Недић и даље дели Србе

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

27. 07. 2018. у 11:00

Недић и даље дели Србе

Милан Недић као премијер за време рата

Опречне реакције поводом одлуке суда да не рехабилитује окупационог премијера. СУБНОР: Србија правна држава. Историчари кажу да се он не сме изједначавати са Павелићем

ПРОШЛЕ су 72 године од када је Милан Недић, председник Владе националног спаса за време немачке окупације, наводно извршио самоубиство у затвору Озне, у центру Београда. Упркос толиком протоку времена, помињање његовог имена, посебно после одлуке Вишег суда у Београду да га не рехабилитује, и даље дели Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Историчар Александар Стојановић о Недићу: Хтео да влада као краљ

Вест да је суд одбио захтев да се поништи уредба Владе ФНРЈ којом је проглашен за народног непријатеља наново је заоштрила реторику између оних који сматрају да је Недић био "српска мајка" и оних који га и данас криве за Холокауст, прогањање комуниста, оснивање логора...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Недић није рехабилитован

Александар Недић, његов праунук и један од предлагача рехабилитације, незадовољан је решењем Вишег суда.

- Оваква одлука је изједначавање Србије за време Другог светског рата са НДХ. Нисам имао намеру, као подносилац захтева, да Милан Недић буде исто што и Павелић, чак супротно - каже Недић, и додаје да је ипак задовољан, јер је у јавност изашла истина да његов прадеда није имао везе с прогоном Јевреја и оснивањем логора, као и да је Недићева власт спасла 400.000 Срба избеглица и 35.000 Словенаца и помагала 120.000 српских официра и војника у немачким и италијанским логорима.

- Од почетка понављам да постоји опасност од тога да се рехабилитују Немци за злочине које су починили, и да се ти злочини ставе на душу Недића. То је већ урађено у Украјини, балтичким земљама, Хрватској... Надам се да ће Апелациони суд, коме ћемо се жалити, потврдити његову невиност - каже Александар Недић.

Адвокат предлагача рехабилитације Зоран Живановић потврдио је, за "Новости", да му пресуда Вишег суда још није уручена:

- У суду су нам рекли да је стриктни налог да нам се решење пошаље поштом и да не можемо другачије у њега да извршимо увид. Вероватно ћемо поднети жалбу када видимо аргументе које је суд навео.

ДАЧИЋ: ЈЕДИНА ИСПРАВНА ОДЛУКА ОДЛУКА суда је једина исправна одлука. Да је којим случајем Недић рехабилитован, били бисмо једина држава на свету која је вратила част неком квислиншком премијеру. Ми смо увек били на страни антифашизма и зато се чврсто опиремо покушајима ревизије историје - рекао је, за "Новости", Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, који је у време док је био премијер скинуо Недићеву слику са зида у згради Владе.

Поводом решења Вишег суда огласио се и СУБНОР:

- Овим је победила правда и доказано је да је Србија правна држава која поштује већинско мишљење грађана који не прихватају да сарадници фашистичког хитлеровског окупатора могу бити помиловани.

Историчар Чедомир Антић сматра да је одлука Вишег суда очекивана, јер и сам закон каже да не може бити рехабилитован неко ко је сарађивао с нацистичким окупаторима.

- Ипак, предлагачи рехабилитације су указали на неке важне ствари, на пример да Милан Недић није имао фер суђење, зато што је пре тога погинуо под неразјашњеним околностима - каже Антић, за "Новости".

Он истиче да је идеја правде у соцреализму подразумевала освету, па су тако, поред окривљених, страдали и чланови њихових породица. Такође додаје да одређени кругови друштва потекли од истакнутих комуниста данас имају тенденцију да Недића изједначе са Павелићем или Хортијем.

