АУСТРАЛИЈСКА компанија Valley Eye Wear која се бави продајом наочара снимила је рекламне фотографије и спотове поред споменика жртвама логора у Јасеновцу, где је за време Независне Државе Хрватске, током Другог светског рата, убијено више десетина хиљада Срба, Јевреја и Рома међу којима је било и деце!

Представљајући нову колекцију, манекен шета завејаном пољаном по тмурном зимском дану. Назире се да је идеја маркетиншког стручњака који је смислио ову, у најмању руку, дегутантну кампању да се кроз наочаре које производи компанија види кроз сваку таму, па и ову монструозну која је прогутала на десетине хиљада људи који су умрли у најстрашнијим мукама.

Прочитајте још: Холивудски глумци у филму о Јасеновцу

На профилу компаније, на мрежи "Инстаграм", поред једне фотографије наводи се објашњење да је снимање рађено у Хрватској поред споменика "у знак сећања на стотине хиљада људи који су страдали на овом месту". Одлука да се логор користи као маркетиншки трик, изазвала је бројне коментаре попут оних да су "могли да оду у Аушвиц да снимају", "да позадина слика тако лепо прогања"...

Историчар Предраг Марковић каже за "Новости" да не зна шта би коментарисао, осим:

- То је просто тако глупо.

Незванично, појавиле су се информације да је у ову кампању прсте умешала хрватска заједница у Аустралији и да су њихови чланови предложили ову локацију за снимање спотова.

У Јасеновцу је страдало и много деце

Историчар Чедомир Антић каже за "Новости" да је потпуно јасно да "злочин не може да се комерцијализује".

- Долазимо до тога шта је реклама и да нема лоше рекламе. Њихова игра је да се сви саблазну и да онда, ако их неко пита, кажу, извињавамо се, нисмо знали и ево уложићемо неки проценат у борбу против фашизма - прича Антић. - Зато је битно да институције попут нашег Министарства спољних послова траже да се таква реклама забрани.

У Јавној установи "Спомен-подручје Јасеновац" јуче нису знали да је сниман рекламни спот. Рекли су да су изненађени и да ће коментарисати случај тек када буду у потпуности испитали о чему се ради.

Прочитајте још: Хрвати о Јасеновцу не знају - ништа

Испред улаза у подручје Јасеновца пре четири године посађено је црвено-бело цвеће у бојама шаховнице. Оно је било сложено у облику слова "U". После бурних реакција да овај потез велича усташе који су починили бројна злодела, цвеће је склоњено. Ипак, из Јавне установе су се бранили да овај арманжман само личи на "У". Такође, пре две године из комплекса је уклоњена табла на којој је писало "За дом спремни" са именима 11 погинулих припадника домобрана. Она је пресељена у Новску.

ХИТЛЕР

СЕТИМО се случаја Индијца који је хотел назвао „Хитлер“. Он је после променио име угоститељског објекта, али је и добио рекламу, прича Чедомир Антић.