ЦИА ПРОГНОЗИРА: Србија и Албанија биће у православној Европи?

Д. САВИЋ

10. 07. 2018. у 09:02

ЕУ у три дела - стара, нова Европа и "православни блок". Уздизање Пољске, пад НАТО

ЦИА ПРОГНОЗИРА: Србија и Албанија биће у православној Европи?

ЕВРОПСКА унија какву данас познајемо ускоро би могла да постане ствар прошлости! Америчка обавештајна агенције ЦИА Стари континент у блиској будућности види сасвим другачије - подељен на три дела - "нову", "стару" и "православну" Европу, којој би припадала и Србија.

Истовремено, и агенција "Стратфор" предвиђа крупне промене - јачање Пољске и Румуније, и то кроз стратешко партнерство са Америком, уздизање Турске као регионалне силе и то уз слабљење немачког утицаја у Европи.

Пројекција ЦИА до 2020. године предвиђа западни блок, или "стару Европу", коју би чиниле Немачка, Француска, Аустрија, Велика Британија, Шпанија, Португалија, Италија, Шведска, Норвешка, Финска. "Нова Европа" обухватала би Летонију, Литванију, Естонију, Пољску, Мађарску, Чешку, Словачку, Словенију, Хрватску, с тим што би ове земље, некада највећим делом чланице Варшавског пакта, сада биле главни амерички војни ослонац у Евопи.

ЦИА је још пре скоро деценију предвиђала да ће се Европа наћи у великој кризи, због чега улазак балканских земаља у ЕУ неће једноставно моћи да буде изведен. Стога се још тада предвиђало да ће се Србија, заједно са другим балканским земљама, Грчком, Бугарском, Македонијом, Румунијом наћи у групи "православних земаља". Овој групи би припадале и БиХ и Албанија.

Према пројекцији ЦИА, у "католичкој" зони земље источне Европе биле би под патронатом САД, док би Албанија, као и Косово, које је издвојено посебно, биле део "православне зоне". "Стратфор" православну групу назива "гасна унија".

Превирања започета 2008. године, откад је ЕУ у проблемима, уздрмали су јединство Уније, и "Стратфор" је предвидео да ће она тешко моћи да се врати на некадашње јединство, и ако преживи, функционисаће ограниченије и фрагментарније. Наводи се да "различитост система и демографске промене у Европи доводе ЕУ у стање напетости, које даје мало наде за преживљавање њених институција, што је фактор одвраћања од мултинационалних солуција, на рачун пораста националистичких тенденција":

- У наредној деценији Европу ће дефинисати уздизање националних држава, као покретачке силе на континенту. Број националних држава ће се вероватно повећати у сецесионистичком покретима, или распадом земаља - истиче "Стратфор" у пројекцији будућности Европе до 2025. године.

Деценију стара предвиђања да ће односи унутар Европе бити веома непредвидиви и нестабилни већ су се обистинила, а то ће за последицу имати да зона слободне трговине неће моћи да функционише без већег протекционизма. Посебно тешке последице трпеће, како се предвиђа, због тога Немачка, док ће Пољска повећати регионалну моћ. Истиче се да се крајем деценије Турска уздиже на ниво значајне регионалне силе, као главни ривал Ирану.

Економско опадање Европе последица је и старења Старог континента, што, како предвиђа ЦИА, утиче не само на губитак моћи ЕУ као "светског играча" већ и на судбину НАТО, и уопште старе војне савезе.

Одавно је уочено да лице Европе драматично мењају миграције, посебно из муслиманских земаља. ЦИА је још пре деценије предвидела да ће се муслиманска популација у Европи до 2025. године повећати на 22 до чак 37 процената, што би додатно могло да повећа тензије на Старом континенту.

