НА Шангајској листи по ужим научним областима Универзитет у Београду рангиран је у 27 области, што је знатно више у односу на прошлу годину када је рангиран у 18 области.

Најстарији универзитет у Србији високо је оцењен у оквиру поља природно-математичких наука, затим техничких наука, бионаука, медицинских наука, друштвених наука. Најбоље је рангиран у прехрамбеној технологији (Наука о храни и технологија хране) где се налази на високом 43. месту, затим Рударству и инжењерству минерала где се налази од 76. до 100. места у свету, док је у области металуршко инжењерство од 101. до 150. места.

У оквиру природно-математичких наука у области математике рангиран је између 201. и 300. места у свету, из физике између 150. и 200. места, хемије 301. и 400. места у свету.

Осим Универзитета у Београду на престижној Шангајској листи по научним областима нашла су се још три универзитета из Србије - Нови Сад, Ниш, Крагујевац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шангајска листа: Београд у друштву 300 одабраних

Универзитет у Крагујевцу рангиран у области математике, а Универзитет у Нишу у области математике и хемијског инжењерства, док је Универзитет у Новом Саду рангиран у области прехрамбене технологије, хемијског инжењерства и ветеринарским наукама.

Рангирање по ужим научним областима Шангајски универзитет "Цао Тун" увео је од прошле године, а Шангајска листа 500 најбољих универзитета у свету (глобална листа) биће објављена и ове године половином августа.


КРИТЕРИЈУМИ

ОСНОВНИ критеријум за рангирање по научним областима је број објављених научних радова у престижним часописима, док је на Шангајској листи 500 најбољих универзитета критеријум за рангирање број нобеловаца који су студирали или тренутно раде на одређеном универзитету, број објављених научних радова на СЦИ листи, цитираност радова, утицај на науку, утицај универзитета у региону.