Чиновнике бирају само на конкурсу

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

петак, 13. 07. 2018. у 20:02

Чиновнике бирају само на конкурсу

Фото АП

Шта ће променити два нова прописа о државним службеницима. Успоставља се Централна кадровска евиденција

СТАТУС вршиоца дужности више неће моћи бесконачно да се продужава, већ ће бити ограничен на шест месеци, уз могућност да се продужи на још три месеца, после чега положај остаје упражњен док се не попуни на конкурсу. На тај начин функција в. д. неће се продужавати унедоглед и појединци неће моћи да овако стичу дугогодишње "искуство на руководећим местима".

Ове новине из нова два закона о државним службеницима за "Новости" открива Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, наглашавајући да ће они морати да буду усвојени најкасније до 1. јануара 2019. како би се од следеће године успоставио потпуно нови систем у јавној управи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истраживање: Чак 60 одсто студената би државни посао!

Имајући у виду да је у досадашњем систему оцењивања рада државних службеника евидентан веома велики број највиших оцена, што је нарушило сврху и смисао процене и вредновања њиховог учинка, биће уведено објективно и валидно вредновање нечијег рада, способности и компетенција које поседује.

- До положаја у државној служби убудуће ће се долазити само по заслугама и унапређењем конкурсног поступка - каже министар. - Успоставићемо Централну кадровску евиденцију и интерно тржиште рада за државну управу, чиме ће се унапредити управљање људским ресурсима.

На тај начин држава ће имати базу података о службеницима који су нераспоређени или желе премештај, а служиће управи да се види где има вишка запослених, а где јој недостају.

- Предвиђена су и нова решења за спречавање сукоба интереса државних службеника, као и лакше спровођење дисциплинског поступка - објашњава Ружић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добијају и 13. плату за спавање на послу

Нови прописи предвиђају да се на бољи начин управља запосленима у државним органима у циљу деполитизације, професионализације и мериторности рада и биће могуће награђивање на основу вредновања рада.

- Систем ће се базирати на способностима да успоставимо систем вредновања рада, па и бољег награђивања запослених у складу са заслугама и њиховим залагањем, константном провером испољавања стручности - истиче наш саговорник. - Омогућено је награђивање применом новог система вредновања радне успешности засноване на стручности и залагању, али водећи рачуна и о финансијским могућностима државе. Додатно овим законом се кроз могућности одређивања већег почетног коефицијента и кроз институт корективног коефицијента, препознаје потреба за привлачењем квалитетних кадрова и њихово задржавање.

На корективни коефицијент утицаће тежина и специфичност посла, одговорност. Тако ће се направити разлика у плати између државног службеника који ради административне послове у канцеларији и оног који је стално на терену, као што је случај са инспекторима који су често изложени ризику, рецимо, незадовољних грађана.


Бранко Ружић,фото Танјуг

ПОЛА МИЛИОНА ЗАПОСЛЕНИХ

У ЈАВНОЈ управи, према последњим подацима, ради око 470.000 запослених на неодређено. Мимо овог броја су радници републичких јавних предузећа, на које се односе посебне реформе. Цела реформа система плата се односи на људе који су запослени у државним органима, покрајинским, општинским и градским управама, здравству, просвети, установама културе и социјалне службе, јавним агенцијама.

Коментари (2)

Пуњач за мобилни

13.07.2018. 20:31

Централна кадровска евиденција постоји од 2006. године. Оцењивање овакво какво је, треба да се мења. Руководилац из неких личних разлога може да било коме смањи оцену без обавезе да то образложи и документује релевантним писаним доказима. Наравно, исто тако може и да је неосновано увећа такође из разлога који немају благе везе са послом. Данас нам је отишао на годишњи одмор дугогодишњи ВД руководилац стар 70+ година. Пре ће Зимбабве да уђе у Шенген него да се именује нови.

Ivana

13.07.2018. 22:00

a sta je sa radnicima na odredjeno vreme??? ja radim na odredjeno skoro 9 godina ...