- Овакво изједначавање није ни поштено, ни прихватљиво, и тенденција му је да се Србија прикаже као "срце таме" ондашње Европе и прва земља у којој је окончан Холокауст. Не разумем чему такав радикализам као 1945. ако знамо да Недићева управа није учествовала у Холокаусту, као и да су партизани и четници донели више страдања српском народу него Недићева власт. Не разумем ни зашто се и даље тражи српски еквивалент НДХ и откуд толики негативан однос појединих група и појединаца према сопственом народу - каже Антић.

Он додаје да је требало поништити све послератне комунистичке пресуде и поновити суђења. Недић ни у том случају не би био рехабилитован због колаборације са нацистичким окупатором. Међутим, његовим потомцима би била омогућена пуна права.

Праунук Александар (десно) незадовољан пресудом Фото А. Станковић

И Срђан Цветковић из Института за савремену историју сматра да се Недић не може изједначити с Павелићем, Квислингом, па ни с Петеном у Француској, јер није са одушевљењем прихватио место председника владе, нити је с цвећем сачекао Немце као ослободиоце.

- Он се тек после Априлског рата и разарања земље и велике личне и опште трагедије у условима сурових немачких одмазди прихватио тога да седне у "врућу столицу", око које се нису баш отимали. Правдао је одлуку интересима народа који треба да опстане у условима геноцида у НДХ и хиљада избеглица са окупираних подручја Југославије и реалном претњом распарчавања и оног што је остало од Србије. У условима "сто за једнога" пропагирао је ред, рад и мир док олуја не прође и покушавао да угуши покрете отпора, сматрајући да провоцирају одмазде - каже Цветковић.

Он, ипак, мисли да би Недић, чак и да је имао фер и поштено суђење, био осуђен због издаје земље. Једино питање је да ли би могао пред судовима у демократској држави да добије временску казну уместо смртне.

И Социјалдемократска партија Србије поздравила је одлуку Вишег суда и у саопштењу навела да се нада да ће процес ревизије историјских чињеница из Другог светског рата, који је узео маха, бити заустављен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

ja

27.07.2018. 11:12

Nedic je spasio Srbe Sarajevsko-romanijske regije jer je poslao Njemce da zaustave pokolj na Starom Brodu na Drini...Djed mi je zivi svjedok tog dogadjaja...

Pa sta

27.07.2018. 12:17

@ja - A sta cemo sa velikom pomoci Nedicevca, agenta, organizovanih streljanja Nemaca za koje je Nedic radio i pomagao. Da zbog tvog dede, milioni Srpskih nevinih zrtava koja je ova masinerije Nacisti i Kvislinzi cinili.Nacistima je trebala pomoc i nisu uzeli one koji im nisu pomagali. Domaci izdajnici su klali na veliko, To se Nemcima ni malo nije svidelo i zaustavili, oni hoce da vladaju i naravno da nepotrebno klanje im samo stvara neprijatelje. NEDIC je bio SLUGA a ne VODJA da komanduje Nemcima!

Igor

27.07.2018. 12:27

@ja - po mišljenju Brozovih Srba, to mu je bio veliki greh. Bolje da je pustio Francetića da zatre Srbe na tom prostoru, to bi bilo poštenije i u skladu sa dogovorom Budak-Pijade.

ja

27.07.2018. 12:33

@ja - Ne branim nikoga,samo kazem sta se desilo...samo mi je djed prezivio rat,partizani su ubili njegova dva brata,jedan je bio u cetnicima i poginuo je u borbi,a drugog su ubili iz "zajebancije" bio je dijete i nije pusku nosio.Selo je pljackano od strane partizana u vise navrata da su clanovi porodica umirali od gladi.Kada kazem da je naredio,mislim da je imao uticaja toliko da izmoli da se pokolj zaustavi.Ubijeno je vise od 6000 Srba,po tome je napisana knjiga "Tece krvava Drina"...

