Лекције о рату из деведесетих у уџбеницима Србије и РС

И. Мићевић

05. 07. 2018. у 08:35

Лекције о рату из деведесетих у уџбеницима Србије и РС

Ученици из Србије и РС имају много заједничких тема,Фото З. Јовановић

Тимови раде на усклађивању наставних планова и програма Србије и РС. Министар Шарчевић: Свака озбиљна држава има националну науку

ЗАЈЕДНИЧКЕ лекције из историје, географије и српског језика и књижевности за ђаке у Србији и Републици Српској један су од корака које предвиђа Декларација о опстанку српског народа, чији текст је усаглашен. Ове недеље одбори за образовање озваничили су уједначавање наставних планова. Просветни стручњаци са две стране Дрине, међутим, на њима раде већ неколико месеци, сазнају "Новости".

Прочитајте још: Исте лекције и преко Дрине

Педагошки завод Републике Српске већ је формирао свој тим, а ускоро би и наш Завод за унапређивање квалитета образовања требало да оформи одсек који ће се бавити само националном корпусом тема у наставним плановима и програмима. Оне ће са посебном пажњом да буду уграђене у наставу основних и средњих школа.

- Свака озбиљна држава има своју националну науку која се бави националним корпусом тема - каже за "Новости" министар просвете Младен Шарчевић. - У свакој држави то су специфичне теме и деца стичу другачија знања. Сви о томе воде посебну бригу, и у свету и у региону, па на исти начин и ми треба да се посветимо националним темама. С обзиром на специјалне везе са Републиком Српском и на то да је реч о заједничкој историји и традицији, са њима ћемо унапређивати ову област. Постоје индиције и да ће се укључити и део наше дијаспоре.

Прочитајте још: Лабрис избацио шест уџбеника

Предмети у којима ће бити промена су историја, географија, српски језик и књижевност, а у нижим разредима основне школе - свет око нас. Засада неће бити промене уџбеника, а како на ред буде долазило иновирање целокупног наставног плана и програма у неком разреду, у нове уџбенике интегрисаће се и новине у националним темама.

- Имали смо већ неколико састанака са колегама из Републике Српске. У току су и припреме за формирање посебног сектора који ће се бавити очувањем националних вредности у наставним плановима и програмима - објашњава за "Новости" Златко Гушановић, директор Завода за унапређивање квалитета образовања. - Програми у Србији и Републици Српској су већ слични, али морамо да ускладимо исходе - које знање ученици стичу и на који начин уче, рецимо, неку песму. Бавићемо се и уједначавањем националних књижевних дела, која се обрађују.

Највећа измена у програму за Републику Српску биће увођење ратова деведесетих година прошлог века у програм историје. У Србији се тај период спомиње, али штуро. Сада ће се увести лекције о ратовима деведесетих, засноване на научним чињеницама.

Осим тема и исхода, наглашава Грушановић, суштина је да се усагласе и утврде праве националне вредности.

ЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И БАШТИНЕ

ОЧУВАЊЕ језика, културне и националне баштине српског народа циљеви су сарадње са колегама из Републике Српске и унапређивања наставних планова и програма националних предмета - објашњава Златко Грушановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

др Милан Лекић

06.07.2018. 14:21

Усклађивање наставних програма данашње Србије, Републике Српске и Црне Горе мора се отпочети са интегралном средњевековном Историјом Срба у предшколским, основно и средњошколским и факултетским програмима, који ће се изводити на Вуковом српском језику - дубровачко-требињско-никшићко-ужичком ијекавском изговору. Тај српски језички изговор мора бити званични језик свих медија (од Јадовна до Лесковца). То је најбитније за очување кохезије свесрбског историјског, духовног и културног јединства...

Рашо

07.07.2018. 08:14

Баш ме занима шта ће и како да напишу. А онда чекамо другу фазу да новопечени и измишљени народи све то подведу под своје и да се усклади са њиховим виђењем наше историје. Такође, да се то напише на њиховим измишљеним језицима! Јер ипак, можда истина вређа нечија осећања!