена је од темеља до крова.


Прочитајте још: Од понедељка и за ђаке мигранте почиње школска година

- Током овог лета широм Србије завршили смо реконструкцију 18 школа а једна од њих је и ова у Ади. Она је обновљена после једног века и потпуно је реконструисана, од пода до плафона и у њу смо уложили 82 милиона динара. Одлучила сам да посетим ову школу јер показујемо шта смо урадили за образовање и шта ћемо тек урадити. Свим ученицима ове школе, где се настава одвија двојезично, као и свим ученицима и наставницима широм Србије, желим срећну нову школску годину – рекла је премијерка Брнабић.

Она је додала да је образовање један од најважнијих приоритета Владе Србије, па се у ту област улаже много новца, али и више енергије и више се води рачуна о томе да се направи такав систем образовања у којем децу треба научити како да мисле, а не шта да мисле.


Прочитајте још: Првака 2.500 мање


- Желимо систем образовања у којем заједно са наставницима учимо децу како да аналитички размишљају, како да разложе проблеме и да знају да их решавају. Да научимо децу како да лакше уче, усвајају градиво и да знају како да га примене у пракси. То је образовање за 21. век. У ову школску годину улазимо са пилот пројектом дигиталних уџбеника и на то сам изузетно поносна и са нестрпљењем чекам како ће то ђаци да усвоје. Прошле године смо, захваљујући подршци Минситарства за телекомуникације и “Телекому”, као и огромној подршци Владе Војводине, завршили умрежавање школа. Данас су све школе умрежене у безбедни систем интернета, имамо компјутере, опрему, пројекторе у свим школама и то је оно што ћемо наставити да радимо. Поред промене система образовања, имамо и другу важну компоненту, а то је унапређење услова у којима ђаци уче и учитељи, наставници и професори раде – рекла је Брнабић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да ће ова школска година бити реформска, јер ће обогатити и унапредити укупан процес образовања.

- Интезивно настављамо процесе дигитализације у просвети и науци. Ова година је реформска, почињемо са реформским плановима и програмима који ће поправити укупан процесс учења, рада и знања. Влада Србије је без Покрајинске владе и локалних самопурава, за две године, уложила око 11, 3 милијарде динара за 877 објеката, што је ренесанса у образовању – истакао је Шарчевић.

Основна школа "Чех Карољ" у Ади у потпуности је реконструисана заједничким средствима републичке и покрајинске владе.

- Када смо заједно много смо јачи и то је конкретно видљиво и на овом пројекту, на ком смо радили са Владом Србије, Министарством просвете и Канцеларијом за јавна улагања. Ово је слика много бољег стања у просвети у односу на оно које је било пре пет или десет година. Ускоро се очекује повећање зарада у просвети и то ће додатно ојачати ову област – рекао је Игор Мировић, председник Покрајинске владе и додао да ова Влада ради на реконструкцији школа широм Војводине, али и на бројним другим пројектима који имају за циљ јачање образовања у свим његовим сегментима.

Почетку нове школске године у Ади присуствовао је и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

ШКОЛА ЗАНИМЉИВЕ ИСТОРИЈЕ

ОШ “Чех Карољ” у Ади похађа 900 ученика. Њих 533 наставу слуша у обновљеној згради у центру, а остали у издвојеним одељењима у Ади, Утринама, Стеријином селу и Оборњачи. У први разред пошло је 68 ђака. Настава је двојезична, на српском и мађарском језику.

- Школска зграда изграђена је пре 118 година и била је женски самостан. После извесног времена постала је градска основна школа. Осим ове, имамо још две школске зграде. Настава у школи никада није прекидана за све ове године – рекла је директорка школе Ева Макшо.

ФРЕСКА И КАПЕЛИЦА

Школа “Чех Карољ” у Ади сада има и једану посебну занимљивост. Наиме, приликом реконструкције на читавом плафону једне учионице откривена је велика фреска.

- Знали смо да је у школи некада постојала капелица са фреском посвећена Светом Јаовану, али нисмо знали где тачно. Фреска је откривена приликом радова и она је у целости реконструисана. Ову просторију сада ћемо користити као меморијално место – рекле је директорка Ева Макшо.