Сви парови у Србији који од 15. јуна уђу у поступак вантелесне оплодње, моћи ће вишак јајних ћелија или ембриона да замрзну о трошку државе, изјавио је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.


"Сада по први пут уводимо да се о трошку државе могу замрзавати ембриони и јајне ћелије за оне парове који иду у поступак вантелесне оподње", рекла је Радојевић Шкодрић Тањугу.

Она је појаснила да ће свим паровима бити омогућено замрзавање ембриона под истим условима и у државним и у приватним установама, са којима РФЗО има потписан уговор.

"Без обзира да ли се парови одлуче на вантелесне оплодњу у приватним или државним установама, под потпуно истим условима о трошку државе ће им бити омогућено замрзавање ембриона", нагласила је Радојевић Шкодрић.

РФЗО од 2006. године финансира лечење неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом ( БМПО). На почетку је о трошку државе финансиран један покушај вантелесне оплодња, а старосна граница за жене била је 38. година.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Mešovita komisija za nestale bebe održala prvi sastanak, istražiće svaki slučaj

Старосна граница на 40. година за жене померена је 2010. године, а о трошку РФЗО парови су могли да иду на два покушаја вантелесне оплодње.

Depositphotos

Шест година касније повећан је број покушаја вантелесне оплодње на три, да би 2017. године померена и старосна граница за жене на 42. године.

У 2018. години вантелесна оплодња о трошку РФЗО обавља се у шест установа у Плану мреже здравствених установа - КЦ Србије, Народни фронт, КЦ Војводине, КЦ Крагујевца, КЦ Ниш и ОБ Ваљево и 11 установа ван Плана мреже приватне установе.

До средине маја у овој години на процес БМПО пријавило се око 1.600 жена.

Од 2010. године до краја 2017. године упућено је око 17.000 жена на процес БМПО.