УЧЕНИЦИ с посебним склоностима ка математици, физици, информатици или страним језицима одмерили су снаге протеклог викенда. Пријемни испит организован је у специјализованим одељењима и гимназијама широм Србије, а највећа гужва била је у недељу, на пријемном испиту за ИТ одељења гимназија, за који се пријавило 2.789 ђака.

У Првог београдској гимназији за полагање пријемног било је пријављено 295 ученика. Према речима директора те школе Александра Андрејића, све је прошло регуларно и без проблема. Ипак, додаје, неки од ђака који су се пријавили за полагање нису се уопште појавили на пријемном испиту. Први утисци оних који су полагали кажу да тест није био тежак.

Осим у Првог гимназији, у Београду је пријемни организован и у Земунској, а широм Србије у још 12 гимназија. Ови ученици су решавали задатке средњег и напредног нивоа и моћи ће да упишу неку од око 60 школа које имају рачунарски смер.

Пријемни су у недељу полагали и ђаци који планирају да се упишу у одељења за надарене за физику, и они су решавали два теста у једном дану - из математике и физике. Пријемни у Филолошкој гимназији трајао је оба дана викенда. Математичка гимназија полагање је завршила у суботу, а већ су објављени и прелиминарни резултати.

Према речима Срђана Огњановића, директора школа, на пријемни су се појавили ученици одличног знања.

- Задатке је решавало 230 ученика, а више од 150 успело је да положи пријемни. То значи да су освојили најмање 120 од максималних 240 бодова - објашњава Огњановић, за "Новости". - Биће то добра генерација, али за коначну ранг-листу морамо да сачекамо резултате завршног испита. Ученици ће бити рангирани на основу бодова с пријемног и завршног испита и успеха у школи и на такмичењима.


Прочитајте још - ЗА БУДУЋЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ: Ово је пробни тест за упис у ИТ одељења гимназија


У недељу су завршени и пријемни испити за средње музичке школе и школе за надарене за ликовну уметност, јер су њихови пријемни испити заказани од 1. до 3. јуна.

Прелиминарни резултати за све школе које примају надарене ученике треба да буду објављени до 6. јуна, а наредног дана ученици, уколико су незадовољни бодовањем, могу да се жале испитним комисијама. Крајњи рок за објаву коначних резултата свих пријемних испита је 8. јун. После тога мали матуранти, који су полагали пријемни, треба да се припреме и полажу завршни испит заједно са остатком генерације.


РАНГ-ЛИСТА

ИАКО су положили пријемни, ученици који желе да се упишу у специјализована одељења неће пре остатка генерације знати да ли су распоређени у жељену школу. Дуже од месеца мораће да сачекају коначне ранг-листе и да се упишу у средње школе. То ће моћи тек када се заврши мала матура и цела генерација испуни листу жеља, после чега ће компјутерски сви да буду распоређени према жељама и броју освојених бодова.