НАЈАВА четвородневног фестивала "Мирдита - добар дан" поново је узбуркала страсти, јер ће на њему бити приказана културна и друштвена сцена самопроглашеног Косова. Отварање ове манифестације најављено је за 30. мај, а трајаће до 2. јуна.

Прочитајте још: Највеће звезде региона на 34. Ваљевском џез фестивалу

Како нам кажу у Иницијативи младих за људска права, који су организатори догађаја, ове године програми се неће одржавати у Дому омладине, јер је у том периоду заузет, већ у Центру за културну деконатаминацију и "Дорћол плацу".

Прочитајте још: Отварен фестивал "Мирдита-добар дан", Заветници протестовали због Атифете Јахјаге

- Биће одржан концерт косовског ансамбла "Занат", који представља спој традиционалне и модерне музике - каже нам Софија Тодоровић, координаторка програма "Мирдите". - Планирано је и одигравање представе "Цоо цоп", перформанс уз учешће публике о жртвама српско-албанског сукоба из перспективе жена које су преживеле насиље. Пустићемо филм "Брак" о ЛГБТ правима, чији је главни глумац Албин Укаљ. Биће организована и дебата о односима Србије и Косова, о томе шта смо ми једни другима, како се сећамо конфликта, шта доносе дијалог и Бриселски споразум и какве су последице политичких одлука.

Тодоривићева нам каже да ће представити и изложбу "Између снова и стварности", на којој ће приказати фотографије Елизе Хоџа из периода пре, током и после сукоба 1999. године.

Српска радикална странка је већ најавила да ће се супротставити одржавању овог фестивала, јер приказује Косово као независну државу. Њихов посланик Миљан Дамјановић каже да није нормално да се усред Србије промовишу сви сегменти државе Косово:

- Нису позвали КУД из Грачанице, већ промовишу све сегменте независног Косова.

ПЕРФОРМАНСИ НАВИЈАЧА

ПРОШЛЕ године су Удружење киднапованих и несталих са КиМ и "Заветници" били против одржавања овог фестивала, а нарочито најављеног доласка бивше председнице лажне државе Атифете Јахјага на промоцију њене књиге, која је на крају отказана. Група "делија" дошла је на фестивал у маскирним панталонама и мајицама ОВК и нудила на продају оружје, половне људске органе, наркотике, алудирајући на то шта је заправо главна "уметност" Албанаца на Косову.