Conte

27.07.2018. 12:55

@ja - @Pa sta nisu Nedićevi ljudi bili ti koji su ubijali nemačke vojnike pošto su ovi prethodno rekli da će vršiti odmazdu 100:1, već su to radile komunističke falange. Naravno, nisu to radili po ustaškoj Hrvatskoj, već su došli u Srbiju da se što više dotuče srpski narod. Upravo zbog toga partizani kod nas skoro da nisu postojali, jer ih narod nije podržavao. Ubedljivo su najveću popularnost imali četnici koji su borbom protiv komunista pomogli da se narod zaštiti od nacističkog istrebljenja.

Kakva laz

27.07.2018. 11:32

"partizani i četnici doneli više stradanja srpskom narodu nego Nedićeva vlast" Za koga je radila Nedicev vlast? Za Srbiju ili okupatora. Okupator je razlog za sva stradanja! Ne pravite se naivni i zaludjujete i opravdavate emigraciju koja je zbrisala sa okupatorima i sada se sa okupatorima i vraca. Okupator je razlog svih stradanja u Srbiji za koje je Nediceva vlada i radila puno radno vreme jer je okupatoru kao i svugde potrebna pomoc oko lokalnog naroda okupiranje zemlje. Naivni ste mi vi.

Kvislinzi

27.07.2018. 11:38

Ne samo da ne hapsimo danasnje kvislinge nego bi da opravdamo one iz proslosti.Jel ovo Srbija? Kako je moguce da je ovo pitanje doslo na dnevnom redu.Samim tim je velika sramota za Srbiju.Kvisling je kvisling, jel to ova vlast hoce da se opravda? Isporucili ste skupstinari sve heroje Srpske Hagu. Mislite da je to ok? Dok imate policiju i sudstvo vas je zakon. Ali moralan uvek na kraju peovlada. zapravo ne bi trebalo da me cudi da se Nedic razmatra. Savrseno za ovaj trenutak Srbije gde smo!

olga

27.07.2018. 11:51

Srbe podeliti je najlakša stvar na svetu,zato su tu gde jesu.Dovoljno je gledati stavove po pitanju Kosova i videti da pojedine,a bojim se da ih je jako mnogo gledaju isključivo koju će korist ličnu da imaju,a narod ih neinteresuje.Dokle bre rehabilitacija ološa svakog?Raščistite Srbi jednom za sva vremena na kojoj ste strani i gde ste krenuli.Nediće je baraba koja je radila sa okupatorom i kraj.Lično mene nezanima ju te stvari jer od 2001 živim u Bazelu,ali ovo čitajući je užas za neverovati.

Vidi ga pored fasista

27.07.2018. 11:59

Hocemo i ovog Hitlerovog oficira na fotografiji da rehabilitujemo. Prredlazemo da im pevamo danke dojcland, cuo sam da su i Nemci mnogo Srba spasili. Nisu sve bili SS jedinice. Postoji dokumenti da su spasili od domacih koljaca koja su radili za Nemce, mnogo obicnog naroda nepotrebnog klanja. Spasili jer nisu hteli da nepotrebno okrenu narod protiv sebe. Englezi su vrh u porobljavanju, cak i dan danas neki Indijci slave Engleze. Problem je sto Srbin nece da bude sluga, To nisu Srbi!

Thor

27.07.2018. 12:24

Seme zla koje je posejao Broz i dalje odlično rađa u zemlji Srbiji. To je malo žilaviji korov, pa će biti potrebno još dosta vremena da se ustaško-komunistički projekat očisti sa srpske njive. Jedino je Srbin u stanju optužiti ljude kao što su Nedić i D. Mihailović i istovremeno veličati svog grobara Broza. Zato Srbin danas ubire ono što je sejao u prošlosti. Povampirena NDH, bosanska džamahirija i Kosova su sastavni delovi te priče.

МиланН

27.07.2018. 13:13

Када је суд рехабилитовао Дражу Михаиловића онда за субнор(малим) ово није била правна држава, а сад јесте. Које је то лицемерје.

