НАЛЕД: Тек свака четврта некретнина у власништву жена

Танјуг

петак, 27. 07. 2018. у 22:28

НАЛЕД: Тек свака четврта некретнина у власништву жена

Shutterstock

Тек свака четврта некретнина у Србији 100 одсто је у власништву жена, а још 11 одсто је у мешовитом поседу, подаци су Републичког геодетског завода
Тек свака четврта некретнина у Србији 100 одсто је у власништву жена, а још 11 одсто је у мешовитом поседу, подаци су Републичког геодетског завода.


То је, поред чињенице да су слабије плаћене за исте послове или да имају мање прилика за напредовање у односу на мушкарце, још један илустративан пример неравноправног положаја који жене имају у нашем друштву, оценио је НАЛЕД.


Новим Законом о поступку уписа у катастар омогућено да супружници, који у току брака стекну стан или кућу, буду аутоматски уписани као сувласници


Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова ступио је на снагу 1. јула и захваљујући сарадњи НАЛЕД-а, Кабинета потпредседнице Владе Србије, РГЗ и Економског кокуса Скупштине Србије припремљен је и усвојен амандман да супружници који у току брака стекну стан, кућу или неки други објекат буду аутоматски уписани у катастар као носиоци права заједничке својине, кажу у НАЛЕД-у.

Прочитајте још: Неопорезована свака десета некретнина

С друге стране, уколико се ради о посебној имовини стеченој у току брака, остављена је могућност да се супружници добровољно сагласе да само један партнер буде уписан у катастар као власник и о томе ће јавни бележник обавестити РГЗ.

"Имовина стечена у браку је и до сада по закону била третирана као заједничка, али у пракси се неретко дешавало да се као власник упише само мушкарац па су жене у случају развода морале да пролазе кроз дугогодишње парнице да би доказале свој удео у власништву. Све то је непотребно трошило време и средства свих учесника у поступку, па и суда", каже директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.


Pixabay


Амандман о аутоматском упису заједничке имовине супружника један је од укупно 19 на Предлог закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова које су Скупштини Србије упутили посланици Економског кокуса на иницијативу и уз подршку НАЛЕД-а.


Свих 19 амандмана прихватио је парламент и тако је, кажу у НАЛЕД-у, унапређен текст закона, који омогућава да се упис имовине у катастар заврши одласком на једно место, код јавног бележника, уместо на шест шалтера, обезбеди већа ажурност катастра и повећа правна сигурност.

НАЛЕД истиче да је економско оснаживање жена у фокусу његове активности, а једна од кључних иницијатива покренута је у сарадњи с Координационим телом Владе Србије за родну равноправности и удружењем Етно мрежа, за упошљавање 1.000 жена и младих у руралним подручјима на изради традиционалних рукотворина као пословних и дипломатских поклона.

Прочитајте још: Имовину има тек свака трећа жена

Према "Сату запошљавања" на сајту 1000зена.рс, досад је кроз овај пројекат обезбеђен ангажман од 9.583 радна дана, што је довољно да се упосли 436 жена на месец дана и стекне додатне приходе за своје домаћинство.


Pixabay

Жене у сеоским срединама чине више од половине становништва, али три од четири нису плаћене за посао који обављају, а НАЛЕД наводи да слика неравноправности није много боља ни када се посматра цела Србија.

Упослено је тек 43,7 одсто жена наспрам 56 одсто мушкараца.

Чак 71 одсто мушкараца су на руководећим позицијама.


фото Б.Субашић

Од 250 посланика у парламенту, 87 су жене.

У 166 локалних самоуправа, само 11 имају градоначелницу или председницу општине, док су међу 22 члана Владе Србије, тек пет жене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

fradd

27.07.2018. 23:36

Samo nastavite sa marksističkim glupostima, ko stara Jugosavija, mora da bude ravnopravna zasupljenost naroda i narodnosti. Sada se to prebacuje na teren polova, moramo da budemo jednaki u svemu. Feminizam je kancer svakog društva i te guposti se sprovode po nalogu marskističko-liberalnog lobija sa zapada. Temeljno uništavaju zapadna društva, a i nas će.

Анти Антифа

28.07.2018. 08:06

НАЛЕД је организација стране државе (САД) која управља економским животом земље а сада се меша и у друштвене односе и бави се оцаквим глупостима.Циљ је промена свести нашег народа у циљу разбијања националног бића и традиционалних односа а ради лакше контроле сваког од нас одн.поробљавања. Деца нам се већ рађају као робови !!!!