У СТАРОЈ Пазови у понедељак почела изградња 169 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, а камен темељац су положили Ивица Дачић, први потпредседник Владе, и Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Финансијска средства за изградњу ових станова у оквиру потпројекта Регионалног стамбеног програма обезбеђена су делом из донаторског Фонда којим управља Банка за Савет Европе у вредности од 3,9 милиона евра, док је 55 милиона динара издвојено из локалног буџета општине Стара Пазова.

Прочитајте још: Избеглицама досад 2.000 кућа

У Фрушкогорској улици у Старој Пазови у понедељак започела је изградња седам стамбених ламела, укупне површине од 11.654 квадратних метара, које би требало прве станаре да приме већ у јулу следеће године.

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је Србија изузетно посвећена испуњењу овог програма, те да у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза, о чему сведочи и полагање темељца у Старој Пазови.

- У оквиру овог дела стамбеног програма биће додељено укупно 1.847 стамбених решења, од чега 1.267 станова у 27 јединица локалне самоуправе. Од овог броја, већ се увелико гради 270 станова у насељу Камендин у Земуну, које ће бити завршено и усељено на пролеће следеће године - рекао је Дачић. Подсетивши да је темељац за то насеље положен 17. новембра 2017, а да је 7. августа ове године у Ветернику положен камен темељац за 276 станова.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Фабрици оценио је да полагање камена темељца у Старој Пазови представља почетак новог живота за бројне породице, а не само прављење стамбених зграда. Он је подсетио да је ЕУ обезбедила 232 милиона евра за изградњу станова, и да се очекује да ће до краја 2021. бити завршен тај посао.

Амерички амбасадор Кајл Скат приликом ове свечаности је казао да је регионални програм за становање од 2012. године обезбедио дом за више од 3.000 породица, и вратио им наду у достојанство које су изгубили у ратовима деведесетих година.

- Веома смо поносни да будемо партнер у овом пројекту, у којем смо дали скромни допринос од 30 милиона долара - навео је Скот.


Прочитајте још: Почела изградња станова за избеглице у Кикинди

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА

У УБУ ускоро треба да започне изградња 20 станова, као и у Мионици где ће бити 16 станова за избегличке породице. У градовима и општинама у којима се реализује Потпројекат 5, у току су тендери за набавку грађевинског материјала и започета је подела 200 пакета грађевинског материјала. Такође, реализована је и куповина 277 сеоских кућа, од планираних 380 у 27 општина.