ДВОДНЕВНИ скуп научника, правника, лекара и официра из неколико европских држава треба да помогне припреми тужби за накнаду штете грађанима Србије који су били изложени осиромашеном уранијуму. Адвокат и вођа правног тима Срђан Алексић, који треба да до краја године поднесе тужбу у име оболелих од канцера, каже да ће прво предложити државама чланицама НАТО које су бомбардовале СРЈ судско поравнање кроз исплату накнаде штете и плаћање квалитетног лечења у Србији и иностранству.

- Пошто је судска пракса различита, тужбе ће се, у зависности од случаја, подносити судовима тих 19 држава чланица НАТО, или домаћим судовима. Правни тим ће, уколико тако процени, лобирати и да се формира међународни ад хок суд за решавање овог питања. Већ имамо непобитне доказе да је у Србији, а посебно на југу Србије, због коришћења муниције са осиромашеним уранијумом дошло до повећаног оболевања и умирања грађана од рака, а да је животна средина тешко загађена - навео је Алексић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ НАТО нас убија пуних 19 година!

Он каже да очекује и да оболели од канцера добију барем једну болницу коју би саградиле тужене државе.

Доменико Леђеро, политиколог, војни пилот и шеф одељења за одбрану Војне опсерваторије италијанске војске, рекао је да је до сада пред италијанским судовима донето више од 80 пресуда у којима се налаже Министарству одбране да исплати накнаду штете тешко оболелим војницима који су били на Косову, или њиховим породицама, уколико су војници преминули.Он је предао сву документацију правном тиму из Србије.

Фото Д. Алихоџић , Адвокат Срђан Алексић

Сергеј Бабурин, члан руске Думе, побрао је највише аплауза када је говорио о неправди према Србији и узвикнуо "Живела Србија", а критиковао Хашки суд.

- Многи би хтели да се заборави оно што се дешавало деведесетих година у Европи. Таквих има у Србији, али и у Русији, али не треба дозволити да они победе. То би зачило да ми сви пристајемо да се примењују двоструки аршини у међународном праву. Ако нико не одговара за варварство у Србији значи да се оно може поново применити, довољно је само да изаберу мету - казао је Бабурин за "Новости" и навео да је Русија дала пример како Србија треба да се бори за своја права: - Русији је требало шест деценија да врати Крим и очекујем исти сценарио и за Србију.


Стручњаци института "Винча" чисте остатке осиромашеног уранијума


ПОЛИТИЗАЦИЈА ИЛИ НАУКА?

ПРОФЕСОР Илија Зиндовић са Правног факултета у Крагујевцу, председник Организационог одбора овог скупа, чији је рад требало да буде представљен, није пристао на то, јер му се није допала "политизација читаве идеје".

- Пристао сам да учествујем и напишем рад само зато што су ми обећали да неће бити политике него само науке. Из излагања појединих учесника приметио сам да није тако, па не желим да учествујем, али ћу остати до краја скупа - казао је Зиндовић за "Новости".

Бомбардовање у Чачку


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нато на Србију сручио осам "Хирошима"