ЦИА је, такође, предвидела да ће амерички односи са Европом бити "драматично другачији" до 2020. године, на чему, очигледно, ради нови шеф Беле куће Доналд Трамп. То ће, како се предвиђа, имати за последицу одступање од институција на које смо навикли од Другог светског рата. НАТО би могао да ослаби и буде смењен другачијом европском архитектуром у области одбране.

АНЂЕЛКОВИЋ: ПОЛАКО СА УСТУПЦИМА

Већ дуже време се прича о трансформацији ЕУ у неколико зона, јер ће велике економске разлике између земаља чланица поделити ЕУ, да ће на једној страни бити богате земље, а на другој сиромашне - каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић. - Мало је вероватно да ћемо кроз десет година имати хомогену ЕУ каква је данас. Верујем да ће унија постојати, али не у овом облику у каквом је сад, већ да ће бити разбијена на те мање блокове. Мислим да ову анализу треба врло озбиљно схватити, а како за Србију предвиђају место у "православном блоку" заједно са Румунијом, Македонијом, Бугарском и Грчком, то нам свакако говори да не треба да тако лако дајемо уступке око Косова због евроинтеграција.

(С. В.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (86)

Истранин

10.07.2018. 09:15

И наравно Швајцарска самостална. Морају негде да се перу паре :-)

Милорад

10.07.2018. 09:18

ЦИА не прогнозира, ова "научна" организација све режира и спроводи у дела кад тад.

Točak

10.07.2018. 09:28

Dokaz da SAD nikad nisu u stvari dozvolile jacanje EU!Kroz ekonomsko politicki uticaj samo su podsticali sitne interese zemalja clanica!Kulminacija je ova podela,i jedan vid nestanka EU kao superdrzave!

Dimče

10.07.2018. 09:32

Srbija već jeste u Evropi i većinski je pravoslavna. CIA izmišlja toplu vodu. Glupostima nema kraja

protiv struje

10.07.2018. 09:34

Za Srbiju bi najbolje bilo da pripada "Novoj Evropi" tj. da ideološki sledi politiku centralne Evrope-Mađarske, Poljske, Češke...ali mi na to odmah reagujemo ostrašćeno.Najbolje bi za nas bilo umesto "Pustog turskog" i "Pustog ruskog" da se opredelimo za "Pusto prusko" što bi veoma odgovaralo srpskpm mentalitetu-neka kombinacija pruskog duha i pruskog socijalizma, kako ga je shvatao Špengler, sve prilagođeno savremenosti. Nažalost, to je za nas mislena imenica pa ostaje "endemsko mesečarenje!"

naranca

10.07.2018. 23:12

@protiv struje - @protiv struje Pripadali smo mi ''Novoj Evropi'' od 1941 do 1945.Bilo nam previse.A pusto Prusko kad se Prusi odcepe.Sto je ubrzo u okviru plana.

Чикириз

10.07.2018. 09:53

Своје суштинске прогнозе и анализе ЦИА не износи у јавност! Оно што се објави у сврху је манипулације и специјалног рата!!

Miroslav

10.07.2018. 09:54

Imamo li stvarno neke mlade obrazovane profesore da im se da prostor vizija za državu, a ne ovaj Anđelković i još možda dve istrošene face, koje stalno šire svoju propagandu?

neupucen

10.07.2018. 09:54

jedan problem, niko ne zeli Albaniju i muslimansku FBiH. drugi problem zar nije Kosovo po njima nezavisno gde ce ta suvisna zemljica bez snage za opstanak, direktno u SAD? A treci problem gde ce Ukrajina u Rusiju? A Rusija?

olenovod

10.07.2018. 11:03

@neupucen - nije to jedini problem sinovac nece i nas niko!rusija je izlovana ukraina polako stupa u eu!u albaniji i na kosovu vec je nato ostalo bih dok se ne potepaju jos malo nece nikuda!sto se srbije tice kako smo krenuli a to je javna tajna ce se i mi malo tepamo pa ce si ostanemo u beogradski pasaluk i polako ki prednistrovie da izumiremo!bicemo u crvenoj knjizi!

