РТВ прети блокада?

Фонет

недеља, 24. 06. 2018. у 16:47

РТВ прети блокада?
Губитак Радиотелевизије Војводина у 2017. години износио је 131 милион динара, а укупна дуговања износе више од 650 милиона динара
НОВИ САД - Губитак Радиотелевизије Војводина у 2017. години износио је 131 милион динара, а укупна дуговања износе више од 650 милиона динара, услед чега покрајинском јавном медијском сервису прети блокада рачуна јер није у стању да се комерцијално задужује, објавио је данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Како се наводи у финансијском извештају за прошлу годину, ЈМУ РТВ је 2017. завршила са укупним губитком од 131,14 милиона динара, а тај тренд настављен је и у првом кварталу ове године, пошто је већ забележен губитак у износу од 12,9 милиона динара.

Уколико би РТВ наставио да на овај начин послује, изгледи да доживи банкрот све су реалнији, упозорава ВОИЦЕ.

Поредећи пословање ЈМУ РТВ за 2017. години са пословањем у 2016. години, може се приметити пад пословних прихода у износу од 6,84 милиона динара.

Пад прихода је приметан у продаји производа и услуга, као и у приходима од субвенција, дотација и донација.

Посебно треба истаћи да је пад у износу од 5,95 милиона динара евидентиран на приходима од продаје рекламног времена.

Подаци до којих је раније дошао ВОИЦЕ, такође, су показивали да је покрајински јавни медијски сервис на путу да банкротира јер су пословни приходи у 2016. годину били умањени за невероватних 1,6 милијарди динара у односу на 2014. годину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мировић: РТВ у новој згради половином 2019.

Гледајући стање укупних обавеза на крају првог квартала ове године, обавезе РТВ према добављачима износиле су 146,6 милиона динара, банкама се дуговало 286 милиона, док су потраживања Министарства финансија Србије износила 220 милиона динара, а реч је о бескаматним позајмицама, које је РТВ узео ради ликвидности на крају прошле године.

"Тренутно износ обавеза РТВ прелази поменутих 650 милиона динара, од чега је 364,4 доспело, а 306,4 милиона доспева до половине 2019. ЈМУ се суочава са ризиком блокаде рачуна.

Због тога су могућности даљег комерцијалног задуживања ради финансирања основне делатности исцрпљене", пише у закључку Управног одбора у који је ВОИЦЕ имао увид.

Управни одбор је на седници 13. априла констатовао да су мере штедње довеле до појаве негативних ефеката на несметану реализацију програма, с обзиром на то да је већина набавки одложена и да није могуће обезбедити основна улагања у производњу програма.

"Овоме треба додати и чињеницу да више од три четвртине запослених остварује зараду испод републичког просека, просек у РТВ у јануару ове године износио је 45.873 динара, и да постоји објективна опасност да РТВ неће бити у могућности да редовно исплаћује зараде и накнаде запосленима на постојећем нивоу, наводи Управни одбор РТВ Војводина.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације