У ТЕКСТУ "Умрла током испитивања новог лека", објављеном у "Вечерњим новостима" 8. маја 2018, једнострано су изнети само лични ставови и сумње родитеља на основу којих су изграђене врло озбиљне и сурове оптужбе на рад лекара ВМА др Дина Тарабара и др Тање Пецељ Брочић, чиме је нанета штета овој установи, докторима и Војсци Србије, наводи се у реаговању Управе ВМА упућеном нашој редакцији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Умрла током испитивања новог лека

- Имамо разумевање за осећања родитеља којима је, нажалост, преминула кћер, али молимо да се јавности предоче комплетне информације, наводи Управа ВМА.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лекарска грешка још теже доказива

- Наша, нажалост, преминула пацијенткиња Катарина Павловић је у Клиници за гастроентерологију ВМА лечена због улцерозног колитиса од 2012. до почетка маја 2016. Стандардна терапија није дала адекватне резултате. Према налазу Комисије за унутрашњу проверу квалитета стручног рада од 10. новембра 2016. године, предложено је хируршко лечење, што је Катарина одбила.

Катарина је преминула 3. маја 2016. у 14.30 на ВМА, где је хитно примљена због губитка свести. Одмах је, тврде у ВМА, наложена клиничка обдукција, а у њеном налазу је наведено да је смрт наступила као последица акутне плућне тромбоемболије.

ОДБИЈАЛА ОПЕРАЦИЈУ Управа ВМА указује на то да је пацијенткиња оперисана септембра 2012, када јој је одстрањен јајник због муцинозног цистаденома. Због страха од стерилитета, "одбијала је све препоруке за хируршку интервенцију, како пре уласка у студију, тако и после прегледа у фебруарау 2016, када је такође одбила операцију и својим потписом својевољно наставила учешће у клиничкој студији".

- Од последње колоноскопије 8. фебруара 2016. до смртног исхода болесница се ниједном није жалилала на погоршање улцерозног колитиса, а обдукциони налаз је јасно указао на то да није било ниједног знака на слузници црева који би се могао повезати са смртним исходом, већ да се ради о масивној тромбоемболији плућа као узроку смрти - стоји у реаговању.

У ВМА даље указују да је лек "имуран" стандардна терапија ове болести и да нема нежељених дејсатва која би се у било којем смислу повезала с тромбоемболијом плућа. Катарина је, наводе, већ пила овај лек две године без икаквих нежељених ефеката, и по дизајну студије је искључен да не би маскирао ефекат испитиваног лека, а не због потенцијално нежељених ефеката.

- Процедуралним пропустом је само за један месец (фебруар 2016) преписан лек "имуран", који није био у дизајну студије, али није имао никакав неповољан ефекат на ток болести - наводи се у реаговању.

У реаговању се наводи да не постоји могућност повезаности експерименталног лека тестираног у студији са последичном тромбоемболијом плућа, јер је реч о леку који делује само на нивоу слузнице црева. У студији је "учествовало још 10 пацијената и нико није имао нежељене ефекте примене овог лека".

Др Дино Тарабар Фото И. Маринковић


После трагичне смрти Катарине Павловић, наводе у ВМА, формирана је комисија за унутрашњу проверу квалитета стручног рада. По пријави родитеља, о случају је расправљао Етички одбор Лекарске коморе Србије, и 23. априла 2018. године одбио је пријаву као неосновану. Спроведена је и ванредна провера квалитета стручног рада у Клиници за гастроентерологију и хепатологију ВМА по налогу Министарства здравља, којем се обратила мајка покојне Катарине.

- У току испитивања и лечења сада покојне Катарине Павловић предузете су све медицинске мере и поступци у складу са доктринарним ставовима и упутствима. Увидом у медицинску документацију закључено је да ток болести пацијенткиње од почетка примене студијског лека није захтевао хоспитализацију. Чињеница је да је направљен административни пропуст приликом последње ендоскопске контроле, када ординирајући лекар није забележио свој предлог за хируршку интервенцију - цитира ВМА закључак надзора.

Поводом овог случаја екстерну контролу је спровео и независни међунардни ОДИТ 24. и 25. августа 2016, који је увидом у документацију донео званичан извештај у којем се наводи да није било никакве грешке у спровођењу студије, наводи ВМА.