Светозар кажњен јер је очистио депонију

Љ. П.

17. 08. 2018. у 19:02

Светозар кажњен јер је очистио депонију

Фото Приватна архива

Оснивач Удружења „Комшије” Светозар Јовичић мора да плати зато што је однео отпад у близини Сремске Каменице. Судија га казнио са 25.000 динара, пошто му је истекла дозвола за рад

СВЕТОЗАР Јовичић из Петроварадина, оснивач Удружења "Комшије", прекршајно је кажњен са 25.000 динара, јер је својевољно са волонтерима очистио дивљу депонију на потезу између Сремске Каменице и Беочина.

Борцу за чистију средину замерено је што је на поменутој локацији покупио око тону и по пластичне и стаклене амбалаже и бачених старих гума. Пријаву против њега комуналној инспекцији поднело је новосадско ЈКП "Чистоћа", а цео случај је добио и судски епилог. Сазнавши за оно што га је снашло, познаници и пријатељи су се удружили и добровољним прилозима настоје да помогну Јовичићу да плати глобу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ђорђевић: Породиљско убудуће више неће каснити

- Због мог Дунава и моје Фрушке горе бих, ако треба, ишао и у затвор, али добри људи неће то да дозволе - вели нам Јовичић. - Нису кажњени они који су смеће оставили, већ ја који сам га одатле склонио.

Јовичић каже да је његово Удружење имало дозволу за прикупљање секундарних сировина, која је, међутим, истекла у време када су код Беочина уклонили депонију. Он тврди да закон дозвољава да се складишти до две тоне отпада, без дозволе. Одмах по сазнању да је дозвола истекла, Јовичић је, како даље тврди, покренуо процедуру за продужење.

- За податак да нам је истекла дозвола, сазнала је и "Чистоћа", која је против нас поднела пријаву инспекцији - прича Јовичић. - Инспекторка је затекла око 40 килограма пет амбалаже, око тону стаклене и десет аутомобилских гума, што је мање од тону и по.

Као човек који је ранијих година учествовао у гашењу шумских пожара, Јовичић, како истиче, није могао да дозволи да опасан отпад поред Дунава ту остане, свестан да пластична амбалажа и гуме могу да проузрокују нежељене ситуације, односно пожар.

- Када смо на позив грађана отишли да очистимо депонију, нисам ни размишљао о казни - истиче Јовичић. - Ето, испоставило се да то нисам смео да радим без дозволе, и морам да платим казну од 25.000 динара, плус још хиљаду динара судских трошкова. Пресуду нисам добио, а за њу сам сазнао када сам добио опомену да хитно платим казну или ми следи хапшење и спровођење на робију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Надлежни: Мостови у Србији безбедни, контроле свакодневне

НАДЛЕЖНА "ЧИСТОЋА"

У ПРИЈАВИ поднетој против Јовичића Градској управи за инспекцијске послове, "Чистоћа" је навела да су дошли до сазнања да Удружење "Комшија" обавља примарну сепарацију отпада, супротно законским прописима. Тачније, дужи временски период на територији града односи комунални отпад, што је искључиво у надлежности ЈКП "Чистоћа" Нови Сад.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Patriota d m

17.08.2018. 22:06

Kazniti onu budalu koja mu je prepisala kaznu sa desetplata manje i suspenzije sa posla zato sto nema pojma da sudi eto nama nase sudstvo jos uvek nepismeno

Милосав

18.08.2018. 09:09

@Patriota d m - Сарказам је чудо. Треба га разумети. Него шта, закин има да се поштује, БРЕ!

Branitelji koje je odbranila USA

18.08.2018. 00:21

Znači sporno je to što udruženje pokriva svoje troškove otpadom za koji kako same gradske vlasti kažu pripada njima. Epa sad smena čelnika gradske vlasti i komunalnog zato što deponiju koja preti ekološkom katastrofom nije uklonila na vreme ali ako je SNS u pitanju na vlasti eto i ja džaba trošimo slova ovde...