ВЛАДИКЕ ће, у оквиру заседања Сабора СПЦ, разговор о Косову и Метохији започети почетком идуће седмице, а, према свим информацијама које имају “Новости”, архијереји су по том питању сагласни.

- За СПЦ, Косово и Метохија су окупирани - каже наш саговорник близак врху српске цркве. - Став већине владика је, бар оно што може да се чује на маргинама досадашњег тока саборовања, да независност Косова никад ни ни по коју цену не треба признати. Сматрају да је то, у истинском смислу, света српска земља и да треба ствари држати у “статусу кво”, до промене геополитичких прилика у Европи и у свету. Може се очекивати да такав став заузму српски архијереји на Сабору.

Прочитајте још - САБОР СПЦ: Сложенија питања после Ђурђевдана

Током досадашњег заседања, за разлику од неких из претходних година, када су спремане смене владика и то тако моћних и утицајних какви су били епископ зворничко-тузлански Василије, милешевски Филарет, канадски Георгије, нема информација о било каквим варницама. Смене активних епископа се не спомињу. Незванично сазнајемо да се једном утицајном епископу “смеши” долазак финансијске контроле из Патријаршије.


НОВИ ЕПИСКОПИ

КАДРОВСКА питања, која су увек занимљива, биће, како смо сазнали, последња тачка дневног реда. Ко ће од монаха бити у прилици да стави митру на главу, предмет је претпоставки, као и ко ће да попуни празне епархије у дијаспори. Све гласније се, ипак, као нови епископи спомињу архимандрит студенички Тихон, ковиљски Исихије, рмањски Серафим, као и игуман са Цетиња Методије, игуман Петар из манастира Пиносаве, архимандрит Стефан...