Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је задовољна решењем ситуације у вези са ректором Универзитета у Крагујевцу Небојшом Арсенијевићем и да је то "прави пример владавине права".

Прочитајте још: Брнабић: Корупција друштво чини слабим и сиромашнијим


"Задовољна сам и поносна као председница Владе како је ситуација решена и како је Министарство (просвете) показало један огроман степен одговорности, храбрости, стрпљења, толеранцију и огромно поштовање владавине праве. Молим све да узму то у обзир када критикују владавину права", казала је Брнабић новинарима у Влади Србије.

Министар просвете Младен Шарчевић је најавио смењивање ректора Универзитета у Крагујевцу Небојше Арсенијевића због неправилности у раду.

Прочитајте још: Шарчевић смењује ректора из Крагујевца
 
Брнабић је изнела да је била "под притиском одређеног дела јавности" да смени министра Шарчевића зато што се одмах није умешао и сменио ректора Универзитета у Крагујевцу.

"Владавина права није нешто што ви можете да бирате, ви не можете да бирате да ли ћете данас да се умештате у аутономију, а сутра нећете. То би био озбиљан преседан", казала је премијерка.

Навела је да су прво чекали да виде како ће да реагују надлежне институције у оквиру Универзитета који има аутономију, а имали су три прилике да реагују, Министарство просвете је пратило ситуацију, радило све у складу са законима Србије и ауторитетом и надлежностима које има, те су на крају доказали да су "последња брана која ће заштити факултете и универзитете и студенте од невероватне бахатости".

"Молим да се зна да Универзитет има огромну аутономију која долази са огромним степеном одговорности, и да се не реагује одмах кривицом на министра просвете, јер они су последња брана", казала је она.

Премијерка је казала да јој је због аутономије Универзитета у Крагујевцу веома жао што је Министарство просвете морало да реагује.

"Ми сви морамо да поштујемо аутономију", казала је она.

Шарчевић је казао да је аутономија Универзитета важна категорија коју не треба занемаривати, али да нико није јачи од државе.

"Овде говоримо о злоупотреби те исте аутономије и говоримо о томе да се одређени органи на самом Универзитету понашају такође бахато", казао је министар и додао да нико не може да игнорише став државе.

Шарчевић је казао да нико не може из средње школе или незавршеног факултета да иде на докторат, на шта је стрпљиво указивано.

"Етичка комисија је требало да уради свој посао много пре него Министарство. Ми смо имали само један алат, а то је инспекција. Имали смо неколико састанака на којима смо покушали да уразумимо да се поштује закон. С друге стране имамо Агенцију за борбу против корупције, која и те како има пуно примера да се на том Универзитету пуно тога радило на запошљавању личне фамилије", рекао је министар.

Главни разлози за смењивање Арсенијевића су незаконит докторат његовог сина Александра, јер је докторске студије уписао, а да није положио све испите, нити завршио факултет, и решење Агенције за борбу против корупције о смењивању Арсенијевића. Као разлог се наводи и то што органи Универзитета и Медицинског факултета нису поступали по препорукама министарства и Агенције.

Медији су раније писали да је Арсенијевићу "приписано бахато понашање, махинације, рођачко запошљавање", да је "средио" сину да докторира и пре него што је завршио основне студије и запослио га на Факултету медицинских наука, а Агенција за борбу против корупције предложила је његово смењивање.