Тридесетосмогодишња Српкиња прва је на свету која је родила бебу захваљујући томе што јој је сестра једнојајцана близнакиња даровала своју материцу.

Дечак тежак 2.970 грама дошао је на свет у Универзитетској болници у италијанском граду Болоњи.

Порођај је урађен царским резом, а мама и беба се добро осећају.

Будући да је интервенција обављена у спиналној анестезији, жена је све време док је порођај трајао била свесна.

У тиму лекара, између осталих, нашли су се и наши стручњаци др Милан Миленковић, из шведског тима за трансплантацију материце, и професор др Мирослав Ђордевић, са Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, преноси "Политика".

Породиља потиче из једног малог места у Србији, а остала је у другом стању захваљујући поступку вантелесне оплодње, који је обављен после пресађивања материце у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој улици у Београду, јединственог поступка о коме је цео свет брујао у марту прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Dosad devet beba iz presađene materice

Будући да се налазила у Италији због пословних обавеза, одлучила је и да се породи у Болоњи, али уз асистенцију тима лекара који су учествовали у трансплантацији.

Како преноси "Политика", планирано је да жена задржи пресађену материцу јер у случају код једнојајчаних близнакиња не мора да прима тешку имуносупресивну терапију против одбацивања органа.

То значи да би могла да планира још једну или две трудноће, јер у клиници у Стокхолму она и супруг имају још 11 замрзнутих ембриона који се могу искористити за нове поступке вантелесне оплодње.