Унук

27.07.2018. 13:19

Мој покојни деда је све најбље говорио о времену у којем је Недић био премијер. Деда није био ни за четнике, ни за партизане, ни за Немце, ни за Јевреје, ни за Русе, ни за Американце и Британце, ни за комунисте, ни за Недића. У потпуности се посветио својој професији и био војнополитички неутралан у истој мери колико је то био и премијер Швајцарске и цела шведска династија заједно и супер је прошао у рату. Зло је било када су дошли комунисти. Они неутралност нису признавали.

Francesco

27.07.2018. 14:55

@Унук - Pa normalno da nisu. Sve koji su rat presedli u Skadaraliji je trebalo častiti kalibrom....

!!!???

27.07.2018. 16:28

@Унук - Od kad je to odlazak u Skadarliju krivicno delo? Procitaj malo zitja najznamenitijih ljudi koji su tamo uz hranu, pice i muziku nalazili inspiraciju za svoja dela.

Dragan Popović

27.07.2018. 22:06

@Унук - U prve dve posleratne godine komunisti su pobili i poslali u logore neuporedivo pripadnika našeg naroda u Srbiji nego svi nacisti zajedno za vreme okupacije. U prvih 5 godina nakon "oslobođenja" komunisti su opljačkali više od 300.000 građana Srbije. Naciste, kakvi god da su bili uz nesporna ubistva i deportacije u logore nije interesovala otimačina zemlje, nekretnina, preduzeća, radnji i ostele imovine od našeg naroda.

DW

27.07.2018. 13:41

Istoriju piše pobednik. Što niko ne govori o planu Hitlera ako nijedan Srbin ne prihvati da vodi Srbiju dok je pod nemačkom okupacijom? Još gore što niko ne govori o Milanu Stojadinoviću koji je proteran iz zemlje bez ikakvog osnova? Uzgred, za vreme Stojadinovića nije bilo banovine Hrvatske, a hrvatske stranke nisu činile vlast u Kraljevini.

Драган

27.07.2018. 14:32

Ово није нормално, више србо-комунци воле црну легију и јурета и бобана (намерно малим словима) него човека који је директно заслужан за биолошки опстанак Срба у Другом светском рату?! Броз, Пијаде, Кардељ, Капичић и остали црвени зликовци су се одлично разумели са усташама и нису, осим у Србији, нападали Немце и тиме изазивали страховите одмазде над цивилима...

Nostradamus

27.07.2018. 14:34

Ovaj tip desno na slici sa Nedicem, ima jako cudnu uniformu koja me podseca na nemacku uniformu, he, he, he. Srbija tone u blato iz koga nema izlaska.

A onaj levo

27.07.2018. 14:58

@Nostradamus - Dragi Jovanović, mislim da je bio veći zlikovac i od Luburića...

EU Nema alternativu

27.07.2018. 15:03

@Nostradamus - Sve se menja ali izgleda da nasih saradnika niko ne moze da se resi.

Зоки

27.07.2018. 15:00

Комунисти су нам испирали мозак 50 година. Ако неко жели да свати шта се стварно дешавало нека прочита и нешто од "друге стране". Препоручујем књигу: "Borba Za Slobodu Secanje na cetnicku borbu 1941-1950 - Aleksa Tepavcevic". Има је на scribd com. Ту аутор пише шта је лично доживио: устанак у Херцеговини, одступање према Словенији, предаја британцима који су их изручили комунистима, бјег из заточеништва, четовање око родног краја до 1950. и на крају пробијање према Грчкој и одлазак у Канаду!

Da li će neko doživeti

27.07.2018. 16:53

da Srbi različito misle, a ne počnu da se mrze i pobiju se? Šta će nama neprijatelji!?

Анти Антифа

27.07.2018. 16:58

Милан Недић је спасавао Србе и Словенце од Хрвата,муслимана и Немаца док су ваши дедови,који ту коментаришете,ждерали по сеоским славама као шатео партизани и крали кокоши сељанкама као некаква југословенска војска

гује у недрима

27.07.2018. 18:58

Крив је Милан Недић зато што је спасао Мадленку Корбелову (Олбрајт) и Милана Кучана, који по њему доби име.