Зависност може да се спречи

уторак, 12. 06. 2018. у 20:01

Зависност може да се спречи
Удружење приређивача игара на срећу упутило иницијативу Министарству Здравља у вези са пројектом "могуће је прекинути". Предложено је да Дан превенције зависности од игара на срећу буде 7. јул

Удружење приређивача игара на срећу - УПИС, у чијем саставу су и водеће компаније у овој индустрији Mozzart и Meridian, поднело је Министарству здравља иницијативу да 7. јул буде установљен као Дан превенције зависности од игара на срећу. Ова иницијатива произашла је као резултат регионалног састанка представника Удружења приређивача игара на срећу и директора медицинских установа које се баве превенцијом и лечењем зависности, а који је одржан на недавно завршеном 11. сајму игара на срећу BELGRADE FUTURE GAMING у Београду.

Трајно опредељење компанија чланица и Удружења у целини јесте одговорно приређивање игара на срећу и превенција болести зависности, што у потпуности осликава изузетно висок ниво друштвено одговорног пословања компанија чланица. УПИС већ осам година, у сарадњи са Специјалном болницом за болести зависности из Драјзерове у Београду, реализује Пројекат превенције "Могуће је прекинути". Суштина пројекта огледа се у чињеници да се његовом реализацијом патолошка зависност спречава у настајању и подразумева едукацију запослених, који долазе у контакт са играчима, у препознавању првих симптома зависности од игара на срећу. До сада је више од 4.000 оператера компанија чланица УПИС прошло ове обуке стручњака из државне, установе за борбу против свих облика зависности.

Прочитајте још - Значајан допринос економској стабилности земље

Значај пројекта је управо у томе да се зависност од игара на срећу сузбија у настајању, али и подиже друштвена свест о могућим ризицима које са собом носи играње на срећу, да они који играју, пре него што започну игру, буду упознати са ризицима. Такође је битно да запослени могу да препознају када неко има проблем, као и да га упути где може да потражи информације или помоћ.

Покретањем и подношењем иницијативе за одређивање дана превенције зависности од игара на срећу желимо да укључимо ширу друштвену јавност у акције на спречавању зависности од игара на срећу. Подсећам да смо управо ми 2010. године иницирали да се одредба о забрани уласка малолетника у објекте у којима се приређују игре на срећу нађе у Закону о играма на срећу и да су, на нашу иницијативу и предлог, у Закон ушле одредбе о друштвеној одговорности, истиче директор УПИС-а Раде Каран.

Прочитајте још - Индустрија игара на срећу подржава 70.000 радних места

Директорка Болнице из Драјзерове др Мира Ковачевић на регионалном састанку је истакла веома успешну сарадњу са УПИС--ом и потенцирала значај пројеката превенције који се реализују у земљама региона. Др Ковачевић је нагласила да ови пројекти суштински спречавају зависност у настајању и да било би добро да они постану трајна обавеза свих приређивача игара на срећу.

Специјална болница за болести зависности већ годинама сарађује са Удружењем приређивача игара на срећу у реализацији превентивно-едукативног програма "Могуће је прекинути". Добри резултати ове сарадње нам указују да је превентивни рад у овој области значајан и да је потребно ширити активности оваквог карактера, па у том контексту подржава и иницијативу да се обележава национални дан превенције зависности од игара на срећу у чијем обележавању ће свакако учествовати - рекла је др Ковачевић.


УСКОРО И У СРПСКОЈ

Имајући у виду и достигнути ниво одговорног приређивања игара на срећу, посебно са аспекта заштите малолетника и потенцијалих зависника, УПИС и његове чланице представљају лидере, не само у региону већ и шире. То је препознала и стручна јавност и у Србији и у региону тако да се, на бази искустава УПИС-а, делимично модификован, пројекат превенције примењује у Црној Гори, а одскоро и у Републици Српској где је тамошње удружење приређивача АЛПИС потписало уговор са Универзитетским клиничким центром Републике Српске о заједничком спровођењу пројекта превенције зависности од игара на срећу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације