Професори и студенти треће и четврте године демографије на Географском факултету, посетили су данас Јагодину, где су се упознали са мерама популационе политике која се спроводи у овој општини.


Продекан Гордана Војковић је оценила да је Јагодина пример добре праксе у локалној средини и да су зато изабрали да је посете.


Председник Скупштине града и народни посланик Драган Марковић - Палма рекао је да је Јагодина пре 14 година препознала проблем беле куге и да ради у континуитету, помажући и директно и индиректно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И "Новости" против беле куге


Почели смо са неожењеним и неудатим момцима и девојкама, за њих смо уприличили "вечеру љубави", давали смо за сваки склопљени брак по 3.200 евра. Годину дана смо давали по 1.200 евра за свако рођено прво или пето дете, до пунолетства дајемо по 200 евра за десето и једанаесто а и таквих имамо, рекао је Марковић.


Он је навео дац сада незапослене труднице и попродиље месечно примају из буџета по 12.000 динара.


То је наша директна борба, а индиректна је то што годинама имамо најјефтинији вртић у Србији, што бесплатно на море шаљемо ученике који су завршили четврти и осми разред основне школе и матуранте средњих школа, ђаци путници имају бесплатан превоз, водимо студенте у Беч, запошљавамо родитеље са више деце, објаснио је Марковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕЛА КУГА У РУСИЈИ: Само да се не врате деведесете


Резултат је 400 више становника на последњем попису и више одељења у сколама, казао је он.


Паре су нам од штедње, коју остварујемо тако што наше службене аутомобиле возе функцинонери, неплаћамо им телефоне, кафанске рачуне, одборници Скупштине и чланови Градског већа не примају плате, истакоа је Марковић.


Ми ћемо и даље водити овакву политику, а и Влада чини све да не буде негативног наталитета. Има помака, али због тешкоћа, не иде брзином којом би хтели, оценио је Марковић.


Марковић је обећао запослење за три свршена студента ове групе, а на пријему их је било око 50. Разговору са студентима присустовао је и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.