Ћелија чека убицу Милана Пантића

Ивана Мићевић

недеља, 10. 06. 2018. у 21:04

Ћелија чека убицу Милана Пантића

Милан Пантић мучки насмрт претучен у улазу своје зграде - Фото И. Маринковић

Прошло је 17 година од ликвидације нашег новинара, дописника из Јагодине. Матић: Имена налогодаваца прослеђена тужилаштву

УБЕЋЕНИ смо да је мотив за убиство колеге Милана Пантића пљачкашка приватизација у којој је више особа примило милионски мито и која је остала без судског епилога - овако, за "Новости", говори Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара, уочи 17. годишњице мучког убиства нашег колеге Милана Пантића, дописника "Вечерњих новости" из Јагодине. Он каже да се предмети у вези са том плачкашком приватизацијом налазе у Вишем јавном тужилаштву у Београду и Тужилаштву за организовани криминал али, засад, без резултата и епилога, и поред неспорних доказа који постоје.

Када је пре годину дана Веран Матић обавестио јавност да је убиство Милана Пантића расветљено, те да су мотиви и имена налогодаваца и извршилаца прослеђени тужилаштву у Јагодини, породица, пријатељи и колеге понадали су се да ће то бити последња годишњица смрти на коју ће се питати: "Ко је убио нашег Милана?". У сенци важне вести остало је тада Матићево упозорење да очекује много отпора, много опструкције, и више него у случају Славка Ћурувије, јер су актери на таквим позицијама да могу да утичу на нашу реалност. Испоставило се да су његове зебње биле оправдане, јер, ево, прошла је година, породица, пријатељи и колеге сутра ће се поново окупити крај гроба Милана Пантића и, сећајући се поштеног и храброг човека, питаће се коме је толико сметао и ко га је убио.

Прочитајте још: Комисија зна ко је убио Пантића

Радом Комисије и Радне групе МУП ствари су покренуте са мртве тачке и сада су све очи упрте у Више јавно тужилаштво у Јагодини, које треба да уради свој део посла. Веран Матић тврди да се озбиљни напори улажу да убице и њихове налогодавце стигне заслужена казна. Додаје да нема нових сазнања у последњих годину дана, али има потврда постојећих и њиховог проширивања.

ИЗБЛЕДЕЛА СЕЋАЊА СВЕДОКА ИЗЈАВЕ које су сведоци давали пре 17 година нису узимане у складу са законом и на начин да могу да буду употребљене на суду. Тако су, према сазнањима "Новости", исти људи после 17 година поново давали изјаве о случају, на који је сећање услед толико протока времена значајно избледело. У истрази вођеној непосредно након убиства било је спорно, сазнајемо, и то што је очевидац, једина особа која је могла да препозна убицу, био смештен у исту просторију са особом коју је требало да идентификује као могућег извршиоца.

- Залагањем Комисије, коначно су пред правосудним органима саслушани сви сведоци и њихове изјаве се налазе у тужилачким списима. Иако је и у ранијем периоду било више покушаја расветљавања овог гнусног злочина, рад на овом предмету никада није био интензивнији - каже председник Комисије. - Било је много пропуста и опструкција који су од убиства 2001. године реметили истрагу. У тужилачким списима, пре почетка рада Комисије, налазила су се само документа која су констатовала чињеницу да је колега Пантић убијен, а у полицијским "папирима" углавном белешке које су препричавале изјаве сведока. Уместо тога, требало је да су сви потенцијални докази, одмах, још 2001. године, конзервирани у складу са тада важећим Законом о кривичном поступку, узимањем изјава од сведока на начин који омогућава њихово коришћење на суду.

Тако су изјаве очевидаца сачуване као бескорисне белешке, докази са места убиства узети на неадекватан начин, а колико су све истраге које су започињане пре ове последње биле траљаве, говори и чињеница да до формирања Комисије нико од породице није затражио мобилни телефон убијеног новинара "Новости". Да је опструкција почела од првог дана, говори и то да, према сазнањима "Новости", већ на месту убиства докази нису ваљано узети и сачувани. Први дани истраге били су пуни пропуста - од анализе комуникације и кретања Милана Пантића пред смрт, па до тога да недостају докази погодни за ДНК анализу, попут гардеробе коју је носио у тренутку убиства. Истрагу је водило више група, на више локација, без синхронизованог рада. Намеран мањак материјалних доказа омогућио је убицама и налогодавцима да све ове године живе као слободни људи.

Прочитајте још: Мобилни открива убице новинара Милана Пантића

Посао Комисије и Радне групе МУП био је да крену испочетка, покушавајући да систематизују све чињенице и поправе учињену штету у овој истрази. Било је назнака да ће се у овај случај укључити и Тужилаштво за организовани криминал, али се то није догодило. Матић сматра да је од тога које тужилаштво се бави предметом, важније да сви докази буду прикупљени.

Породица, пријатељи и колеге сутра ће се окупити крај Милановог гроба

- Проток времена постаје све већа препрека ефикасном прикупљању валидних доказа, али и неефикасност нашег кривично-правосудног система - сматра Веран Матић. - Комисија ће упознати државне органе са својом оценом о томе како су честе измене система, и које конкретне промене процедуре, погодовале некажњивости одговорних за убиства новинара. Правда је доступна само када је поступање државних, првенствено правосудних органа, системски усмерено на прикупљање доказа у што краћем времену.

Он додаје да се нада како ће надлежни органи смоћи снаге да повећају своју ефикасност у расветљавању не само овог, већ свих злочина.


СПРЕГА ПОЛИТИКЕ И КРИМИНАЛА

- РАД на овом предмету отежала је спрега политичког фактора и криминалних радњи у периоду после убиства, а преливају се и на данашњицу и на овај предмет - оцењује Матић. - Воља да се предмет реши постоји. Можда политичка воља није велика као у случају Ћурувије, али и даље Комисија и Радна група раде са истом енергијом и посвећеношћу и радиће све док се не исцрпе све могућности да се овај случај реши.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mr.Q

10.06.2018. 22:51

Čini mi se kako istraga do sada "napreduje" da će se u toj pripremljenoj ćeliji nakupiti poprilično paučine...Efikasnost policije i tužilaštva je ravna nuli 0.....

Perica Iz Varosi

11.06.2018. 01:55

Prstom su vec pokazali ubicu samo nam je tuzilastvo jako bolesno pa ceka terapiju da ozdravi!

Pera Detlić

11.06.2018. 07:07

Svi dosada tužioci i inspektori koji su "radili" na slučaju pantića, a nisu ništa uradili, trebalo bi da se nalaze u novoj ćeliji, za primer ostalima šta ih čeka

Hercegov Grad

11.06.2018. 07:20

Cuj Veran Matc daje izjavu ,zapadni sluga?!Nije isto Panticevo ubistvo i likvidacija saradnika zapadnih sluzbi Curuvije!