Црква против поделе Косова

В. Н.

10. 05. 2018. у 13:50

Апел државницима да не дају сагласност на отуђење КиМ, упркос политичким притисцима

Црква против поделе Косова

Илустрација

АПЕЛУЈЕМО на наше државнике да не смеју никда да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије јер оно што се силом узме то се и врати, оно пак што се поклони некоме то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити. Искрено се надамо да ће се проблем, створен најпре оружаном побуном Албанских сепаратиста, а потом окупацијом Покрајне, решити искључиво мирним путем на начелима правде и права.

Ово је у најкраћем, порука Светог Архијерејског Сабора СПЦ о нашој јужној покрајни, у коју су "Новости" имале увид. Црквено тело које завршава своје заседање сагледало је и косовску трауму и недвосмислено осудило опцију поделе територије:

- У јавности се и даље сусреће идеја о подели КиМ између Србије и самопроглашене "косовске државе". Птитом се, свесно или несвесно пренебрегава чињеница да подела не би била ништа друго до признавања "независне државе Косово" и поклањање највећег дела територије Покрајине. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела КиМ аутоматски био остављен на милост и немилост режиму тзв. државе Косово и погрому сличном оном из марта 2004. или би, под притиском и тихим терором био присиљен на егзодус - наводи се у тексту, који су владике назвале "очинским апелом".

У поруци Сабора пише и да се без сагласности Србије и Савета безбедности УН и без консензуса свих европских земаља (међу којима чак пет чланица ЕУ не признаје независност Косова) ситуација на КиМ не може бити насилно промењена и "поред свих политичких притисака са којима се суочавају како Србија тако и поједине друге земље које не признају "независно Косово".

- Признавање незаконито проглашене независности Косова, што се упорно настоји наметнути Србији, дугорочно би угрозило опстанак наше Цркве и народа и допринело проглашавању српских светиња за косовске или албанске споменике културе. То би представљало "убијање" сећања српског народа - упозоравају у СПЦ.

У поруци се подсећа и да питање КиМ представља српско црквено, национално и државно питање првог реда.

- Наша Црква као духовна мати нашег народа у целини и Србија као држава највећег дела српског народа, којој територија Ким и припада, носе највеће бреме одговорности за очување те наше историјске покрајне у границама Србије и за будућност српског народа у њој.

фото И.Маринковић

Цркевени великодостојници у својој поруци подсећају да је КиМ са 1.500 српских православних хришћанских манастира, цркава, задужбина и споменика српске културе, неотуђиви средишњи део Србије. Они тврде и да КиМ, није питање ни националне идеологије или митологије, нити па, шта више, само територије већ представља саму срж нашег црквеног-народног бића и постојања, без које се губимо у процесу опште глобализације и секуларизације.

- Просперитет Србије се не може градити на дезинтеграцији опнога што представља камен темељац њеног интегритета, њене историје и државности. Очување КиМ као интегралног дела Србије, по свим међународним стандардима, а уједно у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 УН, не значи конфронтацију са светом већ управо афирмацију става да се без основних права и слобода једног народа, његовог идентитета, духовности и културе, не може наћи стабилно дугорочно решење. Никада као сада нисмо имали већу обавезу да на сваком месту и у свакој прилици аргументовано сведочимо да се на КиМ не гради друштво људи једнаких права и слобода, него друштво које је у свим аспектима противно основним вредностима на којима почивају демократска друштва.

Као најбољи пример кршења права нашег народа и цркве на КиМ, Сабор наводи спречавање формирања Заједнице српских општина, непоштовање одлуке Уставног суда о земљи манастира Високи Дечани, блокада регулисања правног положаја СПЦ и српске културне баштине...

фото СПЦ


УСТАВ ЧЕКА ДОРАДУ, ГРИГОРИЈЕ ИДЕ У НЕМАЧКУ

САБОР Српске православне цркве, чије је заседање завршено јуче у Београду у Патријаршији, а почело је 29. априла у Пећкој патријаршији, ипак, није усвојио нови Устав СПЦ, чији је предлог био пред архијерејима.

Мада је на Уставу неколико година радила екипа угледних стручњака из Цркве и грађанства, оцењено је да су потребне још неке измене да би био прецизнији и трајнији. Иначе, нико од архијереја није оспорио предлог да се СПЦ убудуће зове СПЦ - Пећка патријаршија.

Кад је реч о кадровским променама у Цркви, за највећи део јавности, посебно у РС и БиХ, велико је изненађење одлазак епископа захумско-херцеговачког Григорија у Немачку. Према нашим сазнањима, то је била његова молба.

Већина архијереја била је јуче ујутру у Храму Светог Саве, где је патријарх Иринеј служио литургију поводом уношења у књиге светих косовских мученика - Григорија Пећког, Василија Пекара и Босиљке Рајичић... (В. М.)Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

odakle se apeluje

10.05.2018. 14:11

da je sa kosovom svršena prica to nam je prošli prvi među jednakima dao na znanje kada je tražio da bude sahranjen u krugu dvojke umesto na svetom kosovu I sadašnji prvi među jednakima voli da stoluje u krugu dvojke lepši je nocni život negoi na kosovu a kada bi stolovo na kosovu sve delegacije koje bi dolazile da se sa njim iz sveta sastanu morale bi na Kosovo I tako bi dali do znanja da je Kosovo srbija šta bi sa onih 300000eura za iznajmljen proctor spc da li je neko uzeo te pare od spc od al

vili

10.05.2018. 18:18

@dario - Dario Vi ocito ne razumijete da se ovje spominje kompromis ali samo malog dijeja kosova.Crkva je lijepo rekla ,volili bi da se zavrsi mirnim putem.Drugim rijecima ako ne moze mirnim putem pustite neka vojska razmislja o nekom drugom nacinu.Prije nego se to desi neka narod Srbije odluci referendumom o ovom vaznom pitanju.Ovje se ne bi radilo o otudjivanju ,,tudje terirorije ''kao npr u BiH.Ovdje bi se radilo zastiti unutrasnjih granica koje su usavno formulisane.M.Vul bi trebao konacno da radi.

Dobro, A Kako???

10.05.2018. 16:19

@DarioTo nije kompromis. Kosovo je vec imalo autonomiju. Kompromis je vise od autonomije a manje od nezavisnosti. Problem je sto druga strana ogranicena odprilike kao i ti, tj moze kompromis ali nista manje od nezavisnosti. I nemaju ni jedan razlog da popuste jer su fakticki vec nezavisni i rade na nasoj teritoriji sta hoce

Dobro, A Kako???

10.05.2018. 16:42

(ne znam zasto mi niste pustili prvi komentar?)Dobro, to je stav crkve, ispravan i legitiman i treba se postovati.Ali od SPC ocekujem i da nam daju neke predloge i ideje kako i na koji nacin to da ostvarimo mirnim putem.

Antibot

10.05.2018. 18:41

@Dobro, A Kako??? - Realno,nikako.Oruzano,jos gore.Cuti i trpi.Pravoslavci smo,a to niko ne voli

Metoh

11.05.2018. 08:06

je Kosovska zemlja. tj.crkvena. A onda smo mi, zaneti komunizmom, oteli crkvi zemlju. To je naš greh. I sad trpi i ispravljaj. Sve snage da se ulože da pomognemo ljudima dole. Na jasnim i čistim ekonomskim osnovama. Bez lažnog patriotizma koji "patriotama" puni džepove.

Horus

11.05.2018. 12:47

Tacno! Podrzavam! Ali, drzava se ne sme saglasavati ni sa faktickim otudjenjem i omogucavanjem kosovske nezavisnosti, a to upravo cini.