Националност у матичним књигама

Ј. Ж. С.

17. 05. 2018. у 17:02

Новим законом битно се модернизује најзначајнија евиденција о грађанима. Упис народности биће добровољан. Могуће и уношење промене пола

Националност у матичним књигама

Фото З. Јовановић

ДОСАДАШЊИ концепт вођења матичних књига подразумевао је упис у папирни облик матичне књиге, а затим у други примерак који се води применом електронских средстава за обраду и складиштење података. Када се буду усвојила нова решења, све ће бити у електронском облику, у регистру матичних књига, чиме се успоставља јединствен регистар о личном стању грађана.

Ово, за "Новости", каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, и наглашава да је новина коју овај закон доноси у складу са принципом модернизације. Управо Министарство државне управе и локалне самоуправе је припремило, а Влада Србије на последњој седници утврдила, Предлог закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама, који ће регулисати сва ова питања.

- Успоставиће се регистар матичних књига, као јединствена база података о личном стању грађана у електронској форми - каже он.

Једно од значајнијих питања које ће такође регулисати овај закон је и могућност уписа податка о националној припадности у матичну књигу рођених, а у складу са концептом слободе националног изражавања, који представља уставни принцип.

- Реч је о добровољном упису националне припадности, како би наши грађани који су припадници националних мањина лакше могли да остваре права по основу тога - објаснио је Ружић.

С обзиром на то да је у пракси све присутнија и промена пола, закон доноси могућност њеног евидентирања.

САГЛАСНА ВОЉА РОДИТЕЉА

УВОЂЕЊЕ националне припадности као ставке у матичним књигама је обавеза коју смо преузели Акционим планом за остваривање права националних мањина. Закон се определио за либералан приступ овом питању и уписује се на захтев, сагласном вољом родитеља, који заједничком изјавом одређују националну припадност детета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације