Спајају се медицинске школе

В. Н.

06. 08. 2018. у 21:57

Спајају се медицинске школе

Министар најавио и припајање струковних школа факултетима, Фото Танјуг

Министар просвете најавио реорганизацију у области високог образовања. Шарчевић: Највише невоља је у установама које имају много новца

НАКОН спајања Београдске пословне школе и Пословне школе у Блацу у Академију пословних струковних студија, следеће на реду је спајање две високе струковне школе из области туризма и угоститељства у једну, као и две високе медицинске школе, најавио је у понедељак министар просвете Младен Шарчевић.

- Свакако су у врху мојих интересовања Медицинска школа у Ћуприји и Медицинска школа у Београду - рекао је Шарчевић новинарима, и додао да највише невоља има у високим пословним школама, “где има много новца, јер се за њих сви интересују”.

Он тврди и да директоре високих школа нико не контролише. Док декани изнад себе имају ректоре, директори немају вишу инстанцију изнад себе.

Најавио је и да ће на ред доћи све високе пословне школе - наставиће се са реорганизовањем у области економије, затим туристичке, медицинске, али и васпитачке пословне школе. Оне ће бити спајане у академије или ће се припајати факултетима и универзитетима.

Министар је подсетио да је формиран привремени савет за Академију пословних струковних студија и да њега чине експерти из области права, економије, финансија... Њихов задатак биће да утврде шта се тачно дешавало у две високе пословне школе, у Блацу у Београду, и да утврде токове новца, као и да се направе добри модели наставе и испита. Поновио је да је због сумњи у пословање и “исисавање новца” у ове две школе укључено и тужилаштво.

- Новац је можда законски трошен, али није морално то што су радили - оценио је министар.


Прочитајте још - Шарчевић: Запослићемо 2.000 наставника


Досадашњи директори школа, Ђуро Ђуровић и Љубиша Милачић, према министровом објашњењу, неће остати без посла, већ ће имати радна места прописана систематизацијом.

- Сва права из радног односа урадиће се по систематизацији, ако имају услова за пензију, пензија, ако немају, радиће по систематизацији и Милачић и Ђуровић. Ако се утврди да су радили неке ствари које не треба, онда каријера у Забели или неко треће место - рекао је Шарчевић.

Он је додао и да је анализа показала да само три одсто студената пословне школе у Блацу долази из тог рејона.

- Није Блаце толико егзотично да сви иду тамо да студирају. Постоје други мотиви за одлазак тамо - оценио је министар.


ПРОСВЕТИ ДЕСЕТ ОДСТО ВЕЋЕ ПЛАТЕ?

РАЗГОВАРА СЕ о томе да плате просветних радника буду повећане бар за десет одсто - рекао је Шарчевић. - Здравство и просвета ће имати предност, то сам чуо од премијерке и то могу да кажем, али ће то бити пред крај године.

Додао је да се са синдикатима праве нови модели финансирања, са расподелом по платним разредима, и оценио да је то веома важно за квалитет наставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Маја М.

07.08.2018. 13:59

Средите прво стање у средњим школама, лако ћемо са пословним... Зашто у Суботици и Сенти нема неких средњих школа на српском језику, већ само на мађарском или на хрватском језику? У Сенти например, нема медицинске школе на српском, па сав кадар у градској болници веома слабо може да комуницира са пацијентима. Да ли је то дискриминација?!