Шарчевић смењује ректора из Крагујевца

И.М.

понедељак, 04. 06. 2018. у 21:45

Шарчевић смењује ректора из Крагујевца

Фото: Архива В.Н.

Министар потврдио за „Новости“ да је потписао налог разрешење проф. др Небојше Арсенијевића
ПОТПИСАО сам смену Небојше Арсенијевића – потврдио је за „Новости“ Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја. Он тврди да налогом за смену ректора Универзитета у Крагујевцу није угрозио аутономију универзитета.

Каже, имао је право да реагује по основу непоштавања одлуке просветне инспекције.

Наиме, Савет Универзитета у Крагујевцу у два наврата није поступио по налогу инспекције, која је утврдила да је било неправилности при упису ректоровог сина Александра Арсенијевића на докторске студије Медицинског факултета.


Ректор Небојша Арсенијевић каже за „Новости“ да не жели да коментарише одлуку о којој није обавештен, нити зна шта тачно у њој пише. Сматра да су околности у којима министар може да смени ректора законом јасно прописане и да овде није реч ни о једној од тих ситуација.


Шарчевић за наш лист објашњава да је потписао извештај комисије која је формирао од правника и стручњака из области из које је докторирао ректоров син Александар Арсенијевић. Комисија је, потврђује, раније завршила посао, али су га чекали да се врати са службеног пута, да лично потпише одлуку.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Kvalitetno obrazovanje čuva srpski identite, kulturu i tradiciju


- Докторат засад није поништен, али ће бити проглашен неважећим. Правно су спорне околности у којима је настао. Ако је рад добар, студент може поново да упише докторске студије и да са истим радом докторира, да све буде регуларно – сматра министар Шарчевић.


Он каже да није сменио Савет Универзитета у Крагујевцу, иако су се управо Савет оглушио о инспекцијске налоге. Каже, њихов посао је сада да изаберу вршиоца дужности ректора за наредни период.


Поједини чланови Савета сматрају, међутим, да ће овај случај највероватније завршити пред Управним судом, тј. да има основа да се обори министрова одлука.Коментари (10)

smrtnik

04.06.2018. 22:11

A sta je sa Univerzitetom u Pristini, sa sedistem u KM? I dalje rade kao protocni bojleri, svi ali bas svi fakulteti. Kada ce poceti apsana za te lopove???

Hrabrost

06.06.2018. 01:00

@Dzoni - Ako ministar ima hrabrosti da se suoči i sa rektorom Univerziteta u Nisu koji je jos veci despot od Arsenijevica povratice nam nadu da nekada stvari i mogu da se dovedu u red I da ima nade. Ako se zaustavi na ovome ostace samo sumnja da iza ove smene stoji neka politicka pozadina. Zato ministre pokazi da imas hrabrosti da resaves probleme i očistis visoko obrazovanje od losih ljudi koji unistise zemlju.

ivan grozni

04.06.2018. 23:13

Ekstra. Sad ga smenjuje a u Julu ce osvanuti kao novi sekretar vlade, ambasador, mozda i ministar. Kvalitete je vec pokazao i dokazao

Stojan

04.06.2018. 23:16

Ovo je pocetak raspada. Steta sto nece da se odmota klupko i da se svi raskrinkaju. Profesori su krivi za stanje u drustvu, samo glupi su da to shvate. Crno nam se pise...

Jovan

04.06.2018. 23:29

Bravo ministre! Rektor Nebojša Arsenijević će ostati upamćen kao veliki tiranin, manipulator i zločinac. Sada bi trebalo da usledi deratizacija Univerziteta i povratak njegovog ugleda i dostojanstva.

Mitar

05.06.2018. 00:00

ministar ne moze da smenjuje a ni da postavlja.Iza ove svinjarije krije se nesto mnogo znacajnije.Mozda su i pare u pitanju..Velika se hajka vodi protiv ovog coveka a razlozi su krajnje sumnjivi.Kad bi se smenjivali direktori,ministri,predseednici,sekretari i podsekretari za velike propuste i malverzacije danas bi na stitine bilo smenjeno.Anarhija !!!

Ivan

05.06.2018. 00:19

A sto bi rektor rekao "ja cu njega da otpustim....mi proces gubimo...ali tek za par godina". Dok Arsenijevic doceka Upravni sud bice davno u penziji. Ima poetske pravde u ovome.