драгана

10.07.2018. 13:44

@neupucen - Neupućeni,svejedno je NJIMA ko ovde živi, dal'pravoslavni,dal' protestanti,muslimani ili arnauti.Samo jeftina i prosta radna snaga.Robovi.

naranca

10.07.2018. 23:09

@neupucen - @olenovod Ostavise vas konjusare, na cedilu sa vasom Austro-Bugarskom:).Samo me zanima jel si Matija ili nisi?

Makedonac

10.07.2018. 10:55

Ovo je dosta skoro sve tacno.Kazem jer sam iz pouzdanih izvora dobro informisan.I ovo ce biti Trump-Putin dogovor.NATO ce se raspasti, Ukrajinsko pitanje ce se resiti time sto ce Ukraina biti podeljena pomedju Poljske i Rusije.Albansko pitanje ce biti reseno na Balkanu (ali ne bez rata) Ova sadansja marionetska vlast u Makedoniji ce biti srusena,a nova koja bude dosla povucice priznanje o Kosovu

драгана

10.07.2018. 13:40

@Makedonac - Pouzdan izvor?A Vi,direktno prenosite kroz komentare u Novostima?Eh,šta ti je pouzdanost!

Деки

10.07.2018. 10:59

Али право изненађење тек следи, када Москва и Пекинг објаве судбину сједињених америчких државица, тај мали детаљ су превидели :)

Kome smeta EU

30.07.2018. 16:08

@Деки - U zabludi si, jer Rusija , Kina i SAD zajedno ruše EU, zato je V.Britanija izašla !

Jaako

10.07.2018. 11:22

Pa vi morate da se salite - PREDVIDELI raspad Jugoslavije, pa oni su na raspadu Jugoslavije aktivno radili od 1945.

Boki

10.07.2018. 13:51

@Talac - Mađaroni i alpski konjušari mogu na Zapad sa pasošima svojih matica. Srećan put i zbogom.

Слобода Србији!

10.07.2018. 15:29

@Talac - Talac, решење твојих проблема је више него једноставно, спакујте ти и твоји ујкански саплеменци прње, па правац вољена НДХ2...ако ти се не свиђа да живиш у православној земљи Србији.

Hercegov Grad

10.07.2018. 12:06

Da to ce biti najvece dostignuce "demokracke " Srbje na njenom Evropskom putu!A ako se jos predaja i prodajaKosova,e tek onda treba nagaditi tu vlast u istoriji izdajnickom i poltronskom,radi svojih fotelja?!

kucaj

10.07.2018. 12:06

tu je sve za sedistu a nema nista za ljudi i zivot ,,to se mora sam bifsa jugoslavije da se prica i da se upoznat svi nezavisna derzava i onda ce smiri cello zemlja ,, ne cekajte da dodje komsija na tvoju kuci da bude sef

Skretnicar

10.07.2018. 13:32

Ponavljam vec dugo vremena: Ni jedna muslimanska drzava nece biti clanica EU a ne samo drzava vec i drzave u kojima ima previse muslimanskog zivlja. To je i jedan od razloga za razdvajanje Kosocva od Srebije. A ovo sto se nudi je Eto vam haos pa radite izmedju sebe sta hocete sama nas ne uznemiravajte a usput primite i sve izbeglice iz Azije i Afrike.

Boki

10.07.2018. 13:39

BiH i Albanija, kao i Turska, ostaju sa Pravoslavnima, jer Evropa i Pravoslavlje i Islam doživljava kao Aziju i ne želi ni jedne ni druge. Zato, u pamet se i jedni i drugi, umirite strasti i razgovarajte o zajedničkoj budućnosti. Na prošlost ne možemo uticati, ali možemo na budućnost.

protiv struje

10.07.2018. 15:46

@Boki - Ako neko kaže da mu je bliža islamska religija od različitih hriščanskih denominacija (katolici, protestanti..) onda se to zove izdajnik i hrišćanstva i Evrope!

