Србији недостаје 200 нотара

Е. В. Н.

понедељак, 02. 07. 2018. у 19:48

Србији недостаје 200 нотара

У Србији је недовољно јавних бележника / Фото Д. Дозет

Петнаест места нема јавне бележнике, у многима их је мање него што треба. Ускоро нови конкурс за нотаре: Србислав Цвејић из Коморе: Бележничке канцеларије се не исплате

ПЕТНАЕСТАК места у Србији и даље нема нотарске канцеларије иако су јавни бележници уведени у наш систем пре пуне четири године. У неким већим градовима, попут Ниша или Шапца, има их, али недовољно, па су честе гужве, посебно у време уписа на школе и факултете.

По речима председника Јавнобележничке коморе Србислава Цвејића, у земљи укупно ради 168, а предвиђено је 370 јавних бележника. Значи, фале 202. Али, како наглашава, чак и у тако смањеном броју они су успели без примедаба да изнесу оверу потписа за изборе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Извршитељи прете пленидбом и покојницима

- У мањим местима јавни бележници не желе да отворе канцеларије јер им се не исплати. Чак трећину бруто прихода дајемо држави. Плаћамо четири врсте пореза. А тамо где има мало посла, бележници не могу да покрију ни трошкове. Ипак, у року од наредних 10-15 дана очекујемо расписивање већег конкурса - каже Цвејић, и додаје да се тамо где нотара нема промет непокретности оверава у суду, а сагласности у општини.

У Шапцу би требало да ради пет нотара, али их на 120.000 становника и 52 насељена места има само три. На оверу "озбиљнијих" докумената чека се и по два-три месеца. У шабачком Основном суду, упркос гужвама, овере се однедавно више не раде, али је ова пракса остала у судским јединицама у Богатићу, Владимирцима и Коцељеви. Иако је прописано да тамо ради по један бележник, њих уопште нема.

И у Лозници, која покрива мање, али захтевно подручје због границе са БиХ, раде тек два нотара. У Крупњу и Љубовији нема ниједног.

ЦЕНОВНИК ОВЕРУ потписа, разних сагласности и копија докумената бележници наплаћују 360 динара (са ПДВ), док код овере купопродајних уговора цена зависи од вредности некретнине. Нотари бесплатно оверавају документа која су у вези са пензијским и инвалидским осигурањем, приликом првог уписа у школу или факултет и за социјална давања.

У Нишу ове послове обављају само четири канцеларије, мада би на основу броја становника требало да их буде 10. Они су задужени и за становнике Гаџиног Хана, Дољевца, Мерошине и Ражња, који могу да бирају да ли ће послове завршити код њих или у суду.

- Десет нотара било би превише, али још двоје би мало смањило притисак на нас. Да наш посао није лак најбоље говори то што се мало колега адвоката или правника одлучује да се прихвати нотарске дужности - кажу нишки бележници.

Њих очекује још више посла од јуче, када су добили додатну обавезу: да уписују права својине у службама катастара непокретности.

У девет општина Златиборског управног округа, јавних бележника има само у већим градовима. Ужице, са око 70.000 становника, има две јавнобележничке канцеларије, а Пожега, Бајина Башта, Прибој, Пријепоље и Ивањица по једну. Житељи Косјерића, Ариља и Нове Вароши немају нотара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Од сутра упис имовине код нотара, нема више шалтера

- Два бележника у Ужицу су довољна да обаве сав посао. Све може бити урађено истог дана ако је то потреба грађана - каже Виолета Александрић, један од двоје ужичких нотара.

Фото А. СтанковићУ Војводини је ситуација далеко боља. У Новом Саду, на пример, ради 10 јавних бележника, а у Бачкој Паланци, Беочину, Бечеју, Врбасу, Жабљу, Србобрану, Сремским Карловцима и Темерину по један. Игор Врањеш, новосадски бележник, каже да гужви нема, овере купопродајних уговора се заказују дан за дан, евентуално сутрадан, док се овера потписа ради без заказивања.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Srbislave, lazove....cccccccc

02.07.2018. 20:09

Sedeo sam kod coveka, rekao mi je da je "uzeo", ne znam da li cisto, ili sa troskovima, 14.000 evra tog dana, da "nije lose". Kad videh sad njegovu izjavu, nije mi bilo dobro.U zgradi u kojoj imaju kancelariju, kupuju jedan po jedan stan, da "Ideju" u prizemlju nisu kupili Rusi, i njih bi, sve sa namirnicama.Covek promeni tri nova automobila za godinu dana,sve od loseg zivota."Beležničke kancelarije se ne isplate"....?!Ne isplate se tvojim saradnicima, koji rade za 300 evra, tebi se isplati.

šumadija

02.07.2018. 20:37

lazarevcu nedostaju još dve kancelarije notara jer sa jednim notarom je genocidno cekanje danima mesecima da se dođe na red I propadaju prodaje jer kupci koji cekaju nedeljama odustanu od kupovine pogotovu naši koji rade preko I nemaju vremena jer su na odmoru petnest dana za ovakav rad bi drćžava trebala da plati obeštecenje onima koji su izgubili kupce zbog cekanja jer nema bar dve ili tri notarske kancelarije

Dejan Stanojlovic

02.07.2018. 21:40

TO uopste nije problem. Potrazite ih u SNS , tamo ima barem 700.000 kandidata, koji zacas mogu da kupe diplomu pravnog fakulteta, master cak i doktorat. A to za notara to se zavrsava na "dve rakije". vazno je da lova kaplje, kako "notarima' tako i "titularima". Samo ce narod sve to da pozlacuje.