ОД осмака се на комбинованом тесту тражило да споје метрополе и реке које кроз њих протичу, да препознају на фотографији Доситеја Обрадовића, напишу на којим континентима се простирало Османско царство, да се присете лекције о ћелијама... У лику Доситеја мали матуранти су видели: Луја 14, Џејмса Вата, Томаса Едисона, Џорџа Вашингтона, па чак и Ван Гога.

Како би било што мање преписивања, исти задаци распоређени су на различите начине, па је било неколико група тестова. Многи су већ за сат времена решили све задатке и кажу није им требало много времена јеру су питања из историје, географије, биологије, хемије и физике углавном имала понуђене одговоре. Требало је само да заокруже прави.

Ђаци ОШ "Скадарлија" у Београду углавном су били задовољни како су решили последњи тест и већини је он био најлакши. Луки Ахматовићу најтежа питања су била из историје. Каже, највероватније ће уписати приватну школу за информационе технологије, где је већ полагао пријемни. Његов другар Таса Тасими жали се да су задаци били тешки, посебно питање из биологије о ћелијама, што је градиво петог разреда, које је већ заборавио. Наталија Сакић, Викторија Максимовска и Нина Поповић, све три вуковци, кажу да су задаци из физике и хемије били најлакши. Немају замерке ни на остала питања и кажу да су их релативно лако решиле. Већина је била градиво из петог и седмог разреда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАЛА МАТУРА: Ђацима најтежа геометрија

- Ја сам комбиновани тест најлошије урадио од сва три. Мислим да ми је само половина одговора тачна - жали се Виктор Анђелковић. - Успех ми је врлодобар, па се надам да ћу са бодовима са мале матуре имати довољно да упишем неку гимназију.

За разлику од већине његових другара, Стефану Росићу гимназија није прва жеља. Он планира да упише школу "Дрвоарт", да се бави обрадом дрвета и тако настави породичну традицију.

- Мислим да је боље да стекнем неко конкретно знање, да могу да радим и после средње школе, а не да завршим гимназију са којом, ако не завршим факултет, могу да радим у трафици - каже Стефан. - Добро сам урадио пријемни, на комбинованом ми је све тачно, а на математици и српском очекујем између 10 и 11 бодова од максималних 13.

Ово је последњи од три теста које полажу мали матуранти. Испитна комисија након полагања дешифрује тестове и рачуна бодове за сваког конкретног ученика на нивоу школе. Крајњи рок да буду објављени прелиминарни резултати у школама је петак у осам ујутру, али многе школе ће то урадити већ данас.

КАЛЕНДАР

НЕЗАДОВОЉНИ резултатима моћи ће да се жале школским комисијама у суботу, а ако и даље буду имали примедбе на то како су оцењени, у понедељак могу правду да потраже пред окружним комисијама. Објављивање коначних резултата биће у четвртак 28. јуна, а наредна два дана ученици ће моћи да предају листе жеља. Резултати распореда ученика по средњим школама биће објављени 8. јула, а први уписни круг заказан је за 9. и 10. јул.