Наша војска биће јача за 95 типова новог наоружања

Раде Драговић

19. 08. 2018. у 20:02

Војнотехнички институт и друге војне и цивилне установе раде на плану модернизације оружаних снага. Најсавременији системи ВТИ су ракете "кошава" и А-ДНД-18. На печат чека и беспилотна летелица "врабац"

Наша војска биће јача за 95 типова новог наоружања

Лансер "Морава" / Фото Министарство одбране

ВИШЕЦЕВНИ лансер "морава", у који је уграђена не само домаћа памет него и ратно искуство, може да испаљује више различитих пројектила - ракете "пламен", "огањ" и "град" домета до 40 километара. У својој најновијој верзији, српске ратне "оргуље" добиле су савремени изглед, мању силуету, оклоп и - митраљез на куполи. Убојити лансер ракета до краја године биће послат на завршна испитивања у Технички опитни центар (ТОЦ), после чега ће бити спреман за серијску производњу.

Овај сложени и напредни систем ратне технике само је једна од ставки са амбициозног списка наоружања којим ће у следећих неколико година бити опремљена Војска Србије. На овој листи налази се чак 95 типова различитог ватреног оружја, артиљеријских и ракетних средстава, летелица, муниције, извиђачких и средстава за комуникацију.

НАЈВЕЋИ део наоружања и опреме са списка чине потпуно нови системи или успешно модернизована постојећа средства војне технике. Део наоружања на којем убрзано раде и стручњаци фабрике домаће наменске индустрије приказан је током последње посете председника Републике Александара Вучића Војнотехничком институту (ВТИ) у Жаркову. Ова војно-научна установа води главну реч у развоју наоружања и војне опреме у систему одбране Србије.

Инжењери ове установе, сами или у сарадњи са другим војним и цивилним установама и компанијама, тренутно раде на заокруживању више од 20 типова борбене технике. У њиховим рукама је развој широке лепезе производа наменске индустрије, од ваздухопловног и ракетног програма до испитивања материјала за униформе и војнички прибор.

Противавионски самоходни артиљеријски ракетни систем "пасарс"

НАЈСАВРЕМЕНИЈИ производи домаће наменске индустрије, у коју је укључен ВТИ, јесу - навођене ракете. Иако тапију на чувени систем "алас" има приватна компанија "едепро", ВТИ се поноси развојем сродних система "кошава" и А-ДНД-18. Ове изузетно модерне ракете намењене су, пре свега, страним купцима, али због великог домета, изузетне прецизности и могућности навођења на циљ на списку су жеља и наше војске. И ове ракете могу да се испаљују из вишецевног бацача "морава".

ВТИ убрзано ради на модернизацији борбених возила пешадије БВП М-80.

- Постојеће платформе унапређене су бољим оклопом и "широм фамилијом" наоружања које могу да користе. Реч је о поузданом и провереном возилу које у зависности од модификација, може да обавља различите борбене и мирнодопске задатке. Почетна идеја је била да се БВП ојача, као и да добије домаћи топ калибра 30 милиметара - објашњавају у ВТИ.

У овој војно-научној установи истичу да је и командно-извиђачко возило БОВ у завршној фази тестирања, као и да на печат Техничког опитног центра чека и беспилотна летелица "врабац", која ће тиме бити спремна за оперативну употребу.

НА СПИСКУ средстава која у институту у Жаркову добијају свој коначни облик јесте и противавионски самоходни артиљеријски ракетни систем "пасарс", који би могао да преузме улогу тактичке заштите јединица од непријатеља из ваздуха. Новитет у овом случају чини спрега противавионског топа и ракетног система, који је ефикасан у дејству по циљевима на малим висинама.

- За нашу војску изузетно је важна и модернизација противоклопних ракета "маљутка", које су у широкој употреби. Веома је занимљива беспосадна платформа познатија као "мали милош". Иако величином мало средство, изузетно је применљиво у разлилитим ситуацијама, а на њему ради велики број домаћих фабрика - "Прва петолетка" из Трстеника, земунски "Телеоптик - Жироскопи"... - наводе у ВТИ.

Модуларна пушка / Фото Д. Миловановић


"ЗАСТАВИНА" ПУШКА, "ТЕЛЕОПТИКОВ" НИШАН

МЕЂУ најамбициознијим плановима наше војске јесте и пројекат назван "1.500 плус". Реч је о опремању копнених снага за брза дејства и осталих пешадијских јединица најсавременијим наоружањем и опремом махом домаће производње.

До сада је набављено 26 различитих група наоружања - најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке и падобранске опреме. Првих 1.500 војника опремљено је са више стотина термовизијских и оптоелектронских система. У плану скоре набавке су нове "Заставине" пушка "М-17", која користи нови метак калибра 6,5 милиметара, нови "Телеоптикови" нишани, нове снајперске пушке и возила.

Хеликоптер Ми-17


ПОДРШКА ИЗ ВАЗДУХА

НАБАВКОМ авиона и хеликоптера Војска Србије добиће сасвим нови лик. Поред десет постојећих авиона "миг-29" (четири наша и шест донираних из Русије), у плану је да веома брзо из Белорусије стигну још четири летелице истог типа. Минск је одобрио испоруку и једног ПВО система малог и средњег домета.

У финалној фази су преговори о испоруци три хеликоптера Ми-17 и четири "летеће оклопњаче" Ми-35. Ова техника требало би да стигне следеће године, када по уговору са "Ербасом" стижу и летелице Х145М.

Ловци "миг 29" преузеће заштиту ваздушног простора и "ер полисинг", док ће хеликоптери бити задужени за подршку из ваздуха јединицама за брзо реаговање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Vlada Legenda

19.08.2018. 20:34

Paaaa,ili kao i svet idemo prema budućnosti prepunoj ratova,što je sasvim izvesno,ili se spremamo za obračun sa komšijama!Kako god,ovo naoružavanje ne vodi toliko u sigurnu budućnost koliko u budućnost punu straha i bojazni ....ako ćemo da razmišljamo onako kako se osećamo,bez zabluda!Neka me nazovu pacifistom,ali to je to!

Aleksandar

19.08.2018. 20:51

Spiskas tolike pare za naoruzanje i onda ne daj boze zaratis sa Natoom koji nas okruzuje sa svih i onda ti oni sve to uniste.

Conte

19.08.2018. 22:08

@Aleksandar - A ti pre toga lepo das Rusima vojnu bazu, pa da vidimo onda taj NATO koji bi se usudio da napada.

somborac

19.08.2018. 21:49

Ne znam srtvarno šta je sa našom vojskom. Kao da nismo ratovali sa NATO- m. Sve ispod 10000 metara su samo praćke. Trebaju nam konačno sistem makar od 12000 do 15000 metara. Od modernizovanog S300 pa na gore. To je jedini jezik koji razumu agresori.

Жика Живац

19.08.2018. 22:17

Алас није још увек оперативан. По чему је онда "чувен"? По броју новинских текстова?

DW

19.08.2018. 22:46

19. jula ove godine tenkovi T-55 koji su bili u naoružanju tenkovskog bataljona čuvene 549. motorizovane brigade generala Delića su PRODATI !

Stefan

19.08.2018. 23:10

Modulna puska kalibra 6,5 koju zastava proizvodi je obicna prevara,pa taj kalibar ne koristi nijedna vojksa na svetu,nije isproban ni jednom ratistu vec samo u lovu! bice velika katastrofa ako ta puska bude standardno oruzije.Sto se tice ostalog treba ojacati RV i PVO kao i raketnu artiljeriju to je buducnost ratovanja,tu takodje nemam poverenja u nasu industriju realno mala smo mi zemlja da proizvodimo kvalitetnu raketnu artiljeriju.

Belac

22.08.2018. 02:13

@Stefan - Tacno, ali metak kao metak je izvanredan. Nije problem da budemo pioniru u necemu, ako vec mozemo. Preciznost 6.5 Grendela je 30% bolja od 7.62 na distancama vecim od 100m,

Nikola

19.08.2018. 23:49

12 migova naspram stotine-hiljade nato aviona! Trebaju nam sto jaca PVO i sto vise raketa sa sto vecim dometom. 1500+ bi trebalo da bude 20000+ i da ih obcavaju ruski specijalci

Opaki

20.08.2018. 02:59

Evo svi nas se plase...svetski mediji pisu da Taci vise ne zeli nezavisno Kosovo jer se plasi naseg naoruzanja, Hrvati u strahu

Niko

21.08.2018. 17:34

samo 50-100 raketá vejvoda 2,pa neka udare ako smeju...sa toliko raketa bi bili sigurni.Pa ako bude potreba sve lansirati