Заштићени станари Задужбине Влајка Каленића не желе да плате већи закуп

В. Ц. С. - И. М.

05. 06. 2018. у 20:03

Заштићени станари Задужбине Влајка Каленића не желе да плате већи закуп

Фото П. Митић

Заштићени станари Задужбине Влајка Каленића незадовољни односом Универзитета. Кирија за "салонце" сада износи до 15.000, а тржишна је до 40.000 динара

СТАНАРИ зграде у Светогорској улици 12 ушли су у рат са Универзитетом у Београду, односно Задужбином Влајка Каленића, која управља овом зградом од 2000. Како тврде, Универзитет покушава да их исели, а последња мера је застрашивање дупло већим киријама.

На Универзитету, међутим, кажу да није реч ни о каквом застрашивању, већ да се, према Закону о становању и одржавању зграда из 2016. године, кирија рачуна множењем пореске основице за текућу годину и коефицијента прописаног законом.

Клинч је почео, тврде станари, управо када је донет поменути закон. По њему, станари зграда које потражују задужбине, а којима држава није признала континуитет (Задужбина Влајка Каленића је одбијена у поступку реституције 2015. због недостатка континуитета), имају право да те станове и откупе. Од тада расте притисак, каже Јасна Ристић (на слици), лекар у пензији.

- Закон заиста предвиђа могућност да станари са станарским правом откупе станове, али да би то било могуће, потребно је да судски поступак буде довршен. На одлуке Агенције за реституцију и Министарства финансија Универзитет се жалио и у току су управни поступци. Уколико они буду окончани на штету Задужбине, тј. захтеви за враћање имовине буду правоснажно одбијени, станари могу да остваре право откупа - кажу за "Новости" у Ректорату.

У питању су две зграде, улична и дворишна, а просечна кирија је 12.000-15.000 динара за "салонце" веће од сто квадрата. Уколико буду плаћали тржишне кирије, закуп ће им премашивати 30.000, па и 40.000 динара.

ЦЕНУ ОДРЕЂУЈЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА Маја Нешић, председник Удружења грађана за заштиту права корисника станова у градама задужбина, тврди да по закону закупнину обрачунава локална самоуправа и да станари нису дужни да достављају пореске основице ником другом. Осим тога, власник зграда још није утврђен, пошто је континуитет од пре рата признат само Задужбини Николе Спасића.


ПРОЧИТАЈТЕ И: POTRESNO SVEDOČENjE NAJSTARIJE SESTRE DABOVIĆ: Otac nas je zlostavljao fizički i psihički, udarao glavama o zid, a majka je morala da ćuti!


- У последње време стално се појављују неки чланови комисије Универзитета, који се распитују колико људи живи у ком стану, која је пореска основица... Договорили смо се да их бојкотујемо, па смо у поштанским сандучићима нашли допис да имамо рок од три дана да доставимо пореску основицу. Једној жени из приземља је чланица Комисије рекла: "Дошли смо да вас иселимо" - каже Јасна Ристић.

На Универзитету, међутим, кажу да је сасвим уобичајено да онај ко управља имовином с времена на време проверава ко у њој станује и на који начин стан користи. Кирије су знатно испод тржишних, па по старим ценама закуп гарсоњере у "кругу двојке" кошта мање од 3.000 динара.

- Дешавало се да неки станари станове издају у подзакуп, што није дозвољено - напомињу са Универзитета.

Ристићева још тврди да сви станари морају да воде судске поступке када се ожене или удају да би могли брачном другу да пријаве пребивалиште на тој адреси. Из Универзитета одговарају да сваки захтев реше позитивно и да комисија даје сагласност за уписивање пребивалишта нових станара у ове станове.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Rada

05.06.2018. 22:22

Jos pre 45 godina je Dragisa Ivanovic, tadasnji rektor Beogradskog univerziteta, rekao da Univerzitetu treba vratiti svu imovinu od zaduzbina jer je, odlaskom u zaduzbinu imovina prakticno postala drustvena, dakle u skladu sa socijalizmom. Dodao je da bi, Beogradski univerzitet, kad bi mu se vratile sve zaduzbine, bio jedan od najbogatijih u Evropi. Ali, lepo je stanovati u centru Beograda u stanu od 100kvadrata a placati stanarinu kao da ste u Altini u 60 kvadrata.

Nebojsa007

05.06.2018. 22:24

Pazi molim te za stan od 100 kvadrata kirija 15000 dinara.... pa to nema ni u provinciji a kamo li u BG

David Pravnik

06.06.2018. 01:49

Svi zasticeni stanari moraju da plate stan koliko vlasnici stana traze, ali razliku od zasticene do ekonomske cene mora da plati onaj koji ih je zastitio. Ako zastitnik ne plati razliku onda zastitnik gubi pravo na zastitu.Tako kazu knjge starostavne.

Tako je, kolega, medjutim, u postupcima za naknadu stete, "zastitnik" ne da pare

06.06.2018. 13:52

@David Pravnik - Pravobranilac opstine Zvezdara, na primer, pita:"Kako vas nije sramota svoju drzavu da pljackate?" Osamdeset godina "zasticeni stanari" zive u mom stanu, ja sam ceo zivot u dugovima zato sto sam morao da pravim kucu, nisam imao gde da zivim. Meni drzava nije nista pomogla, vec mi skidala kozu sa ledja. Drugovi "zasticeni" su mi placali 3200 dinara mesecno za stan od 68 kvm, otet 1945. Sada "zastitnik" apeluje na moju gradjansku i patriotsku svest?! Sudija staje na stranu drzave, naravno.

Ako, drugovi crveni, dokle da se zivi u tudjem?!!!

06.06.2018. 06:57

Zasticeni stanari od 1945., po komunistickoj otimacini, treba istaci. 80 godina zivite u tudjem za dva dinara mesecno, sada Vam SMETAJU ZAKONSKE KIRIJE?! Petnaest hiljada mesecno za salonac od 122 kvm. Nazalost novinari ne znaju detalje vase otimacine, i besramnosti. I ako Vam se odobri otkup, bice po trzisnim cenama, nema vise otimacine stanova po uslovima iz vremena hiperinflacije, deco zasluznih oslobodilaca. Treba da Vas je sramota.Te su zgrade zahvalni Srbi ostavili otecastvu, ne Vama.