НАТО пуних 19 година тихо убија југ Србије

Дејан Ристић

03. 06. 2018. у 21:00

Испитивање утицаја бомбардовања на природу и људе, државна комисија почиње од Пчињског округа

НАТО пуних 19 година тихо убија југ Србије

Репетитор на брду Пљачковица

НЕПОБИТНО је утврђено да је у Пчињском округу муницијом са осиромашеним уранијумом бомбардовано брдо Пљачковица код Врања, где је гађан ТВ репетитор, као и Братоселце, Боровац код Бујановца и Рељан код Прешева. Резултати истраживања показали су да је на тим локацијама концентрација радиоактивности била неколико десетина хиљада пута већа него што дозвољавају стандарди.

Грађани југа централне Србије зато с надом дочекују истраживање недавно формиране Комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања, која ће, према најавама, најпре посетити девет локација у овом крају. Евидентан пораст броја оболелих од најтежих болести овде се доводи у везу са осиромашеним уранијумом који је испуштен заједно са бомбама.

ПРЕМДА је на југу Србије од 2002. до 2006. године урађена деконтаминација терена, а Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења тврди да после тога није утврђено присуство осиромашеног уранијума у животној средини, др Радомир Ковачевић, аутор књиге "Истина о уранијуму", мисли другачије. Књига је настала као резултат истраживања групе стручњака Института за медицину рада и радиолошку заштиту "Др Радомир Карајовић" Клиничког центра Србије, а Ковачевић тврди да деконтаминација овог терена није урађена на прави начин.

- Никада нисам видео финални извештај о томе да је деконтаминација југоисточне Србије обављена на прави начин. Проблем с тим процесом је у томе што је лако покупити ту неексплодирану муницију, али остају честице које преко земљишта улазе у ланац исхране - истиче др Ковачевић.

Градимир Јовановић, председник Удружења уранијумских жртава у Врању, коментаришући формирање државне комисије, подсећа на то да је Пчињски округ једини у централној Србији који је гађан муницијом са осиромашеним уранијумом.

- У ЉУДСКОЈ природи је да заборавља, али ми немамо право на то, јер је товар са осиромашеним уранијумом испуштен на четири локације у непосредној околини, што је трајно загадило наш животни простор. Наше удружење је и основано са циљем да се непрекидно подсећамо бомбардовања Пљачковице осиромашеним уранијумом, најтрагичнијег догађаја у историји града - оцењује Јовановић.

ЗНАЛИ ДА ЋЕ УМРЕТИ - КАДА се у годинама после бомбардовања сазнало да је Пљачковица гађана муницијом са осиромашеним уранијумом, били су свесни шта их чека. То су им наговестили и лекари код којих су одлазили на систематске прегледе, указујући им да ће се карцином јавити најкасније за 10 година, што се и обистинило - каже Драгана Митић.

Он подсећа и на случај осморице радника врањског "Водовода" који су обезбеђивали рејон Пљачковице после бомбардовања 1999. године. Сви ону су у том тренутку имали четрдесетак година, а седморица међу њима умрла су од најтежих облика канцера у годинама које су уследиле.

Приликом одласка на Пљачковицу, радници "Водовода" нису имали никакву заштитну опрему. Од ратног штаба ово јавно предузеће је добило задатак да пошаље групу људи да оивичи тај бомбардовани простор. Добили су уверавања да на Пљачковици нема опасности и да људи неће да улазе у део који је гађан. Радници су на локацију отишли без икакве заштитне опреме, јер им је речено да за њом нема потребе, пошто ће само поставити стубиће и траке.

ПРЕМА расположивим информацијама, први радник који је преминуо био је Мирослав Јовић. Он је одмах после бомбардовања добио рак плућа, а умро је 2004. године у 52. години. Друга жртва је Горан Митић, који је умро 2009, у 46. години, од исте болести. Његова супруга Драгана прича да су радници, међу којима је био и њен супруг, ангажовани неколико месеци после завршетка бомбардовања.

- Мој муж је са колегама 25 дана провео на Пљачковици постављајући ограду и чистећи терен, о чему постоје и писани докази. Они су тамо отишли без икакве заштитне одеће, носећи на себи обично радно одело - наводи Митићева.

Градимир Јовановић / Фото Д. Ристић


Она додаје да су радници "Водовода" на бомбардованој Пљачковици проводили пуно радно време, јели су и пили на брду све време док нису завршили посао. Тек накнадно је утврђено да је тај простор бомбардован муницијом са осиромашеним уранијумом.

Према последњим информацијама, и осми радник "Водовода" из те групе оболео је од карцинома плућа и тренутно се налази на лечењу.


