Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је у среду да се из месеца у месец смањује број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање (НЗС) и да је сигуран да ће се Србија у будућности наћи у ситуацији да јој је потребна радна снага.

"Не желимо да седимо скрштених руку, већ да имамо радну снагу и улажемо у њу. Ове године имамо новост у односу на раније године - осим преквалификације незапослених имамо преквалификацију и доквалификације запослених. Желимо да сви запослени задрже своја радна места", рекао је Ђорђевић новинарима у Београду.

Уочи састанка са директорима свих филијала НЗС, Ђорђевић је казао да ће се на састанку размотрити сви проблеми са терена и утврдити како се спроводи политика Владе Србије, која предвиђа запошљавање свих.

"Србија жели да напредује и технолошки. Ми желимо да улажемо у радну снагу и да људима омогућимо да стекну више образовања од онога које имају", казао је министар и додао да се тежи привлачењу све већег броја инвеститора како би се отварала нова радна места.

Ђорђевић је казао да када се погледа број људи на евиденцији НЗС Србија тренутно има довољно радне снаге, додајући да се мора променити ситуација коју је уочио путујући по Србији - да у неким случајевима постоји неинформисаност локалних НЗС и грађана о могућностима које им се нуде.

Прочитајте још - Ђорђевић: Мање људи који раде на црно, појачана инспекција

Наводећи да се континуирано састаје са представницима министарстава привреде и финансија, јер жели да види која су то занимања која ће евентуално бит потребна Србији у будућности, Ђорђевић је казао да је више пута био у ситуацији да му кажу да не треба да се улаже у нека занимања јер када се људи обуче оду у иностранство.

"Ако неко мисли да му је боље на неком другом месту, то је његово право. Верујем да ћемо стварајући једну бољу Србију пружити могућност људима да се врате", казао је он.

Директор НЗС Зоран Мартиновић рекао је да је последњих година листа дефицитарних занимања непромењена, односно да се траже инжењери информатике, електротехнике, електронике, грађевинарства и машинства, лекари специјалисти, професори физике и математике.

Када је реч о конкретним вештинама, како је навео, траже се бравари, молери, заваривачи, зидари, келнери, месари, кувари, радници обезбеђења и неговатељице.

Прочитајте још - Ђорђевић: Мање људи који раде на црно, појачана инспекција

"Треба да едукујемо људе за та занимања", казао је Ђорђевић и додао да се настављају позитивни трендови на тржишту рада и да се континуирано смањује број незапослених на евиденцији НЗС.

Према његовим речима, на данашњи дан око 570.000 особа на евиденцији НЗС тражи посао, али велики број послодаваца упркос томе не може да нађе адекватну радну снагу.

Мартиновић је додао да се мора радити на едукацији ниско квалифкиоване радне снаге, које има око 33 одсто, као и на информисаности послодаваца о могућностима које НЗС пружа.