РОД на добробит свих Срба

Марко Лопушина

06. 05. 2018. у 06:45

РОД на добробит свих Срба

Припадници покрета испред манастира Милешева / Фото Приватна архива

У манастиру Милешева недавно основан покрет "Родољуби отаџбине и дијаспоре"; Учествовали делегати из 20 земаља. Усвојена Декларација о одбрани КиМ

НАШИ људи из расејања, који живе у 159 држава света, добили су средином априла своју нову светску организацију. У манастиру Милешева, делегати српске дијаспоре из двадесетак земаља основали су Покрет "Родољуби отаџбине и дијаспоре" - РОД.

- Повела нас је идеја да се створи једна врста покрета који треба да представља милионе расејаних Срба по свим континентима. Жеља нам је да сложно радимо за добробит читавог српског националног бића - рекао нам је један од оснивача и изабрани председник покрета Драган Станојевић, делегат Срба из Русије и Украјине.

Стане Рибич, представник Срба у Словачкој, који су се у овој земљи изборили за статус националне мањине, додаје:

- Ми смо искрени и доказани родољуби, каквих има много у српском расејању. Одлучни смо да се заједно боримо за достојанствен и правни статус нашег народа у свим земљама у којима живи и ради.

За такав статус Срби у дијаспори се данас боре у Аустрији, Немачкој, Словенији, Швајцарској и скандинавским земљама.

- Први корак за добробит српског народа смо учинили. У манастиру Милешева усвојили смо Декларацију о одбрани Косова и Метохије - објашњава председник Станојевић. - Ово је прва декларација коју су званично донели представници дијаспоре. Она је наш допринос укључењу српске дијаспоре у друштвено-политички живот Србије и у актуелне и судбоносне догађаје.

Делегати српског расејања и руководиоци овог новог покрета су људи са искуством у политичком представљању, јер је већина њих већ била део Скупштине дијаспоре Републике Србије.

- Да бисмо заједно с матицом реализовали наше одлуке, тражићемо да у Народној скупштини имамо своје представнике, по истом принципу као што их добијају представници националних мањина у Србији - предлаже Ђуро Плавшић, представник из Немачке.

СЕДИШТЕ У БЕОГРАДУ

СЕДИШТЕ ове нове светске организације Срба из расејање је у Београду. Током лета ће бити изабрани делегати из САД, Канаде, Африке, Азије и са Новог Зеланда. Наредно окупљање чланова Покрета РОД заказано је на "Видовданским данима дијаспоре" у Београду и на првом Сабору дијаспоре РОД, који ће бити одржан наредне јесени у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Milan Pecenkovic

06.05.2018. 14:36

Ne mogu da generalizujem i da napisem da "sve sto vredi, to je napustilo Srbiju" ali cinjenica je da u dijaspori imamo svetski priznate strucnjake iz svih oblasti koji u Srbiji ili nisu mogli da se snadju ili su bili bedno placeni tako da su morali da odu i svoje znanje unovce u nekoj drugoj zemlji. Od tih strucnjaka moze se napraviti tim koji bi spasio Srbiju i zato ih se ovi sadasnji priuceni doktori sa kupljenim diplomama koji vode drzavu plase

Перла

06.05.2018. 17:19

Морам да признам да неким људима које препознајем не верујем ни најмање. Ти су се нафатирали од лажног српског фолклора и смотре европских друштава да тиме треба озбиљно да се позабавимо... Бојим се да ће окупити наивне и честите и наставити да харају...

Пеђа нада у РОД

06.05.2018. 23:59

Ово је нешто што се морало догодити давно! Само дијаспора може зауставити суноврат и издају државе! Дај Боже да успеју у томе!