ОБОЛЕВАЈУ МЛАДИ

ДР Ковачевић упозорава и на то да статистика коју раде локални заводи за јавно здравље апсолутно није тачна. Малигне болести јављају се у све ранијем узрасту и много краће трају, а више од 80 одсто случајева завршава се смрћу. Према проценама стручњака, број оболелих од малигних болести наставиће да се повећава, и то за 1,8 одсто годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Mija Pećanac

03.06.2018. 22:14

Ovo treba da sazna ceo svet , da svi stanovnici NATO zemalja vide pravo lice njihovog "milosrdnog anđela".

Marina

04.06.2018. 08:57

@Mija Pećanac - Sta su ti "strucnjaci" dosad cekali. Najpre da napisu knjigu da zarade novac pa se onda setili naroda Sta bi sa politicarima, ni oni se ne oglasavaju mnogo, Vucic se sad setio da pokrene istragu

miso.Pec

03.06.2018. 22:15

Zločince koji su nemilosrdno ubijali našu decu, treba goniti,nikako ne saradjivati sa njima već svim našim pokolenjima objašnjavati koje su nam zlo napravili.

Ako ima neko stručan

03.06.2018. 23:25

Da mi objasni zašto je ova lokacija gadjana osiromašenim uranijumom ? On se koristi protiv oklopne tehnike zbog velike specifične mase, time i kinetičke energije. Ovo je bio samo repetitor, za koji je klasična municija dovoljna.

vivat akademia

04.06.2018. 02:28

@Ako ima neko stručan - Jednostavno da se reše svojih zaliha, pa ih posipaju po nama, njima i svima drugima.Kome god požele.

kako zasto?

04.06.2018. 02:46

@Ako ima neko stručan - pa da bi izbacili njihov radioaktvni otpad van svojih drzava.

Ehh

04.06.2018. 02:29

@Nebojsa007 - Zato ne glasajte nizakoga iz Skupstine, svi su na platnom Sorosevom spisku.

Cisto da pitam

04.06.2018. 01:09

Da li su preminuli radnici bili pusaci? Ako jesu, koliko godina aktivnog pusackog staza su imali i koliko su pusili cigareta dnevno?

Sta da se radi

04.06.2018. 03:58

Drzava mora da isplati debele odstete porodicama. Onda treba da tuzi NATO medjunarodnom sudu pravde i pokrene ovo pitanje u Ujedinjenim Nacijama

iz glave

04.06.2018. 08:10

значи ко год каже да NATO није затровао Србију треба да то докаже шетњом по Пљачковици

НИЈЕ ОПАСНО

04.06.2018. 08:40

То је могуће решити врло лако: позовемо Скота и Милићку, који кажу да осиромашени уранијум није штетан, и пустимо их да очисте.

Pera

04.06.2018. 10:35

Prema podacima instituta "Batut", stopa obolevanja od raka u Pčinjskom okrugu je ispod republičkog proseka, a isto važi i za ostale okruge koji se graniče sa KiM. Pitam se kako to objasnjavaju oni koji tvrde da "NATO tiho ubija jug Srbije"? I kako to da se pored sve priče o osiromašenom uranijumu od raka najviše oboljeva u Vojvodini?!

Nostradamus

04.06.2018. 11:50

Zasto se ta prica o osiromasenom uranijumu toliko forsira, nije mi uopste jasno?. Janapci su preziveli DVE atomske bombe i nedavno Fokusimu, pa ipak ne pricaju da im je postotak obolelih od raka veci od naseg?. Na osnovu nase logike, svih 130 miliona Japanaca bi do sada trebalo najmanje tri puta biti mrtvo. Mi zaista volimo legende.

Srećko Šojić

04.06.2018. 15:55

@Nostradamus - Dodji da živiš u Vranje, kad se ne plašiš toliko osiromašenog uranijama.Da su tebi umirali u najstrašnijim mukama u porodici od raka, kao meni i gledao njihove muke, ne bi sad tu lupetao gluposti.

Nostradamus

04.06.2018. 19:43

@Nostradamus - Zao mi je sto je neko iz vase porodice umro, ali kako to da vi niste ozraceni?. Uranijum ne pravi razlike. Nadam se da ste shvatili mogu poruku?

ranko75

06.06.2018. 04:27

@Nostradamus - Tebi nije jasno jer si za nase neprijatelje a ne za nas.Ti zelis da njih opravdas, da izpadne da nisu varvari i zlocinci, ali na tvoju zalost jesu.

ranko75

06.06.2018. 04:30

@Nostradamus - Kada nije stetno, ajde da preselimo tebe i tvoju porodicu tamo gde je bacen uranijum.Ili da toliko uranijuma prospemo u Njujork ili Vasington, hoce li to dozvoliti tvoji americki prijatelji?