Митрополит Порфирије: Космет нас не сме делити

Танјуг

31. 08. 2018. у 11:51

Косовски чвор, каже владика, мрсили су деценијама многи којима Косово није била "најскупља српска реч" и оставили га да га други одреше

Митрополит Порфирије: Космет нас не сме делити

Митрополит Порфирије Фото В. Данилов

Питање Косова је толико болно и истовремено важно да не смемо дозволити да буде злоупотребљено за постизање било чијих личних или партијских политиканских интереса, указује митрополит Порфирије и истиче да се моли да наши политички лидери буду кадри да пронађу решење у којем ће незадовољство обе стране бити сведено на минимум.


Косовски чвор, каже владика, мрсили су деценијама многи којима Косово није била "најскупља српска реч" и оставили га да га други одреше.

Како и може ли безболно, пита се владика и додаје да он сам не зна.


"Нисам политичар, него свештеник", рекао је за "Експрес" митрополит Порфирије.

Епископ загребачко-љубљански указује да свештеници, књижевници, историчари, филозофи, расуђу на основу искустава, историје, предања, завета, емоција, а политичари на основу егзактних показатеља, привредних, статистичких, дипломатије, "онога што се зове ''интелиџент сервис''" и додаје да свештеници о томе "не знају довољно, или можда неки знају, али он свакако не".

"Ваљда зато и постоје држава, избори и демократски поредак", да реше тако крупно питање, констатовао је владика.

Наводећи да је питање Косова толико болно и истовремено важно да не смемо дозволити да буде злоупотребљено за постизање било чијих личних или партијских политиканских интереса, он наглашава да оно не сме да продуби постојеће и створи нове поделе међу нама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вук злоупотребио Порфирија

"Напротив, нормално би било да нас приближи једне другима, да обједини наше снаге, да нас покрене на сарадњу, да нам помогне да оштре емоције и речи, као и међусобна оптуживања оставимо по страни и почнемо да сарађујемо трагајући за решењем", рекао је он.

Митрополит загребачко-љубљански је рекао да се моли за помирење српског и албанског народа, као и за владику Теодосија, његово свештенство и верни народ, да му, како је казао, Господ да мудрости и снаге.

"Молим се за помирење српског и албанског народа. Молим се Богу да, узимајући у обзир све изречене ставове и мишљења, наши политички лидери у дијалогу са албанским и међународним факторима, што је неминовно, буду кадри да пронађу решење у којем ће степен незадовољства обе стране бити сведен на минимум. Бојим се да идеалног нема", закључио је митрополит Порфирије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације