Наследници траже Икеин салон

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

05. 05. 2018. у 13:02

Наследници траже Икеин салон

Асја Радојловић и Младен Комадинић, Фото: Ж. Кнежевић

Наследници Радојловића, власника робне куће, хоће Кнез Михаилову 5. Уписано да је зграда из 1935. изграђена - три деценије касније

САМО неколико сати пошто је "Икеа" отворила салон у згради Робних кућа "Београд", у Кнез Михаиловој 5 у Београду, 3. маја, вештаци Агенције за реституцију изашли су на терен да изврше увиђај. Управо на том месту, пре 83 године, браћа Радојловић подигла су, на свом плацу, прву модерну робну кућу на Балкану. Њихови наследници данас траже да им се зграда врати у поступку реституције.

На Агенцији је да оцени да ли има основа за враћање ове вредне некретнине у натури или ће наследници некадашње робне куће ТА-ТА бити новчано обештећени. Право на повраћај оспоравају им Државно правобранилаштво и РК "Београд" ДОО.

- Радојловићи су били озбиљни гвожђари и трговци, и иза њиховог капитала стајало је 40 година напорног рада - кажу наследници браће Милорада и Ђорђа, Асја Радојловић и Младен Комадинић. - Наследили су послове од стрица Ђорђа П. Радојловића, председника Трговачке коморе, који није имао деце. Учио је о гвожђарству у Панчеву, Сегедину, Пешти, Грацу и Бечу, па у Београду отворио гвожђарску трговину.

Његови братанци проширили су посао на продају робе широке потрошње. Робна кућа ТА-ТА била је акционарско друштво, а они међу највећим акционарима. Зграду су подигли 1935. У страху од конкуренције, занатлије су организовале еснафске протесте по Шапцу, Нишу и другим градовима Србије.

Радојловићи су помагали сиротишта, учествовали у ратовима, и све што су стекли, кажу њихови потомци, остављали су овде. Кад је почео априлски рат 1941, радња је затворена, а оба брата су обукла униформе. Заробљени су и послати у логор, у Сарајево. Милорад је успео да побегне, а Ђорђе је депортован у логор у Дортмунду. По повратку у Београд 1945. године, испред куће у Симиној улици ухапсила га је Озна. Супруга Вера је, пре него што је и сама ухапшена, пошла да га тражи. Видела га је само једном, везаног за радијатор, у затвору Озне, у данашњој згради Танјуга на Обилићевом венцу.

ПОСТУПАК У ТОКУ ДИРЕКТОР Агенције за реституцију Страхиња Секулић потврдио је кратко за "Новости" да је поступак у вези с Кнез Михаиловом 5 у току: извршен је увиђај, а после предвиђених процесних радњи, Агенција ће донети одлуку.

Убрзо јој је један високи комунистички функционер рекао да се више не распитује, да иде кући и подиже децу. Ђорђе се званично водио као нестао, све док није проглашен умрлим 1955. Брат Милорад отада није напуштао стан, у коме је и умро 1967. Зграда робне куће је национализована после 1958. и ту је отворена "Нама", па РК "Београд".

- Током деведесетих година било је разних покушаја да се зграда отме - каже Младен Комадина. - РК "Београд" су се противправно укњижиле, без икаквог основа, 2001. Јављали су се разни купци, често с парама сумњивог порекла. Пљуштали су кривични поступци. Када је продавана фирма РК "Београд", навели су да је објекат сазидан 1965 а не три деценије раније.


Кнез Михаилова 5 пре рата и данас, Фото: Икеа Промо

Цела "игра", према речима Милета Антића из Мреже за реституцију, била је да се купцу Робних кућа у стечају прода правно лице, односно фирма, а да тај неко мисли да купује и зграду. Преко повереника за информације од јавног значаја дошли су до купопродајног уговора и у њему видели да је продата само компанија РК "Београд", али не и објекат.

- Земљиште је књижно власништво Републике Србије, док је зграда њено ванкњижно власништво. На овом примеру најбоље ћемо видети колико држава чува своју имовину - каже Антић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Stef

05.05.2018. 13:34

Tako izgleda kada država donese zakon o vraćanju nacionalizovane, čitaj uzurpirane, imovine a u stvarnosti joj se čisto ne vraća ta imovina. Dakle, radije bi da je, kako bilo, ipak zadrži. Tada za potražioce imovine nastupa golgota, od lokalne samouprave , sudova, pravobranilaštva. Ne postoji gora kombinacija od komplikovane procedure i neefikasne birokratije.

Утеривач

05.05.2018. 14:01

@Stef - Зато је сада читав Београд пун враћене имовине која на најпрометнијим местима зврји празна и која се годинама не одржава и никоме није од користи! Ваљда су наследници очекивали да ће то све само од себе да се одржава и исплати када добију назад. Поштеније и њима и држави би било да се то исплати или одједном или у неком периоду а не да предстваља ругло у центру града! (Узгред, пре самог враћања ваљало би да се мало испита и порекло имовине и понашање бивших власника за време окупације)

samo pitam

05.05.2018. 17:39

@Stef - zašto beograski komunizam ne sme da otme onim vlasnicima nekretnina koji imaju americki pasoš to ne smeju ni da pomisle srbija je zemlja koja nema pravnu zaštitu nem 300kilometara granica nema privatnu svojinu nema validnu monetu nisu džabe pojedine republike po cenu ogromnih žrztava pobegle od beograskog komunizma

Miodrag

05.05.2018. 18:18

@Stef - Ne znam na koju okupaciju mislite? Onu tokom balkanskih, Prvog ili drugog Svetskog Rata ili komunista? Ako ste citali tekst, oni su na tom mestu imali gvozdjarsku radnju preko 40 godina pa tek onda sazidali (u centru Bgd, nisu izneli na Kipar ili Kubu svoj kapital) zgradu koja i danas tamo stoji. A likali su prazni zato jer jos njje sve vraceno a grad lose gazduje sa tim prostorom

Savesni Naprednjak - EU !

05.05.2018. 14:27

@PG-CG - Nema vraćanja više, nije više komunizam, sad svako za sebe i za svoje!

Demokrata, EU!

05.05.2018. 14:51

@PG-CG - Šta je bilo, bilo je, moramo gledati u budućnost a ne u prošlost...

Dzo

05.05.2018. 16:56

@PG-CG - Pojma nemas. Sta komunizam ima veze sa vracanjem, tada je radjena nacionalizacija imovine. Ne lupaj.

Jabucilo

05.05.2018. 13:55

Mom pradedi komunisti oteli pekaru, i dan-danas bijemo bitku da povratimo tu lokaciju. Ako ovi misle da nas uvedu u EU morace to da rese kako znaju i umeju.

eh

05.05.2018. 15:18

Jako interesantan period, izmedju 1918 i 1941, svega 23 godine, Srbija izasla iz rata obogaljena, poginulo preko milion ljudi, 60% muskog stanovnistva, beda na sve strane i odjednom preporod, Karadjordevici za kratko vreme posle Pere napravise cudo, i dan danas potrazuju mnogo toga po bivsoj Jugoslaviji. Onih koji traze povratak imovine, koliko hoces, preci bili humane cvecke. Ali, dodje i ta 1941, srpski radnici masovno za komunizam, u partizane, osim onih koji su bili na drzavnim jaslama...

Vožd

05.05.2018. 16:02

Pogrešno naslovljeno... IKEA je tu u zakupu kod RK Beograd... a stare vlasnike obavezno obeštetiti

predrag

05.05.2018. 16:18

"Ničiji život , sloboda ili imovina nisu sigurni dok zakonodavac zasijeda " Marfijev zakon .Šalu ja stranu , treba dobro procijeniti šta se i koliko tu mmože dobiti .Ko ide na sve gubi sve

05.05.2018. 17:48

Takve stvari da rade jedino su mogli komunisticki zlocinci da otimaju.Srbijo vracaj ljudima stoje njihovo,tu ostaje njihovo je.

Sandar

05.05.2018. 18:45

Sramotno je da ljudi dobiju obestecenje kroz NAJGLUPLJU MOGUCU STVAR OBVEZNICE. Vratiti ljudima u NATURALNOM obliku ili SUPSTITUCIJOM!

Zoran Minić

05.05.2018. 20:34

Verskim zajednicama je vraćeno blizu 90% Ostalo je valjda još oko 10% da se vrati. Ono što zbog prenamene nije moglo da se vrati, vraćeno je supstitucijom-zamenom za neku imovinu iste vrednosti! To je Zakon iz 2006. SPECIJALNO za verske zajednice i to je sasvim u redu.Nama kojima ne mogu da vrate u naturi, muljaju sa nekakvim procentima od 10-ak% i to Obveznice na 12 godina! Banda neopevana...

f

06.05.2018. 10:32

daj lopinama celu knez mihajlovu, da se to zavrsi vec jednom !!! prokleti izrodi, ratni liferanti peska i piljevine umesto brasna, koji su se obogatili na krvi srpskog naroda i zidali cumeze po beogradskoj kasabi svakako su zasluzili da i njihovi potomci nastave to isto, napijte se srpske krvi izrodi, vasi su na vlasti, neka vam vrate sve, pa ce posle opet biti partizani i sve ispocetka, uzivaj dok mozes krvopijo i ti i tvoji gadovi na vlasti !!!