Boby

30.07.2018. 14:41

@Boki - Svaka država na svetu mi je draža od Hrvatske. A tvoj zaključak je irelevantan, premali si Srbin.

Pravoslavac

30.07.2018. 16:06

@Boki - Neka Albanija i Federacija BiH uđu u Novu EU, a neka i pravoslavci formiraju našu EU.

Deda Radovan i Kompanija

10.07.2018. 14:16

CIA ne moze biti merodavni organ za klasiranje po veri, gde ce ko u Evropi biti. To ce da odluce samo drzave po svojoj volji.

Boki

10.07.2018. 14:25

@Deda Radovan i Kompanija - Da bi postao član bilo koje zajednice, društva, treba da te prime. Oni nas neće, šta tu nije jasno?

Daca

10.07.2018. 15:41

@Deda Radovan i Kompanija - CIA nam skrojila skoro sve u životu a nije merodavna??? Nažalost, treba dooobro razmisliti o svemu što oni kažu.

naranca

11.07.2018. 13:58

@Deda Radovan i Kompanija - @dedaradovan Kao sto je ta zajednica razbila jednu zemlju koja joj nije bila clan,JU.

X.Y.Z.

11.07.2018. 09:30

Све то се може тако прокоментарисати: "Тајланд! То је моја омиљена афричка земља,у којој живе кенгури, моје омиљене животиње."

naranca

11.07.2018. 12:55

Jos nesto, ovo isto znaci Bye-bye NATA. ''Oprale ti suze temelje od blata''. Boze cuvaj Trump-a.

Вук З.

26.07.2018. 10:20

@Patak Dača - Остатак (1/3) већ су преплавили Арапи и други исламисти...

deda 70 god

30.07.2018. 12:26

Pre ratova devedesetih, mislim da je Ilustrovana politika objavila scenario raspada SFRJ. Sto je interesantno, tacno su prognozirali sta ce koji narodi uraditi i doziveti.Bilo bi dobro da se neko iz IP seti tog scenarija i pronaje ga.

Verujem

12.10.2018. 18:00

Secam se da sam jos 2001 ili 2002. čitao CIA prognoze u članku sličnom ovom i tada su rekli "Srbija neće u EU pre 2025" što je tada delovalo nezamislivo ( su su misli da cemo za najkasnije 5 godina, dakle 2007.) . Jos pre toga, od poznanika sam cuo da je CIA prognozirala rat u SFRJ. Pa vi vidite koliko CIA "priča bezveze". Inače kad pogledam onu crvenu mapu i čemer koji spada u pravoslvni blok, dođe mi veru da promenim. Jedino Grčka vadi civilizacijski prosek "pravoslavaca" (iako su unijati)

Radovan poslednji car

15.12.2018. 20:24

@Verujem - Ci-a je mala maca za mog druga Radovana koji je pre više od šest godina predvideo da će 2019. godine početi treći svetski rat i to u Ukrajini,predvideo je tada da će Englezi izaći iz Eu...sve ide kako je rekao,ponavljam pre više od šest godina...A to što razmišljaš da promeniš veru zbog trenutne geoplotičke situacije,nemaš potrebe jer je u drugoj polovini 2019. neće ni biti,ostaće samo ustaše,nacisti i polusvet i to u pećinama ali malo dubljim..dilema ili cia ili Radovan,pitanje je sad.

Aca

19.12.2018. 22:33

@Verujem - Stvarno svasta moze covek procitati od ljudi koji misle da znaju sve. Po nekima su Grci unijati, a ne znaji ni sta to znaci. Unijati imaju pravoslavni obred i priznaju rimskog Papu kao vrhovnog poglavara crkve dok kod Grka to nije slucaj. Oni samo koriste savremeniji kalendar koji se zove Meletijev, a kod nas poznat kao kalendar Milutina Milankovica. Bilo bi dobro nesto procitati pre lupanja gluposti po internetu ili u nekom drustvu.

