СТАРИ студенти добиће највероватније нови рок да дипломирају и то додатне две године! Скупштински одбор за образовање подржао је у четвртак њихов захтев и упутио Министарству просвете свој став. Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је за "Новости" да се неће противити Одбору и да ће подржати њихов предлог.

Да би око 4.000 академаца добило још једну шансу да положи заостале испите и стекне факултетску диплому, потребно је да Министарство просвете покрене иницијативу о измени Закона о високом образовању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Вечитим" студентима цури време, неизвесно померање рока

Према речима посланика Љубише Стојмировића, који је председавао седницом Одбора у четвртак, чим добију званичан предлог за измену закона, ово скупштинско тело ће га подржати и проследити посланицима на изјашњавање.

- Верујем да ће предлог добити подршку већине посланика - каже Стојмировић на "Новости". - Нисмо ограничавали дужину периода на који треба да им буде продужен рок за дипломирање, али очекујемо да то не буде мање од две године.

Расплетом ситуације задовољни су и у Студентској конференцији универзитета Србије (СКОНУС), који су покренули иницијативу да се њиховим старијим колегама продужи важење индекса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Траже амандмане или - нови закон

- Надам се да ће наш предлог подржати посланици и да ће академци којима је истекао рок добити нову шансу за завршетак студија - каже Милан Савић, председник СКОНУС-а. - Многи су успорили студирање из оправданих разлога, због тешке економске ситуације или заснивања породице. Наравно, има и оних који немају ваљана оправдања, али ипак мислим да због њих не треба да ускратимо шансе колегама који заиста заслужују још једну шансу. Рок је више пута продужаван и надамо се да је ово последњи пут да за тим постоји потреба.

Фото И. Маринковић

И већина чланова скупштинског одбора слаже се да "вечитим студентима" треба дати још једну шансу.

- Цео систем образовања претварамо у маратон. Не кривим студенте већ универзитете. Увек сам склон да изађем студентима у сусрет, гласаћу за, али гласам мало против својих убеђења као наставника. Ако студент није могао да заврши факултет, онда професор треба да разговара са њим и види о чему се ради - рекао је Жарко Кораћ из ЛДП-а.

Марија Јањушевић из Двери подржала је студенте констатујући да не треба да се сломи на њима оно што се дешавало у образовању од 2000. године, а Марија Бићанин из СДПС, оценила је да је непедагошки послати поруку да је одлично студирати цео живот.


ПРИЛИКА И ЗА "БОЛОЊЦЕ"

ПРОДУЖЕЊЕ рока односиће се на академце који студирају по старим програмима, али и "болоњце" који су потрошили максимум од осам година за четворогодишње или десет година за петогодишње студије. Начин на који ће им бити омогућено полагање, организоваће сами факултети.