ПРИЛИВ предмета у свим судовима на подручју Београдског апелационог суда, као једног од највећих у земљи, који покрива 13 основних и четири виша суда, од 2014. непрестано расте. Највећи је прилив радних спорова, изнео је Душко Миленковић, в. д. председника Апелационог суда, на представљању годишњег извештаја.

Прочитајте још: Раскрчено милион старих судских предмета

По његовим речима, и даље је највећа оптерећеност судија Вишег суда у Београду, али се очекује да ће они ускоро бити растерећенији, јер их је, одлуком ВСС, више упослено. Прошле године, на подручју београдске Апелације, судови су укупно решили 769.872 предмета, што је мање у односу на 2016.

Прочитајте још: Српски судови отимају нашим радницима, па дају Хрватима

Овакви резултати, према речима координатора за медије Мирјане Пиљић, могу се објаснити почетком примене новог Закона о извршењу и обезбеђењу, на основу којег је знатан број извршних предмета упућен јавним извршитељима, али и непопуњеним судијским местима и великим бројем старих предмета који су по структури сложени.

Прочитајте још: Опет судови удруженог рада?

- Очекује се да ће овај проблем бити смањен јер је у току велики конкурс за попуну упражњених судијских места у вишим и основним судовима - кажу у београдској Апелацији.

Упркос константно великом приливу нових предмета, број нерешених, а посебно старих предмета је смањен.

- У последње три године Апелациони суд бележи смањење укупног броја предмета у раду за 73,72 одсто, што показује да чинимо све да вратимо поверење грађана и да се правда учини доступнијом на бржи и ефикаснији начин - каже Миленковић.

Поступци у грађанској материји по жалби трајали су пред Апелацијом лане просечно пет месеци, радни спорови шест, док су у кривичној материји решавани за два месеца.

КРИМИНАЛ И РАТНИ ЗЛОЧИНИ

ПРЕДМЕТИ из области организованог криминала и ратних злочина просечно су лане пред Апелацијом решавани за четири месеца. Од 1. јануара 2010. до краја 2017. правноснажно је окончан 121 предмет из области организованог криминала и 29 из области ратних злочина.