Хемофарм фондација поздравља усвајање Закона о пресађивању људских органа, јер он значи живот за око хиљаду људи који годинама чекају на трансплантацију срца, бубрега или јетре. Према подацима из јуна ове године, за 41 пацијента у Србији неопходна је трансплантација јетре, 39 чека на пресађивање срца, а за њих 750 нови бубрег је једини спас.


Прочитајте још: УСВОЈЕН ЗАКОН О ПРЕСАЂИВАЊУ ОРГАНА: Донор неће бити само онај ко се томе успротиви


Усвајање овог закона представља највећи успех кампање „Најважнији позив у животу“ коју Хемофарм фондација спроводи од 2016. године. Закон је веома важан за људе који годинама чекају на трансплантацију јер ће утицати на повећање броја донора и трансплантација, а самим тим и на смањење листа чекања. Усвајање овог закона показује и да смо као држава и друштво положили испит зрелости и хуманости јер смо успели да постигнемо национални консензус око овако важног друштвеног питања. Како би закон дао пун ефекат, неопходно је наставити рад на подизању свести јавности о овој теми у циљу достизања нивоа земаља попут Хрватске и Шпаније у којима је донорство широко прихваћено, а хуманост је једна од највећих друштвених вредности“, поручују из Хемофарм Фондације.

Са побољшањем статистике донорства, Србија би имала велике шансе да постане пуноправни члан Еуротранспланта, заједнице која окупља осам земаља у Европи са заједничком листом чекања.


Прочитајте још: Донирање органа хришћански чин


Према новом Закону о пресађивању људских органа, сваки пунолетни становник Србије потенцијални је донор органа, док је грађанима који не желе да буду донори остављена могућност да се у писаном или усменом облику за живота изјасне о томе. Закон такође оставља могућност да породица преминулог донесе одлуку о донирању уколико се он о томе није изјаснио за живота.НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОНОРА

У оквиру кампање „Најважнији позив у животу“ на иницијативу Хемофарм фондације, а уз подршку Министарства здравља, 2016. године установљен је Национални дан донора као полазна основа за подизање свести људи и разбијање предрасуда о донирању и трансплантацији органа.