Tasa

24.11.2018. 10:43

Muslimanska populacija ce dostici brojku od 37% u Evropi. Bogami, Evropo, smese ti se novoformirane muslimanske drzave po sred te vase stare i bogate Evrope. U pravoslavnoj su vec instalirane.

vuk-maniti

24.11.2018. 12:57

CIA folira i pušta probne balone !? Pokušava uvidjeti kako će narod reagovati na njima nepovoljnu podjelu ?! Mislim da su prevdidjeli da će AVNOJEVSKE GRANICE pasti, ne samo zato što su neljudski donešene nego što se njima AMINUJE osvajanja koja je izvršila AustroUgarska, Venecija i Turska !!!

Mythbuster

25.11.2018. 20:30

@vuk-maniti - Najgore od svega je što su Turci osvojili Beograd od Mađara i u njega naselili Srbe.

Goran Mesing

29.11.2018. 14:46

@vuk-maniti - A inace ime Beograd je dobio od Madjara a ?Jer jos kod Konstantina Porfirogenita u DAI ,pise da je strateg grada Beograda dozvolio naseljenje Srba u Dalmaciju !znaci 10.st.o kakvim Turcima pricas ,a?

harmonikas

15.12.2018. 19:45

@vuk-maniti - Kako si ti pametan i nacitan pokatoliceni Srbine! A mislis da si Hrvat? Prvo saznaj koju je slavu slavio tvoj pradeda....popenji se na tavan i izvadi ikonu svetog Arhandjela

Nenad

20.06.2019. 19:14

@vuk-maniti - Harmonikas, kada tako dobro znas istoriju, onda bi trebalo da znas i to da su Srbi prvo bili katolici i da su tek kasnije presli u pravoslavlje. Gluposti kazes, a? Pa da te pitam nesto. Od koga je Stefan Nemanja, prvi srpski vladar dobio titulu Despota? Odmah cu ti i reci. Od Pape. A ako mi ne verujes, a ti proveri.

Glisha

26.06.2019. 13:38

@vuk-maniti - Kao prvo.Stefan Nemanja nikada nije nosio titulu despota već velikog župana.Kao drugo.Titulu kralja od papa je dobio Nemanjin sin Stefan prvovenčani (prvo krunisani).Aj zdravo!

Aleksa Pufta

27.12.2018. 06:31

Nije ovo nesto sto se vec ne sprovodi. Ukrajina, Poljska, Rumunija i jos neke zemlje treba da budu tampon zona izmedju Rusije i te Stare Evrope i imaju ulogu da u slucaju rata prve dobiju po tintari dok ostali pregovaraju. Kod njih ce staviti raketni stit i nuklearne rakete staviti im metu na zemlje. Bolje da u prvom udaru izginu Sloveni nego Nemci i Britanci od kojih su u osnovi sacinjene i SAD odnosno sloj onih koji njom upravljaju.

Dobi

29.03.2019. 22:18

Ha,ha,Cia prognozirala...ona sprovodi direktivu vladara iz senke, to je bio njihov plan s pocetka 19-og veka, Cia je samo izvodjac radova.

Milorad

10.05.2019. 01:21

Ja prognoziram, neće biti ni cie ni Amerike za 20-30 godina.Bar ne u ovoj formi.100% sigurno.Svako zlo dočeka svoj kraj.

Amselfeld

25.06.2019. 11:01

@Milorad - Za 5 godina vec!-5G-Vakcinisanje-Zaprašivanje odozgoitd.Deagel.com, pogledajte forecast za 2025! pozzz

Kocha

19.08.2019. 08:42

Čuj, CIA "prognozirala raspad Jugoslavije"?! Nije prognozirala nego organizovala.