Вулин: Изложба Дијанина деца ће наставити да живи

Танјуг

четвртак, 14. 06. 2018. у 16:54

Вулин: Изложба Дијанина деца ће наставити да живи

Фото: Министарство одбране Србије

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Изложбу "Дијанина деца" у Дому Војске Србије у Београду, последњи дан пред њено затварање

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Изложбу "Дијанина деца" у Дому Војске Србије у Београду, последњи дан пред њено затварање.


Вулин је изразио велико задовољство, јер може да каже да је изложба о Дијаниној деци и све оно што је Дијана Будисављевић урадила за српску, јеврејску, ромску децу, за човечанство, наишла на велику пажњу грађана.


"Више од 5.000 наших суграђана видело је изложбу о Дијани Будисављевић, свему што је урадила и како је спасавала српску децу од усташког ножа. Ðаци више од 30 основних и средњих школа први пут су видели како је изгледао Други светски рат, колико су језиви били усташки злочини и могли су сами да се увере колико смо заборавили. Нажалост, ми Срби заборављамо", каже Вулин.


Истакао је да се у нашим уџбеницима о Дијани Будисављевић није говорило па чак и о Јасеновачком геноциду говорило се узгред, као да Срби имају разлога да се стиде, истакао је министар одбране.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хероина спасавала децу из пакла хрватских логора


Како је саопштило Министарство одбране, Вулин је нагласио да је та изложба начин да Министарство да свој допринос враћању истини и враћању ономе што морамо да знамо.


"Ово је начин и прилика да кажемо хвала свим оним људима, без обзира које су вере или нације били, који су у тим временима нељуди били људи, који су били ту да ризикујући сопствени живот спасу српско дете. Ово је наш начин да кажемо колико смо захвални и да кажемо које су то вредности које Војска Србије, али и српски народ, бескрајно цени и због којих постоји и живи", рекао је министар Вулин.


Министар каже да ће изложба о Дијани и њеној деци, о усташким злочинима, о злочинима који често нису били кажњени и о врлини Дијане Будисављевић која није била награђена, обићи целу Србију, укључујући Ниш и Нови Сад, те да ће сви објекти Војске Србије бити отворени за ову изложбу.


"Надам се да ћемо са Дијанином децом моћи да упознамо и публику у Аустрији и бројним другим земљама и градовима, где год је потребно подсетити колико су злочини у Другом светском рату били страшни, колико је усташка НДХ била језива и колико је било људи који су умели да буду уз Србе у тим тешким и најтежим временима", закључио је министар одбране.


Изложба, ауторке Слађане Зарић и аутора архитектуре Ивана Мангова, посвећена је највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата. Захваљујући Дијани Будисављевић, од сигурне смрти спасено је више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МО: У Ноћи музеја 70 година "Застава филма" и "Дијанина деца"


Више хиљада посетилаца изложбу је доживело веома емотивно, напуштајући Галерију Дома Војске Србије под снажним утиском.


О томе какав је утисак оставила изложба о лику и делу Дијане Будисављевић показују и кометари посетилаца уписаних у Књигу утисака, наводи се у саопштењу, међу којима су:


"Желим да на сваком месту на свету постоји особа као што је Дијана Будисављевић";


"Велика ствар за памћење и не сме се никада заборавити! Хвала Дијани Будисављевић за све што је урадила а то надмашује много једно људско биће и остаје вечно у сећању српског народа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације